Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
Anita F iwona kolodziej Kasia Janowska Mateusz Zmuda Lukasz Lenczewski Bartosz S Natalia Kozłowska Jacek Andre Jaroslaw Glowacki pawel olek Martynka1985 zeb curly24 (3385 niezalogowanych)
13 Posty

(domcioo20)
Wiking
Andre med mark napisał:
masz linka na początku z oficjalnej strony NAV i obowiązujące dziś przepisy . możesz się rejestrować lub nie możesz pisma o zapomogę pisać a ja ci mówię że w praktyce nie dostaniesz nic
znależć robotę

Mowisz ze nie dostane nic? Wiesz... Nie chodzi nawet o ta kase tylko prace... Ale lipa tak siedziec, nie pracowac bo utrzymanie jest troszke drogie...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Anna82 napisał:
Przepisy się nie zmieniły a tutaj możesz poczytać komu przysługuje zasiłek.
www.nav.no/English/Information+in+other+...S+borgere.154915.cms

Zauwazylam, ze juz drugi raz wprowadzasz ludzi w blad na forum Anno. Przepisy sie zmienily i jest to nawet widoczne w linku, ktory sama podalas, tylko juz ci sie przeczytac co wklejasz nie chcialo.
Na dzien dzisiejszy wystarczy przepracowac w Norwegii jeden dzien, aby dostac zasilek, trzeba tylko z innego kraju EØS miec wypracowana odpowiednia kwote, kwoty sa podane w linku.

Domcioo, jezeli wypracowales minimum 118 tysiecy koron, lub w ciagu 3 ostatnich lat 237 tys ( dokladne kwoty sa w linku) lub zarobiles w innym kraju kwote, ktora wyniesie odpowiednio wymagana kwote w koronach, to zasilek dostaniesz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
takie życie
a przekonaj tych co przyjeżdżają w ciemno i chcą zawojować świat . jednym się powiedzie a większości nie . znam takich co mieszkają tu już kilka lat i po norwesku klapa....... wolą pracować na czarno albo jak pracują na legalu to po pracy wolą fuchę jak iść na kurs . ich wybór ....albo dorażna kasa albo nauka i większa stawka w przyszłości i pewna robota . teraz sam widzisz że nie przyłożyłeś się wcześniej i problem a chcąc iść na kurs trzeba płacić a żeby zapłacić trzeba mieć z czego
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty

(domcioo20)
Wiking
Hilton napisał:
Anna82 napisał:
Przepisy się nie zmieniły a tutaj możesz poczytać komu przysługuje zasiłek.
www.nav.no/English/Information+in+other+...S+borgere.154915.cms

Zauwazylam, ze juz drugi raz wprowadzasz ludzi w blad na forum Anno. Przepisy sie zmienily i jest to nawet widoczne w linku, ktory sama podalas, tylko juz ci sie przeczytac co wklejasz nie chcialo.
Na dzien dzisiejszy wystarczy przepracowac w Norwegii jeden dzien, aby dostac zasilek, trzeba tylko z innego kraju EØS miec wypracowana odpowiednia kwote, kwoty sa podane w linku.

Domcioo, jezeli wypracowales minimum 118 tysiecy koron, lub w ciagu 3 ostatnich lat 237 tys ( dokladne kwoty sa w linku) lub zarobiles w innym kraju kwote, ktora wyniesie odpowiednio wymagana kwote w koronach, to zasilek dostaniesz.

Hmm. A to się sumuje? Tzn ta kasa co zarobilem tu i w pl przez ostatni np rok?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
domcioo20 napisał:
Andre med mark napisał:
masz linka na początku z oficjalnej strony NAV i obowiązujące dziś przepisy . możesz się rejestrować lub nie możesz pisma o zapomogę pisać a ja ci mówię że w praktyce nie dostaniesz nic
znależć robotę

Mowisz ze nie dostane nic? Wiesz... Nie chodzi nawet o ta kase tylko prace... Ale lipa tak siedziec, nie pracowac bo utrzymanie jest troszke drogie...

Domcioo, ja bym ci radzila zapisac sie na kurs w NAv. Jest taki specjalnie dla Polakow, ucza tam norweskiego, co prawda nie tak intensywnie jak na kursie jezykowym, ale zawsze cos. Poza tym za ten kurs jest placone, potem sa praktyki i po praktykach mozesz zostac zatrudniony.
Niestety ja nie wiem jak taki kurs wyglada od tak zwanej "kuchni", bo ja na ten kurs nie chodzilam, ale jest opisane pod linkiem www.nav.no/Lokalt/Oslo/Aktuelt/_attachme...8361?_ts=12e33ed34f8 ,
Przemysl sobie i podejmij decyzje.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty

(domcioo20)
Wiking
Andre med mark napisał:
takie życie
a przekonaj tych co przyjeżdżają w ciemno i chcą zawojować świat . jednym się powiedzie a większości nie . znam takich co mieszkają tu już kilka lat i po norwesku klapa....... wolą pracować na czarno albo jak pracują na legalu to po pracy wolą fuchę jak iść na kurs . ich wybór ....albo dorażna kasa albo nauka i większa stawka w przyszłości i pewna robota . teraz sam widzisz że nie przyłożyłeś się wcześniej i problem a chcąc iść na kurs trzeba płacić a żeby zapłacić trzeba mieć z czego

Wiem... dopiero teraz żałuje że nie przyłozyłem się do języka... No ale wiesz jak to jest... Praca miala byc pewna na 2 lata więc za bardzo nie chcialo mi sie uczyc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
domcioo20 napisał:

Hmm. A to się sumuje? Tzn ta kasa co zarobilem tu i w pl przez ostatni np rok?[/quote]

Nooo. Przeciez napisalam, i w linku tez mozesz o tym przeczytac:
"Regulacje specjalne dla obywateli krajów EOG
Obywatele krajow EOG ktorzy pracowali i stracili prace w Norwegii moga ubiegac sie o norweski zasilek dla bezrobotnych (dagpenger).
Dana osoba musi tylko udokumentowac ze przepracowala w Norwegii co najmniej jeden dzien i ze utrata pracy jest nie z wlasnej winy. Oprocz tego musza byc spelnione wszystkie inne warunki niezbedne do otrzymania zasilku dla bezrobotnych w Norwegii.
Ewentualne prawa uzyskane w innym kraju UE/EOG moga byc aktualne przy rozwazaniu warunku dotyczacego dolnej granicy zarobkow jak rowniez przy wyliczaniu wysokosci zasilku.
Wazne tu aby uzyskane prawa dawaly rowniez prawo do zasilku dla bezrobotnych w Norwegii.
W takim wypadku wymagany jest formularz E-301 wydany w kraju/krajach gdzie dana osoba pracowala, potwierdzajacy wszystkie stosunki pracy na przestrzeni ostatnich 3 lat kalendarzowych. Formularz wypelniaja wladze danego kraju/krajow i sluzy jako zalacznik do wniosku o zasilek dla bezrobotnych w Norwegii. "
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty

(domcioo20)
Wiking
Hilton napisał:
domcioo20 napisał:
Andre med mark napisał:
znależć robotę

Domcioo, ja bym ci radzila zapisac sie na kurs w NAv. Jest taki specjalnie dla Polakow, ucza tam norweskiego, co prawda nie tak intensywnie jak na kursie jezykowym, ale zawsze cos. Poza tym za ten kurs jest placone, potem sa praktyki i po praktykach mozesz zostac zatrudniony.
Niestety ja nie wiem jak taki kurs wyglada od tak zwanej "kuchni", bo ja na ten kurs nie chodzilam, ale jest opisane pod linkiem www.nav.no/Lokalt/Oslo/Aktuelt/_attachme...8361?_ts=12e33ed34f8 ,
Przemysl sobie i podejmij decyzje.

W tygodniu jesli bede w nav na pewno sie dowiem. Ale z 2 strony lipa... Bo trzeba sie z czegos utrzymac... Za wszystko trzeba placic no i nie dostaniesz nic za to... ciakwe czy w ogole starczylo by mi kasy na to zeby utrzymac sie do konca kursu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Z kursu mialbys okolo 7 tys. koron miesiecznie plus bilet miesieczny. Jesli wynajabys pokoj za 3 lub 4 tys. to dal bys rade. Poza tym zawsze moglbys poprosic o pomoc socjalna, bo jakby nie patrzec twoja sytuacja bylaby "ciezka".
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
na kurs z NAVu jest dość ciężko się załapać bo najpierw wolą wysyłać tych co mają prawo do zasiłku . poza tym te kursy są w jakichś określonych terminach i to nie znaczy że od razu z marszu się na niego dostanie . opinia na ich temat jest marna .....kilku znajomych miało tę przyjemność chodzić na nie . podobno uczą pisać cv , szukać pracy w ogłoszeniach ale z nauką języka to tam kiepsko . jak chodzi o te praktyki to łatwiej dziewczynom bo czasem kierują do przedszkola albo szpitala . w mojej wiosce jeszcze nie słyszałem o facecie na praktyce .......ale może za mało słyszałem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok