Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
MultiNOR Konsultant Krzysztof J Jolka57 (4872 niezalogowanych)
122 Posty
Magda P
(pepcia83)
Stały Bywalec
zuzu jezeli pisza

Barnet må som hovedregel være bosatt i Norge. Barnet regnes som hovedregel som bosatt dersom det skal oppholde seg i Norge i mer enn 12 måneder.

co znaczy ze dzieko ma mieszkac w norwegii to jest to wystarczajace do zrozumienia , ale jak powiedzialm niebede wiecej nic wypoiadac sie w tej kwestii
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
132 Posty
Stały Bywalec
majka5 ne przesadzaj nie bierz wszystkich do jednego worka a tak na marginesie zebys nie przeczekala z tym poczeciem
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
132 Posty
Stały Bywalec
i masz racje pepcia nie wypowiadaj sie wiecej przez grzecznosc bo macisz ludziom w glowach
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
122 Posty
Magda P
(pepcia83)
Stały Bywalec
Kontantstøtte under utenlandsopphold

Jeg er hjemmeværende og får full kontantstøtte for min snart to år gamle sønn. Ektefellen min skal oppholde seg et halvt år i USA og arbeide der for sin norske arbeidsgiver. Hele familien skal være med under dette oppholdet. Vi har fått innvilget medlemskap i folketrygden etter folketrygdloven kapittel 2‑8 under utenlandsoppholdet. Sønnen min kommer ikke til å være i barnehage mens vi er i USA. Vil kontantstøtten da bli utbetalt som før?

Svar: Hovedregelen er at både barnet og den som mottar kontantstøtten, skal være bosatt i Norge. Et kort utenlandsopphold på opptil tre måneder avbryter ikke et slikt bostedsforhold. Du og familien skal imidlertid være bosatt i USA i et halvt år. Selv om dere fortsatt er medlemmer av folketrygden i den perioden, har du ikke rett til kontantstøtte under utenlandsoppholdet. Den skal stanses fra måneden etter at dere reiser. Du må melde fra til NAV‑kontoret der du bor før dere reiser.

Dersom barnet ikke begynner i barnehage når dere kommer tilbake til Norge, kan du søke om kontantstøtte på nytt.

jesli dobrze rozumiem to pisza ze musisz byc z dzieckiem w norwegii (to ze strony nav-u)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
122 Posty
Magda P
(pepcia83)
Stały Bywalec
wiesz co MITI 35 bede pisac co mi sie podoba i co wiem ,a tobie powiem tylko grzecznie odw.... sie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
132 Posty
Stały Bywalec
ok pisac mozesz ale nic nie wskorasz tym .My do tych zasilkow mamy prawo czy to Ci sie podoba czy nie i koniec dyskusji.Na stronie Navu mozesz czytac po polsku moze to bardziej wszystko ogarniesz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
122 Posty
Magda P
(pepcia83)
Stały Bywalec
ogarniam wiecej niz ci sie zdaje i nietylko po polsku , z czym dokonca ty chyba sobie nieradzisz , a co do zasilku to biesz sobie jaki chcesz !!!!! twoja d... twoja sprawa , ehhhh po co ja sie produkuje
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
PEPCIA83 napisał:
zuzu jezeli pisza

Barnet må som hovedregel være bosatt i Norge. Barnet regnes som hovedregel som bosatt dersom det skal oppholde seg i Norge i mer enn 12 måneder.

co znaczy ze dzieko ma mieszkac w norwegii to jest to wystarczajace do zrozumienia , ale jak powiedzialm niebede wiecej nic wypoiadac sie w tej kwestii

zasiłki te o których wiem były przyznawane w zeszłym roku i wcześniej.
Kumpel mi kiedyś tłumaczył że norki chcą wprowadzić takie restrykcje żeby pobierać kontantskotte dziecko musi byś w NO, więc od tego czasu mogło się prawo zmienić.
(no i pewnie sie zmieniło z tego co widać, najlepiej sie przekonać składając wniosek na dziecko które jest w kraju)

nie dotyczy mnie ten temat osobiście, to mogę nieć nieświeże info.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
122 Posty
Magda P
(pepcia83)
Stały Bywalec
no i chyba sie zmienilo , ja pobieram od stycznia , wiec pytan mi duzo zadawali w nav i miedzy innymi gdzie jest dziecko , ale to niekazdego interesuje , wyskakuje z tego tematu , robta se co chceta
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
132 Posty
Stały Bywalec
no ale chyba nie po norwesku ogarniaszz pepcia bo sama mowilas wczoraj ,ze norweski nie za bardzo u Ciebie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok