Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

start w Norwegii - prośba o pomocne info - Norwegia

Czytali temat:
Tomek777 (539 niezalogowanych)
2 Posty
Agata Golis
(agulinka)
Wiking
hej, czy ktoś z Was może mi pomóc?:niedługo przyjeżdżam do Bergen w poszukiwaniu pracy.Pracuje tu mój narzeczony,tzn.on pracuje dla polskiej firmy i przyjeżdża dość często do Polski,ale niedługo bierzemy ślub i chcę być blisko niego cały czas, a w Polsce i tak nie mam pracy, więc zaczęłam się uczyć norweskiego i jest nie najgorzej. Chciałabym się gdzieś zahaczyć do pracy, tak żeby mieć jakieś pieniądze na utrzymanie ale trochę nie wiem od czego zacząć tzn. jeśli chodzi o formalności, które mogę jeszcze tu w Polsce załatwić np.przetłumaczenie dokumentów do pracy, napisania cv itp...No i zastanawiam się od czego zacząć jak już tam pojadę -od jakich rejestracji, gdzie? gdzie warto iść się dowiedzieć itp...
proszę Was o pomocne dla mnie info jeśli ktoś ma trochę czasu
z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
skoro jest tu twój narzeczony to chyba on powinien ci pomóc w pierwszej kolejności a nie ludzie na forum
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
89 Postów
Damian Rzeszów
(Patronas)
Początkujący
Większość informacji znajdziesz na forum . Wiem że to chwilkę zajmuje ale skoro masz sporo wolnego czasu to znajdziesz .Chłopaka pewnie ktoś po znajomości wziął do pracy i zielonego pojęcia nie ma o co chodzi .Ja jeszcze w Polsce więc wiele nie pomogę ale swojego czasu jak przeglądałem forum to pamiętam że opisywane były te sprawy w miarę dokładnie .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
wszystko jest na frum... zadaj jedn male pytanie a nie jedno duze skladajace sie z 15 malych... bo wtedy kazdemu odechciewa sie pisac...

uczysz sie norweskiego - to bardzo dobrze....

a bedac jeszcze w PL - od razu wszytskie papiery rob z tlumaczeniem przysieglym...
jesli bedziesz jego zona to od razu wez sobie papierek z urzedu skarbowego o zarobkach w PL i z Miesjkiego osrodka pomocy spolecznej ze nic nie dostajesz itd... ten Twoj to sklada w skacie i otrzymuje 2 klase podatkowa nie wiem co mam Ci napisac... powodzenia ?????
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Agata Golis
(agulinka)
Wiking
dzięki za pomocne info, jakos dam rade to wszystko znalezc i zaczac po kolei
pozdrawiam serdecznie!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
Sylwia Stachurowska
(sylwiastachurowska)
Wiking
Wejdz na www.nav.no
N stronie www.nav.no/Lokalt/Oslo/Aktuelt/Jobbporta...%A5er.1073750044.cms
znajdziesz sporo linków do stron na których możesz szukać pracy.
Rozumiem, że potrafisz korzystać z tłumacza na google

Oczywiście możesz też zgłosić się do NAV jako osoba poszukująca pracy - z góry polecam wysyłanie co 2-tygodniowych raportów do NAV - nawet jeśli nie jesteś uprawniona - a nie jesteś - do jakichkolwiek zasiłków - to NAV zawsze na to miło patrzy i w razie jakiejkolwiek rozmowy masz podparcie, że faktycznie się starasz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok