Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Proszę o porady w sprawie szukania pracy - Norwegia

Czytali temat:
(1831 niezalogowanych)
7 Postów
Marti Klis
(Bolo76)
Wiking
Witam

Na wstępie proszę o poważne rady bo jestem na forum od kliku godzin i widzę że kpiących i wyśmiewających to jest na potęgę..

Sprawa wygląda następująco:

Jestem osobą z doświadczeniem ostatnich 5 lat w biurach projektowych (branża architektoniczna),
obecna sytuacja finansowa zmusza mnie do zarobienia większych pieniędzy (rachunki same się nie opłacają a od dłuższego czasu pozostaje bez pracy).
Wcześniej zajmowałem się różnymi rzeczami od pracy na produkcji, magazyniera po wykończeniówkę. Skończyłem technikum, studia musiałem przerwać z powodów finansowych (Architektura).
Dodam że jezyk angielski w stopniu dobrym oraz niemiecki początkujący, norweskiego właśnie się uczę (połączenie niemieckiego z angielskim z tego co zauważyłem)
Chce wyjechać do Norde pracować i zarabiać uczciwie ciężką pracą.
Nie mam co startować do branży swojej wyuczonej bo i tak norweski w powijakach.
Więc chce przyjechać i pracować na zwykłym stanowisku - pracownika fizycznego - nauczyć się już komunikatywnie języka, prawa budowlanego itp itd i dopiero z grubej rury.
Najlepiej widziałbym się w wykończeniówce. Ale biorę też pod uwagę każdą prace fizyczną czy to pomoc produkcji czy magazynier itp. Każdy kto jest kumaty powinien sobie poradzić.

I teraz pytanie do was, wszędzie czy to od Adecco aż po finn.no chcą referencje i 3 letnie doświadczenie. Jest to chore, jeśli jest ogłoszenie na malarza i do machania np. wałkiem po ścianie miąłbym mieć referencje.
Czy ten pracodawca naprawdę na to patrzy?
Albo ogłoszenie typu pakowacz też chcą referencje przecież każdy głupi potrafi zapakować do pudełek na paleciaka i do foliarki jedynie musi się ogarniać czasowo.

Jak oni te referencje sprawdzają czy weryfikują ?
Logiczne jest dla mnie że zweryfikują Cię na miejscu, dostajesz robotę i po pierwszym dniu widzą że albo ogarniasz albo nie, krótka piłka.

Ogólnie myślałem o zrobieniu sobie np. papierów na wózki widłowe i coś znaleźć , ale za dużo czasu by to trwało a rachunki się generują z prędkością światła. Chce jak najszybciej podjąć prace. Dogadać się po anglikańsku dam rade, norweski podszkolę, robota fizyczna żaden problem tylko te papiery z referencjami. Proszę o wasze zdanie jak wy mieliście z tymi referencjami?

A jeśli masz napisać typu "kolejny polaczek do pracy byle gdzie i byle za co" to daruj sobie buraku każdy już tu wie jaki jesteś fajny że masz prace i żyjesz w norwegi tyle że marnujesz czas siedząc na forum i wyśmiewając innych. Za takie odezwy z góry dziękuje!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1165 Postów
Prz Jar
(PJo)
Maniak
Nie śpię wiec ci odpisze
Jeżeli uważasz ze malarz to tylko mechanie walkiem to moze przyjechać ok 5 mil ludzi którzy to bedą robić.
Tu musisz umieć szpachlowanie przyklejac papier itd. Nie takie proste jak sie wydaje
Uprawnienia na wózki to tu chyba teraz każdy ma ( ostatnio była dyskusja ze można kupić za 600 zł po 2 godzinach kursu)
A co do produkcji to wszystko obstawione jak nie przez agencje to kuzynów,ciotki itd.
Wiec nie wyglada to tak ciekawie.
Oczywiście życzę wytrwałości ale bez zawodu i doświadczenia jakoś tego nie widzę.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
50 Postów
Tomasz Falkowski
(tomaszf81)
Nowicjusz
P.J. ty chyba pelnisz na tym forum funkcie miejscowego odstraszacza ??? co?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Marti Klis
(Bolo76)
Wiking
Nie no ja wiem na czym polega malowanie spokojnie.. co do tych ciotek i kuzynów słyszałem (tragedia, ręka rękę myje)
wózki no tak zrobić sobie na wyjazd i pracodawca patrzy że w lutym zrobione..

a co z referencjami ? nie trudno jest wziąść świstek i samemu sobie napisać to tamto to owamto i pieczątkę a później przetłumaczyć świadectwo pracy już gorzej patrzą na to????
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
50 Postów
Tomasz Falkowski
(tomaszf81)
Nowicjusz
a wlasciwie co ty robisz w tej norwegii bo widze ze w kazdej branzy jestes gosc, polska zlota raczka hehe przyslowiowy FAKMAN ?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1235 Postów
robert taki
(gargamello)
Maniak
tomaszf81 napisał:
a wlasciwie co ty robisz w tej norwegii bo widze ze w kazdej branzy jestes gosc, polska zlota raczka hehe przyslowiowy FAKMAN ?
Takich asow jest tu wiecej co potrafia z gowna bat ukrecic,tylko jak przyjdzie cos zrobic to piasek w rekawach
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1165 Postów
Prz Jar
(PJo)
Maniak
Nie ja naprawdę staram sie pomoc ale tu ostatnio naprawdę nie jest łatwo
Najlepiej jest tłumaczyć wszystko to zawsze plus. Nieraz jest tak ze sie zalapiesz z tz. Glupa a nieraz będziesz szukał pracy rok i d...
Ja tu pracuje typowo jako ciesla szalunkowy tylko ze poznałem realia masz doswiadczenie, język itd. To jestes gość
Mieszkam w małej miejscowości i znam tu praktycznie wszystkich od piekarzy po stoczniowców , tak wiem jak wyglądają realia.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
50 Postów
Tomasz Falkowski
(tomaszf81)
Nowicjusz
ten jest szczegolnie wygadany, patrzy tylko aby komus dogryzc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1165 Postów
Prz Jar
(PJo)
Maniak
2013 napisał:
tomaszf81 napisał:
Takich asow jest tu wiecej co potrafia z gowna bat ukrecic,tylko jak przyjdzie cos zrobic to piasek w rekawach

Ty kolego pokazales na sąsiednim poście jak i co
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
50 Postów
Tomasz Falkowski
(tomaszf81)
Nowicjusz
wez chlopcze bo widze ze norwegia ci do glowy uderza, nawet nie masz pojecia o czym mowie tak a propos,
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok