Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

mam kilka pytań o dagpenger? NAV!!!!!!!!!!!!!!!!!! - Norwegia

7 Postów
daniel surawski
(ludwiq)
Wiking
witam,chciałbym sie dowiedziec jaki jest okres pomiedzy złozeniem wniosku w NAVie o dagpenger a dostaniem decyzji o jego przyznaniu? ,dzis pani w NAVie powiedziała ze po dostaniu decyzji moge po 4 tygodniach od dostaniu decyzji o przyznaniu dagpenger,złozyc dokumenty o dostanie 3miesiecznego dagpenger z góry pod warunkiem podpisania papieru ze rezygnuje z dalszych kontynuacji zasiłku dagdenger,czy ktos korzystał z takiej mozliwosci?z góry dziekuje.p.s prosze nie mylic o mozliwosci PRZENIESIENIA na 3 miesiace dagpenger do polski.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
264 Posty
Magg G
(magg)
Stały Bywalec
sprawa o dagpenger jest rozpatrywana w ciagu 3 tygodni, potem pieniadze sa wyplacane 2 razy w miesiacu, nie spotkalam sie nigdy z propozycja wyplaty 3-mcznej kwoty akonto, ale po co masz rezygnowac z dagpenger po 3-mcach, skoro masz do tego prawo przez 2 lata, minimum 1 rok? (zalezy od zarobkow)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
daniel surawski
(ludwiq)
Wiking
magg ale czy decyzja w sprawie dagpenger moze byc rozpatrzona wczesniej np ,2 tygodnie ,chodzi mi o konkretny czas,jak to jest w praktyce,czy tez maxymalnie 3 tygodnie a w sprawie dagpenger z góry za 3 miesiace to o tej mozliwosci niewiedzieli nawet niektórzy pracownicy w Navie a jadnak tak mozna,chce tak zrobic poniewaz zjezdzam do polski.i jeszcze jedno pytanie czy mozna niezłozyc podania o dagpenger i za np.rok złozyc je dopiero(przez ten rok bedac w polsce),po jakim czasie przepada dagpenger?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
możesz nawet po dwóch latach otrzymać dagpenger ale będzie to mniejsza kwota bo policzą ci średnią dochodu z trzech lat czyli dwa zera plus ostatni rok no i musisz przekroczyć wymagany próg kwotowy .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
264 Posty
Magg G
(magg)
Stały Bywalec
ludwiq napisał:
magg ale czy decyzja w sprawie dagpenger moze byc rozpatrzona wczesniej np ,2 tygodnie ,chodzi mi o konkretny czas,jak to jest w praktyce,czy tez maxymalnie 3 tygodnie a w sprawie dagpenger z góry za 3 miesiace to o tej mozliwosci niewiedzieli nawet niektórzy pracownicy w Navie a jadnak tak mozna,chce tak zrobic poniewaz zjezdzam do polski.i jeszcze jedno pytanie czy mozna niezłozyc podania o dagpenger i za np.rok złozyc je dopiero(przez ten rok bedac w polsce),po jakim czasie przepada dagpenger?

3 tygodnie to standartowy czas na rozpatrzenie sprawy i przyznanie kasy.
Dagpenger sa naliczane z ostatniego przepracowanego roku (min.119 tys. Jezeli nie bedziesz pracowac w Norge przez rok i nie wykazesz dochodow to nie masz podstaw do zasilku, chyba ze wykazesz,ze zarobiles w ciagu ostatnich 3 lat min. 238 tys nok (wyliczana srednia). Wiem, ze o zasilek trzeba sie starac w ciagu tygodnia po straceniu pracy, nie bede sciemniac jak dlugo mozna sie nie starac, bo tego nie wiem. Jezeli jest to wazne, to dowiem sie w przyszlym tygodniu w Nav-ie, bo tam bede. Daj znac, czy ma sie o to pytac.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Dawid Kwas
(aaaddd)
Wiking
Ja mam takie pytanie.

Jak mam wykazać moje zarobki w NAV'ie jeśli chcę ubiegać się o taki zasiłek dla bezrobotnych ?
Licząc wpływy na konto z ubiegłego roku wychodzi mi 118 554kr a NAV podaje że minimum to
118 824kr , jednak 2 ostatnie wypłaty są "niepełne" jako że brałem zaliczki "do ręki" które są jednak podane na pay-slip'ie. Dodając te zaliczki będzi koło 130tys. kr

Jednak nie wiem czy znajdę pay-slipy z stycznia/lutego/marca/kwietnia 2011r.

Dopiero od listopada posiadam norweski nr personalny, w w/w miesiącach otrzymując wypłaty miałem d-nr.

Czy mogę starać się o zasiłek w takim wypadku , no i jak wykazać zarobki ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
aaaddd napisał:
Ja mam takie pytanie.

Jak mam wykazać moje zarobki w NAV'ie jeśli chcę ubiegać się o taki zasiłek dla bezrobotnych ?
Licząc wpływy na konto z ubiegłego roku wychodzi mi 118 554kr a NAV podaje że minimum to
118 824kr , jednak 2 ostatnie wypłaty są "niepełne" jako że brałem zaliczki "do ręki" które są jednak podane na pay-slip'ie. Dodając te zaliczki będzi koło 130tys. kr

Dopiero od listopada posiadam norweski nr personalny, w w/w miesiącach otrzymując wypłaty miałem d-nr.

za kilka dni przyjdzie Ci rozliczenie roczne i tam dopisujesz kwote - brutto, wplacasz podatek od tej kwoty albo zekasz az sami przysla Ci giro.... tylko czy jest sens??? nie lepiej szukac nowej pracy zamiast sie bawic w ganianie po NAV?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
aaaddd napisał:Ja mam takie pytanie.

Z tego co się dowiedziałem , to jeżeli jakaś kwota została wypłacona poza kontem /do ręki/ a równocześnie , nie została ujęta w Miesięcznym rozliczeniu zaliczki podatkowej ...To po prostu jesteś w plecy ... co do kwoty całościowej .
---
W tym przypadku , Musiałbyś Oficjalnie na piśmie , zażądać od Firmy zestawienia zarobkowego Podpisanego przez Księgową / Księgowego... z Firmy .
---
Mojemu Znajomemu dwa lata temu brakło do pełnej kwoty... 330Nok ....i nie dostał zasiłku ... tylko zapomogę pomocową , bo miał malutkie dziecko ... i żadne odwołanie nie pomogło ...
---
Co do numeru personalnego ...to nie ma żadnego znaczenia jaki się posiada ...-D- ... czy ...-F- ...ważne jest tylko ... by Firma uczciwie płaciła zaliczki Podatkowe na Konto Skatt ...
A to właśnie , jest głównym wyznacznikiem , Późniejszych Roszczeń Zasiłkowych ...o ile takowe wystąpią ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok