Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czy bez umowy Pracodawca moze potrącic 50% podatku - Norwegia

Czytali temat:
Agata Biala Gregor Speedtruck Jan Maryjan Przemyslaw Piskorz Bartłomiej Studziński Robertp1978 Piotr Bucenko pablo_1223 Kos (2742 niezalogowanych)
8 Postów
Agata Tara
(agata_tarka)
Wiking
Witam,

Mam pytanie dotyczące prawa pracy w Norwegii. Jeżeli pracownik pracuje ponad 30 dni bez umowy o pracę, ponieważ Pracodawca zapewnia, że umowę wystawi, gdy tylko dostanie dokumenty (tj. numer personalny oraz kartę podatkową) o które pracownik aplikował.
W związku ze zbliżającą się wypłatą, Pracodawca poinformował, iż będzie zmuszony potrącić 50 % wynagrodzenia na podatek ze względu na brak karty podatkowej. Wszystko rozumiem, takie jest prawo, ale czy Pracodawca nie ma też obowiązku wystawić umowy takiemu pracownikowi?

Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie.Będę wdzięczna za wiarygodne informacje.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów
ciekawski ciekawski
(ciekawski)
Stały Bywalec
Umowe powinien podpisac z Toba zanim zaczelas prace..
Tylko ze po otrzymaniu personnr powinien ja zmienic i pewnie mu sie nie chce..
Przed 2004 rokiem nie uzywalo sie prawie kontraktow pisemnych..
Nie bylo tez stawek minimalnych.

Jezeli chodzi o podatek to pracodawca ma OBOWIOZEK pobrac ci 50% dopuki nie otrzyma karty podatkowej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Agata Tara
(agata_tarka)
Wiking
Dziękuję za informację.
Problem w tym, że żadnej umowy Pracodawca nie wystawił od początku zatrudnienia, natomiast zobowiązał się ją wystawić jak dostarczy się wszystkie dokumenty. Numer personalny jest, ale Pracodawca uważa że trzeba również dostarczyć kartę podatkową, aby zawrzeć umowę.
W takim razie czy bez umowy może potrącić podatek?
Czy istnieje kwota wolna od której Pracodawca nie potrąca podatku? Ponieważ, jeśli pracodawca dokona potrącenia 50% na poczet podatku, do wypłaty pozostanie ok: 4 500 NOK przy pracy na pełen etat.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
wszystko to jeden pi///c na wodę

pracodawca robi ciebie w hu.... aż miło

zawsze przed rozpoczęciem pracy musisz mieć umowę z pracodawcą , ponieważ resztę spraw bez tego nie załatwisz : ani na policji (opholdtillatelse ) , ani w urzędzie podatkowym --- czyli tak jakby jedno drugie pociąga za sobą

podstawą jest umowa z pracodawcą którą powinniście spisać na początku a nie teraz jak przyszło do wypłaty

taki obowiązek ma pracodawca i ty także -- ponieważ wg. prawa pracy na razie to ty pracujesz na czarno
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
to jest link do Państwowej inspekcji pracy (Arbeidstilsynet)

masz tu link i poczytaj po Polsku jeśli nie wierzysz w to co piszę :

www.arbeidstilsynet.no/artikkel.html?tid=92397
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
agata_tarka napisał:
Pracodawca zapewnia, że umowę wystawi, gdy tylko dostanie dokumenty (tj. numer personalny oraz kartę podatkową) o które pracownik aplikował.
Do wystawienia umowy wcale nie trzeba posiadac karty podatkowej lub numeru personalnego.
Pewnie trzeba to do wyplaty, lecz na pewno nie do umowy.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Agata Tara
(agata_tarka)
Wiking
Dziękuję za linka, ale tą stronkę już przestudiowałam

Wiem, że Pracodawca nie gra fair i chcę coś z tym zrobić
Dokument do UDI, który Pracodawca na początku wypełnił, by wypełnic wszelkie formalności nie jest tym samym co umowa o pracę, prawda?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
251 Postów

(broom feie)
Stały Bywalec
Dokumenty do UDI wypełnia sam zainteresowany , pracodawca jedynie wypełnia jedną stronę o ile nie zmieniły się formularze .
Cały pakiet , musi złożyć w okienku , sam zainteresowany -znaczy konkretnie Ty sama-
Jeżeli było inaczej to również może być i tak ,że Pracodawca specjalnie powpisywał nieprawdziwe dane -dlatego tak długo czekasz na dokumenty .
Proponuje byś się sama udała do UDI z paszportem lub Dow Os. i spytała się dlaczego to tak długo trwa .
Być może dokumenty zostały już wysłane jednak na adres pracodawcy a on je specjalnie trzyma w szufladzie .
Co to za praca , że przy pełnym etacie , masz niecałe 10 tys.Nok brutto ?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
powiatowy ma racje > zeby dostrac karte podatkową ze skatt-u trzeba przedstawic kontrakt!
Tak przynajmniej jest w Krs.....

Mysle,ze owy szef kreci i kombinuje.....

ps: 9000nok przy pełnym etacie(?)
I jak tu ma byc dobrze.....
aaaaaaaaaaaaa miałem isc po podwyzke do mojego dobrodzieja, choc zarabiam kilka razy wiecej....

Ludzie przeciez za wynajecie byle jakiego domu trzeba zapłacic 8/10 tys.......
aaaaaaaaaaaaaa moze chodzi o tygodniówke?

psII: sprytna, gramotna kobieta w PL zarabia wiecej.......
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
91 Postów

(Sykepleier84)
Początkujący
nawet jak na tygodniowke to troche malo, 4500 to mam za dyzur w swieta brutto oczywiscie za 8h
cos tu nie gra, nie wierze ze ludzie za takie grosze pracuja!
powiatowy ma racje.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok