Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
8929 Postów
Maniak
tony napisał:
Gabriel to ty dopiero prawko zrobiłeś ? i nie znasz jeszcze języka biegle? to jakie ty masz wykształcenie ? we wszystkich wcześniejszych hotach zgrywasz takiego mądralę a tutaj prostej rzeczy nie możesz ogarnąć? karty kierowcy i prawa jazdy ? Mógłbym się wypowiedzieć w tym temacie trochę bo znam ten temat ale chyba mi się nie chce
---
A co ma do rzeczy Moje wykształcenie do Tego Tematu ... jakim jest Zielony Kierowca z kat. -C-D- ? .
---
Nie bardzo łapię Twojej Kpiącej Nuty .
---
Ponadto , nie każdy w Norge Musi znać język BIEGLE , by wykonywał Swoją Pracę , oraz znał się na sprawach związanych z Norge ...
---
A może Ja się Mylę ...!? , jak się Tobie wydaje ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
brzydal napisał:..z
tego co
pamietam,to nigdzie
w calym procesie (kurs,egzamin itp.)
nie ma koniecznosci legitymowanai sie k.k.
czy pytania o jej pasiadanie.chyba,ze cos sie zmienilo...
swoja droga korzystniej jest zrobic np:e,w no. po 1wsze
wiecej sie mozna nauczyc,po 2gie - inne jest spojrzenie,na
posiadacza norweskich uprawnien (w kazdej zreszta branzy)...
p/s:
a k.w. bedziesz robil,czy tez uwazasz,ze w no. jest niepotrzebna?

Jeżeli jeździ się po własnym terenie , to te uprawnienia -/95/- nie są konieczne , tak powiedziano Nam w tej firmie szkoleniowej , co pisałem wyżej .
---
Jednak już sama Jazda po całym kraju , uzależniona jest od rodzaju transportu i innych czynników związanych z konkretnymi Firmami ...o których teraz nie myślę .
---
Ja dostałem ofertę zapytanie o pracę na zwykłą ciężarówkę , do pracy przy budowie dróg , i to tylko na zastępstwo .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
272 Posty
Tony Clifton
(tony)
Stały Bywalec
gabriel napisał:
tony napisał:
Gabriel to ty dopiero prawko zrobiłeś ? i nie znasz jeszcze języka biegle? to jakie ty masz wykształcenie ? we wszystkich wcześniejszych hotach zgrywasz takiego mądralę a tutaj prostej rzeczy nie możesz ogarnąć? karty kierowcy i prawa jazdy ? Mógłbym się wypowiedzieć w tym temacie trochę bo znam ten temat ale chyba mi się nie chce
---
A co ma do rzeczy Moje wykształcenie do Tego Tematu ... jakim jest Zielony Kierowca z kat. -C-D- ? .
---
Nie bardzo łapię Twojej Kpiącej Nuty .
---
Ponadto , nie każdy w Norge Musi znać język BIEGLE , by wykonywał Swoją Pracę , oraz znał się na sprawach związanych z Norge ...
---
A może Ja się Mylę ...!? , jak się Tobie wydaje ?

zgadzam się, każdy uczy się życia w Norwegii i do wielu rzeczy trzeba dojść samemu albo się po prostu dowiedzieć, bądź nauczyć. Czyli jeśli rozumiem jesteś teraz magazynierem czy wózkowym jak tam zwał, po prostu sądziłem po twoich wypowiedziach w innych wątkach że ty już stary wyjadacz jesteś i wszystkich idiotów prostujesz no ale cóż.Trochę więcej pokory proponuję, i życzę szerokości, transport w Norge wydaje się być łatwiejszy niż w PL a jednak nie do końca, pojawia się coraz więcej kontroli policji i SV więc trzeba zadbać o wszystkie papierki i np umiejętnie załadować samochód, mandaty tutaj są wysokie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
tony napisał:...zgadzam się, każdy uczy się życia w Norwegii i do wielu rzeczy trzeba dojść samemu albo się po prostu dowiedzieć, bądź nauczyć. Czyli jeśli rozumiem jesteś teraz magazynierem czy wózkowym jak tam zwał, po prostu sądziłem po twoich wypowiedziach w innych wątkach że ty już stary wyjadacz jesteś i wszystkich idiotów prostujesz no ale cóż.Trochę więcej pokory proponuję, i życzę szerokości, transport w Norge wydaje się być łatwiejszy niż w PL a jednak nie do końca, pojawia się coraz więcej kontroli policji i SV więc trzeba zadbać o wszystkie papierki i np umiejętnie załadować samochód, mandaty tutaj są wysokie
---
ANO WŁAŚNIE trochę pokory przydało by się tobie samemu , bo jak widzę to zaczynasz piać jak nieopierzony kogucik ...
---
Niestety na twoje utrapienie ... nie jestem jakimś tam wózkowym , lubo magazynierem .
---
Jestem Wykształconym Budowlańcem z Wieloletnim Doświadczeniem w Swoim Fachu ...
---
Jednak na starość , zaczyna Mnie ta Budowlanka Nudzić i w ramach Wewnętrznych Inwestycji , uzyskałem powyższe uprawnienia .
---
Jeszcze byś chciał coś wiedzieć na Mój Temat ...?
---
A .... aaaaa nie jestem wózkowym również dlatego , bo nie mam uprawnień na widlaki , ale mam uprawnienia na Lifty ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty

(Śnieżka)
Wiking
Ogólnie nikt się nie czepia o to jakie masz prawo jazdy. Wystarczy, że jest z jakiegoś kraju UE. Dla kontrolującego nie ma to znaczenia. Jeśli tylko zechcesz to możesz wymienić swoje prawko na norweskie. Zdajesz im to które aktualnie posiadasz, oni to odsyłają do kraju w którym było zrobione. To trwa około 4 tygodni. Przez ten czas jeździsz na papierek z urzędu . Nie pamiętam już ile to kosztuje, ale nie więcej niż 500 nok
Norweskie prawko ma wady i zalety. Wada podstawowa to punkty karne: max 12 pkt w okresie 3 lat i po prawku
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...jestes

pewna ze

12 a nie 8 ?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty

(Śnieżka)
Wiking
Ups
Dziękuję Brzydal za poprawkę Jak zwykle masz rację Wklejam cytacik w sprawie punktów:

Kierowcy z prawem jazdy kategorii B, będący na okresie próbnym, dostają podwójną liczbę punktów karnych za każde wykroczenie popełnione w okresie próbnym.

Osiem punktów w ciągu trzech lat = utrata prawa do kierowania pojazdami mechanicznymi na okres sześciu miesięcy

Jeśli kierowca zostanie przyłapany na popełnianiu kilku wykroczeń jednocześnie, otrzyma tyle punktów karnych, ile łącznie dają te wykroczenia

Pismo z ostrzeżeniem dla kierowcy wysyłane jest po zebraniu przez niego czterech punktów.

W jaki sposób dostaje się punkty karne?

Policja zatrzymuje kierowcę za wykroczenie drogowe, za które przydzielane są punkty, lub też kierowca zostaje zarejestrowany przez fotoradar. Następnie otrzymuje mandat – zwykły bądź uproszczony – a jeśli odmawia jego przyjęcia, sprawa trafia do sądu (tingretten). Punkty karne zostają zatem zarejestrowane albo na skutek orzeczenia sądu, albo mandatu zwykłego lub uproszczonego. Nie ma możliwości odwołania się od zarejestrowania punktów karnych.

Kiedy ktoś stracił, a potem odzyskał prawo jazdy, punkty karne, które spowodowały jego utratę zostają skasowane.

W zwykłym trybie punkty są kasowane pod trzech latach od przyjęcia mandatu bądź od wydania ostatecznego orzeczenia przez sąd.

System drogowych punktów karnych obowiązuje w Norwegii od 1. stycznia 2004 roku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Gdzie występuje się o "Niekaralność "...potrzebną do tego , by można było starać się o pracę w transporcie Miejskim Autobusy ...???.
---
Znaczy wiem , że na Policję ...
Jednak , jest może odnośna strona z gotowym wnioskiem , który tylko się wypełnia i przesyła internetowo ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
brzydal napisał:
www.regjeringen.no/nb/dep/sd/tema/yrkest...eddel.html?id=444313
Znaczy... , że Mam się udać ...do Własnego , Prywatnego , Domowego , Lekarza ... tego przydzielonego z listy ...?
Czy jest to jednak , całkiem inny lekarz i inne badania .?
---
Søknaden skal vedlegges legeattest på fastsatt blankett. Legeattesten må ikke være eldre enn seks måneder. Blanketten fås hos lege.
---
A jeżeli Mam takie zaświadczenie o niekaralności z Polski to Można to dołączyć ...? przyspiesza to coś tok wydawania dokumentu Norweskiego ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok