Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

czy inżynier musi znać norweski żeby dostać pracę? - Norwegia

Czytali temat:
Tomek Kowalski Kamil M JasJasnieweski Kowalczyk Andrzej Kop bywalec Dora_w1 (2386 niezalogowanych)
7 Postów

(jeżu)
Wiking
Witam, piszę bo docierają do mnie dwie skrajne informacje. Na temat znajomości języka norweskiego jako podstawy do starania się o pracę jedni wypowiadają się że jest to bezwzględna konieczność, drudzy mówią, że firma od razu wysyła na kurs. Rozumiem, że każdy ma swoje doświadczenia, jest to dla mnie ważna informacja dlatego proszę Was o opinię. Zajmuję się projektowaniem CAD, mówię dobrze po angielsku.

(ps. byłem kiedyś w wakacje i pracowałem na budowie w Tonsbergu, dostałem pracę znając tylko angielski. I tu się powtarzają opinie, że prace fizyczną z angielskim dostanę, na inną nie mogę liczyć. Zatem, jak jest?)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Zalezy w jakiej firmie i w jakiej branzy.
A wiec w jakiej branzy pracujesz/masz wyksztalcene?
I jaki dokladnie CAD?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-9  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów

(jeżu)
Wiking
Skończyłem AGH (wydz. fizyki i informatyki stosowanej), a pracowałem na Autocad-ie 2007, Solid Worksie a ostatnie pol roku na CATII 5. W cad robiłem rysunki do produkcji (np. elementy do form wtryskowych), teraz robie podobne rzeczy ale nieco bardziej zaawansowane (automotive). Studia z moją pracą nie miały wiele współnego, wszystkiego musiałem się sam nauczyć. Nie mam na to papierów, tzn nie robiłem żadnych kursów (jedynym potwierdzeniem są umiejętności).

Dzięki za zainteresowanie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
jeśli jest zapotrzebowanie w tej dziedzinie zawodowe jak najbardziej dostaniesz pracę z angielskim,którą sobie sam znajdziesz i będą chcieli cię przyjąć wiec szukaj a nie pytaj bo tracisz czas.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:7  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów

(jeżu)
Wiking
oczywiście, jak wszędzie. Myślę poważnie o wyjeździe i chcę się jak najwięcej dowiedzieć przed podjęciem decyzji żeby na miejscu nie skrobać sie po tyłku i zastanawiać co dalej. Chyba każdy z Was, którzy podjęliście taką decyzję mieliście wiele pytań i wątpliwości.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
jako fachowiec wysokiej klasy powinieneś wiedzieć, że inżynier i prostytutka to muszą znać język pracodawcy, bo inaczej to jak by się ze sobą dogadali i wykonali zlecenie?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...inzynier

samouk...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
jeżu napisał:
oczywiście, jak wszędzie. Myślę poważnie o wyjeździe i chcę się jak najwięcej dowiedzieć przed podjęciem decyzji żeby na miejscu nie skrobać sie po tyłku i zastanawiać co dalej. Chyba każdy z Was, którzy podjęliście taką decyzję mieliście wiele pytań i wątpliwości.
Jest tylko ...DUŻE ...ALE... !!! .
Porządna konkretna i pełna odpowiedź , może być udzielona tym Osobom , które stawiają jasne i logiczne pytania...! .
---
A tak to tylko pusty śmiech ogarnia człowieka ...
PRZYKŁAD ...!? :
Ależ proszę bardzo .

jeżu napisał... TEMAT... :
:czy inżynier musi znać norweski żeby dostać pracę?

---
Przecież to tylko odbezpieczyć kałacha i całą serią ...bez trzymanki ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
jeżu napisał:
Skończyłem AGH (wydz. fizyki i informatyki stosowanej), a pracowałem na Autocad-ie 2007, Solid Worksie a ostatnie pol roku na CATII 5. W cad robiłem rysunki do produkcji (np. elementy do form wtryskowych), teraz robie podobne rzeczy ale nieco bardziej zaawansowane (automotive). Studia z moją pracą nie miały wiele współnego, wszystkiego musiałem się sam nauczyć. Nie mam na to papierów, tzn nie robiłem żadnych kursów (jedynym potwierdzeniem są umiejętności).

Dzięki za zainteresowanie

W sumie twoj zawod i twoja wykonywana praca maja malo wspolnego. Szanse na znalezienie moze i sa, choc mysle, ze bez norweskiego moze byc na prawde ciezko.
Mozesz szukac na stronach nav.no --> Ledige stillinger na haslo; Dak, Cad, teknisk tegner, fysiker, data. Polecam google translate.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów

(jeżu)
Wiking
głąb samouk bliżej serca, co?
brzydal napisał:
...inzynier

samouk...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6