Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

własna działaność - Norwegia

Czytali temat:
Agata Dymna Marcin Brzeski (453 niezalogowanych)
1 Post
Wiking
Hej mam na imię Marta, i tak jak wielu polaków poszukuje pracy nie tylko w Polsce, ale i za granicami kraju.
Chciałabym wraz z przyjaciółka przyjechać do Norwegii wiem, że nie ma tam cudów, ale jest na pewno lepiej niż w Polsce.
Ja właściwie to chciałabym spytać o założenie swojej firmy. W Norwegii od 3 lat mieszka nasz kolega, on obecnie nie pracuje ( zna bardzo dobrze Norweski i Angielski, ma również potrzebny numer i zameldowanie) i wpadliśmy na pomysł założenia własnej działalności tylko zastanawiamy się czy będzie lepiej jak każdy z nas, ( czyli ja, moja koleżanka i kolega) pozakładamy sobie osobne firmy, myśleliśmy o sprzątaniu ( na początek), czy lepiej będzie jak on założy firmę ( on np. remontową) na siebie i nas w niej zatrudni ( my jako osoby sprzątające). Co jest bardziej opłacalne ( chodzi o rozliczenia i różne potrzebne dokumenty) czy jak każde z nas będzie działało we własnej firmie czy jak będziemy działać wspólnie. Jak to jest z ubezpieczeniem, załatwieniem podatków no i tymi innymi papierami.
Właściwie to, od czego trzeba by zacząć, kolega jest tam na stałe, ale czy my też musimy mieć meldunek stały, ( bo wiadomo, że numer tak).
I jeszcze może inne pytanko, jak to jest w firmach sprzatającyh czy trzeba mieć swoje środki czystości i sprzęt czy korzysta się z tego, co dają zleceniodawcy?

Za wszystkie cenne uwagi i rady bardzo z góry dziękuję.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Anna Kowalska
(itaP1605)
Wiking
Każda działalność gospodarcza generuje kolejne koszty, zatem sądzę że lepiej spróbować najpierw rozkręcić jedną firmę w formie jednoosobowej działalności gospodarczej (najlepsza forma na start, dla osób początkujących na rynku norweskim), która nie wymaga dużego nakładu kapitału.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok