Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

KĄCIK ZIELONEGO KIEROWCY kat.-C--D- w NORGE . - Norwegia

8929 Postów
Maniak
Jak ogólnie już wiadomo ...!!!
Kupiłem sobie prawko z kategorią... C... , a w promocji za dobre chęci , otrzymałem jeszcze kategorię...D...
---
Dlatego mam DUŻO PYTAŃ ... mniej lub bardziej ważnych i poważnych...
---
STĄD ... zakładam ten temat ... każdy Może Tu pisać , co uważa za stosowne ...
---
JEDNAK PROSZĘ BARDZO ... BY SŁOMĘ I WULGARYZMY , ZOSTAWIĆ ZA PROGIEM ... .
---
---
Nie o to Mi chodzi ...
Niektóre wiadomości praktyczne , mogą przydać się i innym ... .

---
---
---
No ... to , do... dzieła ...

-pierwsze z pytań ...
Czy karta kierowcy... wyrobiona w Polsce obowiązuje w Norge ... , a może trzeba ją wymienić ?.
---
Proszę wstawiać linki , bo to żaden problem , -/ jednak dobrze było by , by były już przetłumaczone na polski /-chcę się dowiedzieć jak to faktycznie i praktycznie działa ...
---
Nie trzeba się spieszyć z odpowiedziami ... Ja akurat mam pracę a na ciężarówce będę może pracował dopiero od Maja jak Lody puszczą ...
Jeszcze jedno ... teraz wydają karty elektroniczne ... a w aucie które będę prowadził , jest stary tachograf , jak to ugryźć ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów

(sztux)
Wiking
gdybys normalnie podszedl do sprawy i udzielil normalnej odpowiedzi w moim poscie albo przynajmniej nie pajacowal tez udzielibym wyczerpujacej odpowiedzi na twoje pytanie...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
coz bywa i tak , jak na razie od tego sie nie umiera .---
Taka mala dygresja ... moze i lepiej skoro nie potrafisz sklecic normalnego zdania na postawiony problem.
---
Niemniej pozdrawiam i zycze owocnej pracy .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
51 Postów
Slavo Slavo
(caro)
Nowicjusz
Witam. Też jestem zainteresowany tym tematem..na dniach planuję na razie zrobić kategorię C..pracy w norge dla kierowców dużo..czy tak jak w Polsce wymagają dwu-trzy letniego doświadczenia..najważniejsze bo słyszałem przeróżne odpowiedzi czy potrzebny jest kurs na przewóz rzeczy? logicznie wydaje mi się że nie ale wolałbym być pewien na 100%..Z góry dziękuję za odpowiedź
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów

(sztux)
Wiking
Slavo80, co do doswiadczenia roznie to jest, jezeli firma potrzebuje kierowcy to wezmie tez bez doswiadczenia, ja tak zaczalem przygode z ciezarowka, mialem jednak 5-cio letnie doswiadczenie na autobusach. Kurs na przewoz rzeczy niby teraz nie jest potrzebny ale ostatnio od szefostwa slyszalem ze wchodza jakies zmiany w przepisach i prawdopodobnie bedziemy musieli robic kurs na przewoz w Norwegii. Polski nie bedzie honorowany.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
39 Postów
Kamil ;)
(piniu1922)
Nowicjusz
Karta kierowcy wyrobiona w Polsce obowiazuje w Norwegii. Karta spelnia takie same wymogi jak norweska, rozni sie tylko krajem wydania. Ja za norweska sjåførkort zaplacilem 550NOK badz 650NOK nie pamietam juz, karte wyrabiasz w statens vegvesen.
Jesli natomiast masz stary tachograf tzw. analogiczny, to sjåførkort nie jest Ci zupelnie potrzebny, ja wyrabialem bo tacho mialem cyfrowe. Jesli chodzi o tacho analogiczne, codziennie musisz wypelniac papierowa tarczke, ze stanem licznika poczatkowego, miastem z ktorego wyjechales i data. Po 24h wypelniasz pozostala czesc czyli miejsce docelowe data i stan licznika koncowego. Filozofii nie ma. Szerokosci na szlaku
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów

(sztux)
Wiking
650 NOK
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
piniu1922 napisał:
...Jesli natomiast masz stary tachograf tzw. analogiczny, to sjåførkort nie jest Ci zupelnie potrzebny, ja wyrabialem bo tacho mialem cyfrowe. Jesli chodzi o tacho analogiczne, codziennie musisz wypelniac papierowa tarczke, ze stanem licznika poczatkowego, miastem z ktorego wyjechales i data. Po 24h wypelniasz pozostala czesc czyli miejsce docelowe data i stan licznika koncowego. Filozofii nie ma. Szerokosci na szlaku
Znaczy Kartę kierowcy wyrobię tak czy inaczej ... .
Z tym manualnym tachografem jest tak , że w Naszej firmie jest Man... starszej daty , który służy tylko do wewnętrznego transportu , nie robimy usług zewnętrznych .
Z tego co obserwuję , to Norgi w ogóle nie dotykają tego urządzenia ... Raz zatrzymała Nas statens vegvesen , jednak nie żądał karty , ani nie zaglądał do tachografu ...
---
Pytam się z czystej ciekawości , oraz dlatego ...
By jakiś ślad , został dla Innych na Tym Forum ...

---
Ja na razie , nie mam zamiaru zmieniać swojej pracy , niemniej dobrze wiedzieć co w trawie piszczy .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
739 Postów

(qantan)
Wyjadacz
piniu1922 nie analogiczny ale ANALOGOWY! wiem że prwako na coś większego jak" osobówka" trzeba wymienić na norweskie (nie pamiętam ile ma się na to czasu sorki)

a teraz do Gabriela :gratuluję zdania prawka !..powodzenia i szerokości ..
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
qantan a skad to wiesz ze trzeba? znalazles jakis przepis??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok