Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
8929 Postów
Maniak
DZIKI napisał:
... Ja tak pobierałem, bez potrącenia podatku[/size][/color]
Coś wiesz jednak nie do końca ..
niemniej aby nie być gołosłownym ...
Zajrzyj sobie do swojego zeznania podatkowego jakie dostałeś ze skattu i porównaj z tym co dostałeś od pracodawcy...
Feriepengere jest zawsze opodatkowane i niema zmiłuj się...
ponieważ jest to część TWOICH pieniędzy które legalnie zarobiłeś i zostały one Tobie zatrzymane i odłożone na konto...
W NORGE wszystko jest opodatkowane...
To ,że np pobierasz w tym roku a nie czekasz na przyszły powoduje jedynie ,że pracodawca pobiera większą zaliczkę od tych pieniędzy i nic ponadto...
Natomiast w przyszłym roku jak się dopiero bierze , to kwota jest już po pełnym opodatkowaniu przez skatt.
Jak sobie na zestawieniu policzysz wszystkie kwoty ..to zobaczysz ,że jest to jednak opodatkowane...i ogólna kwota brutto jest zgodna z TWOIM zarobkiem ogólnym , a kwota otrzymanych wypłat plus ferie jest zgodna z netto po opodatkowaniu ...
Ba nawet ewentualny zwrot podatku w to wchodzi...
Tu w Norge ...wbrew obiegowym opiniom ..ani pracodawca...a tym bardziej państwo ..NIC za darmo nie dają zdrowemu obywatelowi Tego Kraju...o ile pracuje oczywiście legalnie...a tym bardziej najemnej sile roboczej z innych krajów...
OT TAKA SOBIE NIESPRAWIEDLIWOŚĆ
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
DZIKI napisał:
Co za brednie niektórzy piszą (co niektórzy prawdę), Feriepenger możesz wziąć już nawet 1 stycznia roku 2010 za rok poprzedni bez odtrącania podatku. Nie musisz czekać do czerwca (tylko nikt nie pracuje 1 stycznia, tak więc musisz poczekać do pierwszego dnia roboczego po nowym roku). Jest tylko jedno ale, musisz zgłosić to wcześniej. Pracodawca na Twoje żądanie ma wypłacić feriepenger, (tylko poczekaj, aż minie rok kalendarzowy) Ja tak pobierałem, bez potrącenia podatku

Dziki,nie podatku,a zaliczki na podatek!
mylisz podstawowe pojecia
i po co te wiekie czerwone litery?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1485 Postów
Darek ...
(ulv72)
Maniak
panladny napisał:
gabriel napisał:
panladny napisał:
...zglos sie do gruzina...on sie zna!
TY masz problem i to bardzo duży...
Uważaj bo znowu będziesz musiał śmigać kanałami...i zmieniać profil...!!! .

...dziekuje,ze tak bardzo martwisz sie o moj profil

jest to jeszcze bardziej godne podkreslenia,poniewaz ty sam juz nigdzie indziej,nie mozesz sie zalogowac,bo nigdzie indziej ciebie nie chca!

argument godny gowniarza w piaskownicy, klocacego sie o foremki.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
455 Postów
Wojtek B.
(DZIKI)
Wyjadacz
truskawkowa napisał:
DZIKI napisał:
Co za brednie niektórzy piszą (co niektórzy prawdę), Feriepenger możesz wziąć już nawet 1 stycznia roku 2010 za rok poprzedni bez odtrącania podatku. Nie musisz czekać do czerwca (tylko nikt nie pracuje 1 stycznia, tak więc musisz poczekać do pierwszego dnia roboczego po nowym roku). Jest tylko jedno ale, musisz zgłosić to wcześniej. Pracodawca na Twoje żądanie ma wypłacić feriepenger, (tylko poczekaj, aż minie rok kalendarzowy) Ja tak pobierałem, bez potrącenia podatku

Dziki,nie podatku,a zaliczki na podatek!
mylisz podstawowe pojecia
i po co te wiekie czerwone litery?

Feriepenger są wypłacane po nowym roku (za rok ubiegły) wypłacane bez potrącenia podatku, Fakt, że są także traktowane jako dochód, ale tego nie da się odczuć przy rozliczeniu za rok następny. Już bez takich detali. W wątku chodziło właśnie o te potrącenie podatku, przy wypłacie feriepenger (w tym samym roku podatkowym, czy w następnym ktoś ma chęć wypłacić i nie mieć potrącone od razu przy wypłacie tych feriepenger)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
Dziki,przepraszam ze jestem upierdliwa,ale wlasnie przez taka bzdure(roznica pomiedzy "podatek" a "zaliczka na podatek" ) powstaja bajki na temat feriepenger
ja juz mowilam,ze zaliczki mozemy zaplacic zalozmy 50 tys,a podatku 0
i oczywiscie masz racje,feriepenger wyplacone w nastepnym roku kalendarzowym,niezaleznie czy jest wyplacone w styczniu czy w czerwcu,jest wyplacane bez potracenia tej zaliczki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
truskawkowa napisał:

i oczywiscie masz racje,feriepenger wyplacone w nastepnym roku kalendarzowym,niezaleznie czy jest wyplacone w styczniu czy w czerwcu,jest wyplacane bez potracenia tej zaliczki

Bo podatek za te feriepenger został już raz pobrany w roku ubiegłym od całości Zarobku brutto...!!! .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
455 Postów
Wojtek B.
(DZIKI)
Wyjadacz
truskawkowa napisał:
Dziki,przepraszam ze jestem upierdliwa,ale wlasnie przez taka bzdure(roznica pomiedzy "podatek" a "zaliczka na podatek" ) powstaja bajki na temat feriepenger

Nie twierdzę że jesteś upierdliwa, Gabriel określił to trafnie, czyt. wyżej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
455 Postów
Wojtek B.
(DZIKI)
Wyjadacz
truskawkowa napisał:
i oczywiscie masz racje,feriepenger wyplacone w nastepnym roku kalendarzowym,niezaleznie czy jest wyplacone w styczniu czy w czerwcu,jest wyplacane bez potracenia tej zaliczki[/b]i

Oczywiście, przez cały rok są pobierane zaliczki na podatek z pensji (także wcześniej wypłaconych feriepenger )
A na dobrą sprawę, wychodzi na to, że podatek płaci się tylko raz, po upływie roku podatkowego jak ma się niedopłatę oczywiście. Wszystko wcześniejsze to przecież zaliczki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
BARTOSZ DŁUGOSZ
(Paweł10)
Wiking
cześć; co zrobić jeśli mój były szef nie wypłacił mi feriepenge za ubiegły i ten rok i twierdzi że to jest jego dobra wola kiedy wypłaci.Gdzie się zgłosić, mam umowe o prace, specyfikacje z karzdej wypłaty ale niemam świadectwa pracy i niedałem mu wypowiedzenia na piśmie jedynie ustna umowa że 2tgodnie wcześniej można powiedzieć i to wystarczy dla niego
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1222 Posty
ladny pan
(panladnyzrodzina)
Maniak
...ja nie wiem!
ale sa tu specjalisci,ktorzy na pewno udziela ci wszechstronnej odpowiedzi..
na pewno,zaraz sie odezwa.
powodzenia...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok