ludwiq napisał:
magg ale czy decyzja w sprawie dagpenger moze byc rozpatrzona wczesniej np ,2 tygodnie ,chodzi mi o konkretny czas,jak to jest w praktyce,czy tez maxymalnie 3 tygodnie a w sprawie dagpenger z góry za 3 miesiace to o tej mozliwosci niewiedzieli nawet niektórzy pracownicy w Navie a jadnak tak mozna,chce tak zrobic poniewaz zjezdzam do polski.i jeszcze jedno pytanie czy mozna niezłozyc podania o dagpenger i za np.rok złozyc je dopiero(przez ten rok bedac w polsce),po jakim czasie przepada dagpenger?
3 tygodnie to standartowy czas na rozpatrzenie sprawy i przyznanie kasy.
Dagpenger sa naliczane z ostatniego przepracowanego roku (min.119 tys. Jezeli nie bedziesz pracowac w Norge przez rok i nie wykazesz dochodow to nie masz podstaw do zasilku, chyba ze wykazesz,ze zarobiles w ciagu ostatnich 3 lat min. 238 tys nok (wyliczana srednia). Wiem, ze o zasilek trzeba sie starac w ciagu tygodnia po straceniu pracy, nie bede sciemniac jak dlugo mozna sie nie starac, bo tego nie wiem. Jezeli jest to wazne, to dowiem sie w przyszlym tygodniu w Nav-ie, bo tam bede. Daj znac, czy ma sie o to pytac.