Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
(1922 niezalogowanych)
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
sprawa jest prosta .... nie robisz nic a w przyszłym roku dostaniesz dopłatę . tabela 7100 jest taką podstawową a przy twoich odlotowych wypłatach niedopłacasz .
możesz też przejść się do skattekontor i zmienić tabelę na odpowiednią . wtedy może będziesz mógł wyjechać na wakacje i nie pisać na forum bo nie dopłacisz megakoron
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
zawsze mozesz pojsc i poprosic zeby brali ci wieksze zaliczki,napewno beda sie opierac, pomarudza na poczatku ale pewnie w koncu sie zgodza ,a w przyszlym roku zadbaja zebys calej kasy w wakacje nie przepuscil i nadplacony podatek oddadza ci w pazdzierniku
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
231 Postów
Łukasz Bernaś
(Rzymski82)
Stały Bywalec
ja nie wiem czy wy macie cos w glowie oprucz styropianu, podatek sklada sie z kilku czesci i czesc z tego podatku mam liczona po odraceniu 72 800, wcale o to nie pytalem tylko taka dostalem informacje, wiekszosc z was nie ma o tym zielonego pojecia jak ja, chodzi o jakas REGUŁĘ przy obliczaniu podatku. o dokladna regole a nie okolo 27-28 %
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
marianek73 napisał:
hehhehhe dobre gabrys, dobre
Ja mam skatt 36%,ale podatek potraca mi ksiegowa według tabeli 7100, tyle,ze taqbela konczy sie na 30 tys brutto,a ja przytulam pomiedzy 45 a 48tys brutto......
Z moich wyliczen wynika,ze ksiegowa nalicza około 30/32 % podatku.....
Czy myslicie,ze ona robi to ok?
Nie to zebym narzekał,ale ciekawi mnie jak podejdzie do tego skatt w przyszłym roku?
W momencie kiedy odwiedzałem US w celu odebrania SKATT-u na 2011 obowiazywał mnie inny kontrakt, bo miałem wiecej dodatków,które nie podlegały podatkowi.......
teraz mam stawke godzinowa,która powoduje,ze payslipp brutto to ca 45/48 tys nok.....
Moje pytanie brzmi > czy ktos miał taka sytuacje,ze po odebraniu skatt-u zmienił mu sie kontrakt i jak to sie ma do dopłaty/zwrotu?
Tylko mnie nie besztajcie z błotem,bo musze przyznac,ze US to dla mnie jak komenda policji i zawsze chciałem miec z nimi spokój.......

marianek73 6 lat tam jesteś
siedz cicho bo wprowadzą podatek od zasiedzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
Rzymski82 napisał:
ja nie wiem czy wy macie cos w glowie oprucz styropianu, podatek sklada sie z kilku czesci i czesc z tego podatku mam liczona po odraceniu 72 800, wcale o to nie pytalem tylko taka dostalem informacje, wiekszosc z was nie ma o tym zielonego pojecia jak ja, chodzi o jakas REGUŁĘ przy obliczaniu podatku. o dokladna regole a nie okolo 27-28 %

Rzymski82 przestań się meczyć na forum kobznij 5-taka jakiejś norweskiej księgowej a wyjdziesz na tym 2x lepiej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
no i co z tego że po odtrąceniu 72 800 naliczją ci z reszty .....bo jesteś w pierwszej klasie podatkowej . to chyba każdy w norge wie postaraj się o drugą głąbie to odliczą ci pare tysięcy więcej od podstawy opodatkowania np wyjdż za mąż za tego kolegę co z nim mieszkasz i zamelduj go w polsce
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
no ja nie umie ci tego wytlumaczyc zreszta jestem za cienki w tym temacie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
podsumowując temat chciałbym skomentować jak zwykle wybitne wypociny niektórych , ale tego nie zrobię tylko napiszę w czym rzecz żebyś gościu nie błądził bo wielka jest twoja nie wiedza jak i nie których też

otóż mistrzu musisz przypomnieć sobie czas kiedy pisałeś podanie o skattekort w urzędzie jak pierwszy raz się rejestrowałeś

w podaniu na kartce jest podana suma dochodu jaki będziesz pobierał miesięcznie , lub suma dochodu rocznego którą sam podałeś

na podstawie tego co napisałeś w podaniu (formularzu) urząd podatkowy obliczył ci procent podatku , ew. numer karty podatkowej

podałeś po prostu niski dochód na tym formularzu --- stąd ta różnica

gdybyś podał dochód np. brutto 400000 nok rocznie nie było by dopłaty

musiałeś mieć wpisaną mniejszą kwotę w formularzu , pod którą obliczony był twój podatek

poza tym za ew. nadgodziny pracodawca powinien oberwać ci 36% procent podatku extra -- tak jest prawidłowo , już pytałem jak by co w skattetaten

kartę podatkową możesz mieć jako tabelę np. 7100 najbardziej powszechną , lub procentową kartę podatkową którą dostajesz jeśli pracujesz u 3 lub więcej pracodawców

przerabiałem ten temat , więc dalsze komentarze są zbędne

dodam tylko że nie ma sensu komentować tego dalej bo i tak nikomu nic to nie da , mogę jednak poczytać dalej te głupoty jeśli ktoś ma taki kaprys

ostatnio nie chce mi się udzielać na forum bo czasami szkoda czasu na pisanie z debi//lami
osoby mające ze mną na pieńku nigdy nie uzyskają ode mnie żadnej informacji
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
a i jeszcze jedno , zawsze możesz sobie zamówić nową kartę podatkową , lub zmienić swoją kartę podatkową na procentową , a także urząd podatkowy może zmienić ci tabelę twojej karty podatkowej jaką posiadasz

możesz to zrobić za pomocą internetu jak masz nr. personalny norweski i pin kody

www.skatteetaten.no/no/Selvbetjening/Bes...tekortforskuddskatt/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
to jest to podanie o kartę podatkową które wypełniłeś

zauważ że jest to co napisałem powyżej w poście

www.skatteetaten.no/upload/skjemaer/alltid/RF-1209BP.pdf
Zgłoś wpis