Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
SŁAWOMIR TELICKI leszek marek konieczny robert len Paweł Borkowski Jano31 jano31 Simon B. Tomek Szy Dawid Zakowicz Andrzej Wolski Arek Klimek (3303 niezalogowanych)
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
no to w takim przypadku wszystko się zgadza

myślałem sobie że miał jeszcze jakieś inne dochody ale skoro tylko z 2008 to niestety ale tylko to będzie brane pod uwagę

zresztą najlepsza sprawa szukać między czasie innej roboty i nie czekać jak firma przywróci ciebie znowu do pracy

bo z reguły jest tak że tylko firmy co cieńko piszczą tak robią

wyślą na permitering , a później ogłaszają upadłość , zmiana nazwy firmy itd. itd. błędne koło ....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Kasia Tłumacz
(kasiatlumacz)
Wiking
Witam.
Oferuję tłumaczenia dokumentacji z j. polskiego na norweski i odwrotnie. Zachęcam do kontaktu mailowego na tlumacz@multinor.no . Wykonuję również tłumaczenia i korektę CV by dostosować je do wymagań norweskiego rynku pracy.

Kontakt tel.:
z Polski + 48 58 743 07 53
z Norwegii + 47 21 999 409
Zgłoś wpis
2 Posty
Rafał Nowak
(rafnow90)
Wiking
Witam. Nie zakładam nowego tematu żeby nie zaśmiecać forum. Temat pasuje więc tu przedstawię mój problem.

Pracowałem w Norwegii u rodziny na umowę o pracę. Umowa była na czas nieokreślony. Z przeróżnych wręcz wyciągniętych z książki Stephena Kinga powodów musiałem uciekać z Norwegii z dnia na dzień. Teraz siedzę w Polsce i chcę się zarejestrować najpierw na bezrobocie i jak najszybciej znaleźć robotę. Mój problem polega na tym jak będąc w Polsce mogę sam zakończyć pracę, nie być już związanym umową. Wysłać rezygnację drogą mailową? pocztą? czy co zrobić? Dodam że w obecnej sytuacji chcę po prostu być zwolniony, nie ważne czy dyscyplinarnie czy jakkolwiek. Z moim pracodawcą/rodziną/oprawcą nie mam i nie chcę mieć kontaktu, chyba że będę zmuszony.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
704 Posty
MultiNOR Konsultant
(MultiNOR)
Wyjadacz
Trzeba wysłać do pracodawcy podpisane wypowiedzenie pisemne drogą pocztową.

Jednocześnie można też mailowo, ale pocztowo musi być wysłane.

Ponadto, aby ubiegać się o zasiłek w Polsce, trzeba będzie wnioskować do NAV o wydanie druku E-301 potwierdzającego zatrudnienie w Norwegii.

Więcej informacji: www.multinor.no
Zgłoś wpis
2 Posty
Rafał Nowak
(rafnow90)
Wiking
Dziękuję za odpowiedź. Jeszcze mam jedno pytanie. Co jeśli pracodawca nie zajmie się moim wypowiedzeniem? Dojdzie do niego mail i list, a on nic z tym nie zrobi? mogę wysłać pismo bezpośrednio do jakiegoś urzędu? skatt, nav czy gdzieś?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
704 Posty
MultiNOR Konsultant
(MultiNOR)
Wyjadacz
Skatteetaten czy NAV nie zajmują się takimi sprawami.

Wówczas najlepiej się skonsultować z Inspekcją Pracy (Arbeidstilsynet).

Od 8 do 15:30 we wtorki i czwartki jest infolinia po polsku.

www.arbeidstilsynet.no/artikkel.html?tid=92397
Zgłoś wpis

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok