oj żebyś wiedział retier1 że mogę siebie nazywać gościem co pewne rzeczy wie i nie da się tutaj nikomu zrobić na ,,szaro,,

powiem ci tak że stary jeździł tutaj jako jeden z nie wielu , w czasach jak kontrola w Ystad była sprawą całkiem normalną i przejazd dalszy dla niektórych kończył się powrotem do kraju już w Szwecji

wiem że nie wiesz co to samozaparcie itd. jak większość tutaj , ale to i dobrze bo przynajmniej dowiedziałem się to i owo , coś o czym ty tylko na razie możesz pomarzyć

napisałem już że nie szukam pomocy na forum bo nie jest mi potrzebna , sam daję rady i nie potrzebuje wszystkich tych polskich firm które niby to pomagają polakom tutaj za pieniądze

co jeszcze do tych firm to tutaj pomoc odbywa się w większości urzędów za darmo , jedynie my Polacy jesteśmy skubani przez polaków , co z tym idzie nie miejcie pretensji że pracodawca norweski robi to samo , przecież też ma oczy i widzi

nawet jedna firma ogłasza się na MN , niektórzy już pewnie korzystali z ich usług -- nawet mają tam jakieś osiągnięcia że pomagają rodakom załatwić formalności --- jest tylko taka kwestia że to wszystko odbywa się za pieniążki , a przecież powinno być za darmo

no i co kto tu jest robiony w konia ???