Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

pytanie mieszkanie - Norwegia

Czytali temat:
Dariusz Wilinski (1350 niezalogowanych)
89 Postów
marian kut
(mitko2002)
Początkujący
Witam

Bardzo was proszę o pomoc wynajmuję mieszkanie z którego prawdopodobnie będę musial zrezygnować, aczkolwiek mamy mały problem, gdyz nie wiem czy mogę. OtrZymałem odpowiedź o właścicielki:

Dere er jo i bindningstid frem till 30.06.2013! Du kan jo ikke bara si opp leiligheten etter ett par måneder. Det er jo ett års bindning. Detta var långtidsleie, ikke korttid. Hade jag leid ut leiligheten korttid hade den vart MYE Dyrere. Om du ska avsluta kontraktet tidigare så må du kjøpe dej ut av kontraktet. Då må du betala 2 måneders husleie fra den dagen jag finner en ny person som flytter in!

iiii nie wiem co dalej, czyli mogę zrezygnować przed okresloną datą czy też nie?
Proszę was o pomoc

pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
mitko2002 napisał:
Om du ska avsluta kontraktet tidigare så må du kjøpe dej ut av kontraktet. Då må du betala 2 måneders husleie fra den dagen jag finner en ny person som flytter in!

iiii nie wiem co dalej, czyli mogę zrezygnować przed okresloną datą czy też nie?

przeciez masz to napisane ku**a czarno na bialym!!!!!

a rozwiazan tego problemu tez bylo pelno na forum... i jest pelno rozwiazan tez na forum... roz mozgiem...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
89 Postów
marian kut
(mitko2002)
Początkujący
dobra czyli jak dobrze rozumiem napisane jest, że mogę zerwać umowę tylko muszę opłacić jeszcze 2czynsze dodatkowo tak??? aha nie drzyj się tylko mi pomóż bo ja nie potrafię posługiwać się norweskim jak ty!!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
53 Posty

(agam)
Nowicjusz
Nie, tam jest napisane, że musisz zapłacić dwumiesięczny czynsz, ale od czasu kiedy on znajdzie kogoś kto się zechce tam wprowadzić.Czyli musisz czekać aż on kogoś znajdzie i płacić za ten czas plus dwumiesięczny czynsz. A poza tym pisze, że to nieładnie, że zrywasz ten kontrakt tak długo przed czasem i że jakby to był kontrakt krótkoterminowy to wynajem byłby dużo droższy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
(Yatsek)
Maniak
mitko2002 napisał:
dobra czyli jak dobrze rozumiem napisane jest, że mogę zerwać umowę tylko muszę opłacić jeszcze 2czynsze dodatkowo tak??? aha nie drzyj się tylko mi pomóż bo ja nie potrafię posługiwać się norweskim jak ty!!!!
to co agam napisala plus zapytaj czy mozesz pomoc znalesc jej innych lokatorow... nie rob bydla tylko zostaw po sobie dobre zdanie.... o wszytskim mozna rozmawiac i znalesc wspolne rozwiazanie... jesli norek/norka sie zgodzi to wrzuc info na forum, chetni na pewno sie znajda!!!! tylko mow spokojnie dlaczego rezygnujesz, zawsze mozesz naklamac ze rozstales sie z dziewczynaalbo straciles prace itd, wtedy to do nich dotrz ze musisz zmienic mieszkanie... a nie zmieniasz od tak dla samego siebie bo kolor scian Ci nie pasuje... zrob tak zeby norki chcieli dalej wynajmowac polakom!!! dziekuje!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
89 Postów
marian kut
(mitko2002)
Początkujący
oczywiście że chcę zerwac tą umowe na drodze ugodowej, napisałem kobiecie że muszę wrócić do kraju, czyli wystarczy,że złoże 3miesięczne wypowiedzenie plus muszę placic za ten okres w którym ona znajdzie kogoś innego +2miesiace dodatkowo później
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Wynajmujacy nie moze tak bez niczeg zazadac od was zaplaty za te 2 miesiace.
Jezeli w kontrakcie nie jest zaznzaczone, ze nie mozesz wymowic oraz jezeli nie jest zaznzaczony jaki jest okres wypowiedzenia, to masz 1-miesieczny lub 3-miesieczny okres wypowiedzenia w zaleznosci od tego co wynajmujesz.

Jezeli mozesz to wydrukuj tu ten kontrakt, to bedzie mozna powiedziec ci dokladniej jakie masz prawa.

A to pisanie o tym, ze nieladnie i o dodatkowym placeniu nie jest nic warte, jezeli nie jest poparte kontraktem.

www.juss.info/oppsigelse-av-leiekontrakt/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
89 Postów
marian kut
(mitko2002)
Początkujący
a więc:

16 Saerlige bestemmelser

Denne leieavtale kan skriftlig sies opp av leietaker med 3 måneders varsel, første gang 30.06.2013 regnet fra den siste dato i måneden varsel gis.

En eventuell oppsigelse av leieforholdet må gjøres skriftlig og er bare gyldig når utleier skriftlig bekrefter at oppsigelsen er mottatt. Leietaker må selv påse at en slik bekreftelse mottas. Oppsigelsen kan være i form av brev, epost, faks eller ved personlig fremmøte på vårt kontor.

Denne leieavtale kan skriftlig sies opp av UTLEIER med 3 måneders varsel, regnet fra den siste dato i måneden varsel gis

A więc zgłosiłem sie z pytaniem do właścicielki czy mogę zatem zerwać umowę z powodu powrotu do kraju i odpisała:

Dere er jo i bindningstid frem till 30.06.2013! Du kan jo ikke bara si opp leiligheten etter ett par måneder. Det er jo ett års bindning. Detta var långtidsleie, ikke korttid. Hade jag leid ut leiligheten korttid hade den vart MYE Dyrere. Om du ska avsluta kontraktet tidigare så må du kjøpe dej ut av kontraktet. Då må du betala 2 måneders husleie fra den dagen jag finner en ny person som flytter in!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
(Yatsek)
Maniak
no to masz... zglaszasz 3 miesiace przed ze opuszczasz lokal i tyle.... ich nie intersuje kiedy i do kiedy bedziesz mieszkal.. ostatniego dnia wynajmu Ciebie juz tam nie ma a placisz ozywiscie do samego konca Twojego czasu najmu!! skladasz wypowiedzenie dzis to placisz jeszcze na kolejne 3 miesiace... zlozyles papier na poczatku miesiaca - bez znaczenia - kalendarzowo placisz za kolejne 3 miesiace....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
No to niestety wyglada, ze maja racje, gdyz w kontrakcie pisze wyraznie:

Denne leieavtale kan skriftlig sies opp av leietaker med 3 måneders varsel, første gang 30.06.2013

Czyli nie zostaje nic innego niz sprobowac pojsc na ugode.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok