Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
piotr langa (1831 niezalogowanych)
588 Postów
Ines Fernholc
(Tuptusiowata)
Wyjadacz
Popieram wypowiedź Annajs i w części wypowiedź Ciociak.

Bo znam dużo polaków którzy zarabiają w Norwegii, rodziny są w Polsce, dzieci chodzą normalnie do szkół a matki siedzą w domach i nic nie robią gdzie spokojnie mogłyby iść do pracy w tym czasie. Ale po co skoro ma się np. dwójkę dzieci i tatuś wysyła norweskie rodzinne i pieniądze dodatkowe na życie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2235 Postów
Anders B
(AndersB)
Maniak
Moja żona pracuje w PL a dzieci chodzą do szkoły i przedszkola. Nie brałem do tej pory rodzinnego ale chyba złożę po niedzieli powiedz mi niby dlaczego nie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
588 Postów
Ines Fernholc
(Tuptusiowata)
Wyjadacz
Możesz zrobić co chcesz. Tylko czy Ci się to opłaca skoro mają to znieść? I oczywiście bez urazy dla Twojej żony. Jednak nie wszyscy tak robią jak opisałam wyżej.

A tak przy okazji nie lepiej by Wam było razem mieszkać i pracować w Norwegii?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2235 Postów
Anders B
(AndersB)
Maniak
Żona ma mnie dosyć po tygodniu czy dwóch jak wpadne raz na 2mc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
588 Postów
Ines Fernholc
(Tuptusiowata)
Wyjadacz
Hehe, wytłumaczenie masz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Krystyna Syrstad
(ciociak)
Wiking
Odpowiedz dla mit35.
Owszem pieniazki za rozliczenia sa.Nie neguje.Ale za te pieniazki i prace place podatki mily panie.
Zycze miego weekendu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
anders b. napisał:
Moja żona pracuje w PL a dzieci chodzą do szkoły i przedszkola. Nie brałem do tej pory rodzinnego ale chyba złożę po niedzieli powiedz mi niby dlaczego nie?

Rodzinne (barnetrygd) to nie jest zasilek opiekunczy ( kontantstøtte). Nie wiem dlaczego nie zlozyles wniosku? Barnetrygd nalezy sie kazdemu pracujacemu w Norwegii, bez wzgledu na dochod, kto ma dzieci w wieku ponizej 18 lat. 970 koron/miesiac, wyplacaja do 3 lat wstecz.Procedura , jezeli dzieci mieszkaja w Polsce i nie maja numerow personalnych trwa do roku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Tuptusiowata napisał:
Popieram wypowiedź Annajs i w części wypowiedź Ciociak.

Bo znam dużo polaków którzy zarabiają w Norwegii, rodziny są w Polsce, dzieci chodzą normalnie do szkół a matki siedzą w domach i nic nie robią gdzie spokojnie mogłyby iść do pracy w tym czasie. Ale po co skoro ma się np. dwójkę dzieci i tatuś wysyła norweskie rodzinne i pieniądze dodatkowe na życie.

Wysyla, bo sie to mu na dzieci nalezy jak psu buda kur*a mac!!! Umiesz czytac? Jak umiesz to zrozum, ze chodzi o zasilek OPIEKUNCZY, kontantstøtte, ktore mozna otrzymac jesli dziecko nie chodzi do porzedszkola, lub chodzi w nieopelnym wymiarze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
280 Postów
NO NOK
(NOREK)
Stały Bywalec
Każdemu psu należy się buda, tylko niekażdy ją ma. Dlatego jednym przez 3 lata lepiej siedzieć na dupie niż iść do pracy, bo po co?.. Typowe polskie podejście.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
Hilton napisał:
anders b. napisał:

Rodzinne (barnetrygd) to nie jest zasilek opiekunczy ( kontantstøtte). Nie wiem dlaczego nie zlozyles wniosku? Barnetrygd nalezy sie kazdemu pracujacemu w Norwegii, bez wzgledu na dochod, kto ma dzieci w wieku ponizej 18 lat. 970 koron/miesiac, wyplacaja do 3 lat wstecz.Procedura , jezeli dzieci mieszkaja w Polsce i nie maja numerow personalnych trwa do roku.

dzięki Hilton chyba i mąż musi w końcu złożyć na ten barnetrygd bo już prawie rok będzie... i ten rok czekania to już dwa lata właśnie nie wiedziałam jaki jest ten okres wstecz ....
chyba gdzieś wyczytałam ,że dokumenty od tłumacza ważne są do tego rodzinnego 6 miesięcy , to z lenistwa będzie trzeba zrobić jeszcze uaktualnienia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok