Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Oddam całą pensję w zamian za pomoc - Norwegia

Czytali temat:
rafal dudek Ewa Nowakowska Renata Gawełczyk Suchar009 KatarzynaR (4240 niezalogowanych)
19 Postów
A A
(Koczkodan)
Wiking
Witam Was Wszystkich

Może trochę dziwnie to zabrzmi, ale oddam całą 1-miesięczną wypłatę (norweską oczywiście) w zamian za pomoc w znalezieniu pracy dla mnie oraz mojego chłopaka. Zależy nam bardzo na wyjeździe, jednak szukanie pracy z Polski, gdzie obecnie mieszkamy, okazuje się bezskuteczne. Więcej informacji o naszych kwalifikacjach na priv-ie.
Spróbuje pokrótce wyjaśnić całą sytuację. Z powodu drastycznego pogorszenia sytuacji materialnej (nie chciałabym się rozpisywać o przyczynach… zresztą, to chyba najmniej istotne) zostaliśmy z ogromnymi długami i zobowiązaniami wobec banków. Nie możemy nagle wyjechać i szukać pracy na miejscu, ponieważ praca i zarobki tutaj pozwalają nam chociaż na bieżąco regulować odsetki od kredytów i jakoś uniknąć komornika… Dlaczego Norwegia? Bo zarobki w Anglii, Niemczech czy Holandii (gdzie najłatwiej o pracę, choćby za pośrednictwem agencji) nie są na tyle wysokie, by umożliwić nam uregulowanie zaległych i bieżących zobowiązań w Polsce i żyć tam. Ok., nie chciałabym jęczeć, smęcić i ubolewać nad niesprawiedliwością losu, zawsze staram się być pozytywnie nastawiona do przyszłości i uśmiechnięta , chciałabym tylko złożyć propozycję: w przypadku pomocy w znalezieniu pracy, po pierwszym przepracowanym miesiącu w Norwegii oddam (jako nagrodę za pomoc) calutką moją pensję Jeżeli więc macie jakieś znajomości i chęci, aby pomóc, a przy okazji dostać miesięczną wypłatę, to proszę o kontakt na priv.
Jeśli mój post w jakikolwiek sposób uraził kogoś, proszę o informację, a usunę go… Chociaż nie wydaje mi się, aby moja propozycja była oburzająca…

Pozdrawiam Wszystkich
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2235 Postów
Anders B
(AndersB)
Maniak
kusząca oferta tylko nie zdziw sie jak po przepracowanym miesiącu czy 2 wrócicie do kraju z płaczem i zgrzytającymi zębami
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
19 Postów
A A
(Koczkodan)
Wiking
Płacz i zgrzytanie zębów (albo raczej: zęby w tynk, jak wolisz) to mamy teraz... więc jedyne, co możemy zrobic, to spróbować... A może akurat sie uda jak nie, to nie będziemy przynajmniej żałować, że nie spróbowaliśmy a nuż się uda
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2235 Postów
Anders B
(AndersB)
Maniak
Koczkodan napisał:
Płacz i zgrzytanie zębów (albo raczej: zęby w tynk, jak wolisz) to mamy teraz... więc jedyne, co możemy zrobic, to spróbować... A może akurat sie uda jak nie, to nie będziemy przynajmniej żałować, że nie spróbowaliśmy a nuż się uda tak tylko próbuje wam wytłumaczyć że może trafić sie cwaniak bez skrupułów i załatwi wam prace na początek na czarno itd itp, a później sobie poklaskać można dupami

p.s. uczcie sie języka i sami szukajcie pracy, nawet przez jakąś agencje na początek
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
tak pracy napewno nie znajdziesz
codziennie sa takie posty
nikt z litosci pracy nie daje
a tymbardziej niewiadomo komu
po co ma pisac na pw jak w kazdym ogloszeniu ma fachowcow z doswiadczeniem i papierami norweskimi i to na miejscu gotowi podjac prace w pol godziny
pozatym jak przezyjecie 2 miesiace
mieszkanie to min 30 000kr czynsz i depozyt

napisalas nowele na cala strone a brakuje najwazniejszysz rzeczy
wystarczylo napisac
mechanik i nauczycielka szukaja pracy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
19 Postów
A A
(Koczkodan)
Wiking
Anders... Oczywiście zdaję sobie sprawę, że może trafic się człowiek bez skrupułów, dlatego chciałabym jednak pracę na normalną umowę na biało.

Przepraszam, jeśli się rozpisałam nie na temat, ale chciałam wyjaśnić, choć ogólnikowo, powody zamieszczenia takiego właśnie postu. Teraz do tematu: mamy doświadczenie/uprawnienia w następujących dziedzinach:
- praca w magazynie przy kompletacji; chłopak ma uprawnienia na wózki widłowe, więc również przy składowaniu wysokościowym oraz załadunku i rozładunku samochodów
- praca przy produkcji
- prawo jazdy kat. B
- ja pracowałam również jako kelnerka/barmanka
- obsługa komputera (pakier office, ja również programy związane z zarządzaniem i gospodarką magazynową, np SAPR3' no, ale nie liczę na pracę biurową bez znajomości norweskiego)
- znajomość języków: ja - biegle angielski, średnio niemiecki; chłopak: średnio angielski i niemiecki)
- wykształcenie: ja wyższe (zarządzanie), chłopak średnie (transport) -> chociaż myslę, iz niewiele może nam to pomóc... lepszy byłby jakikolwiek fach w ręku + praktyka zawodowa, no ale mądry Polak po szkodzie...

Pracy szukamy przez różne agencje, ale póki co... cisza... dlatego zwróciłam się do Was, jako do osób mieszkających już tam. Może obiło się Wam o uszy/oczy jakieś ogłoszenie?
I nikt nie mówi o zatrudnianiu niewiadomo kogo, przecież przedłożymy CV i wszelkie inne niezbędne dokumenty... A zatrudnianie z litości wiąże się z wdzięcznością i sumienną pracą w podziękowaniu więc też ma swoje plusy...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
19 Postów
A A
(Koczkodan)
Wiking
Zapomniałam jeszcze wspomnieć, że znam się na pracy w gospodarstwie (uprawa, zbiory oraz praca ze zwierzętami: kury, krówki, świnki, króliki, konie), więc mogłabym pracować nawet w jakimś gospodarstwie rolnym lub agroturystycznym. Nie mam wprawdzie udokumentowanego doświadczenia, jednak moi dziadkowie posiadali duże gospodarstwo rolne, więc od dziecka jestem z takimi pracami obyta a chłopak szybko się uczy i "rączki ma nie od parady..."
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
Niemcy ,Licheinstain, Austria zarobki podobne a koszty zycia o wiele mniejsze ,klimat podobny no i do domu blizej

www.mojanorwegia.pl/forum/view/3/dyskusj...8769/oglupiacze.html

www.mojanorwegia.pl/forum/view/235/komen..._wielu_branzach.html
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2235 Postów
Anders B
(AndersB)
Maniak
tu nie ma lekko ze znalezieniem pracy, faktem jest że norwedzy rozmawiają po angielsku(ja jak sie przyjmowałem do swojej firmy ang wystarczył, teraz wymagany norweski jak szukają nowego)

wielu jest na miejscu i szuka czasami 2,3mc pracy. mają nr personalny, mieszkanie i tu kolejny problem ze znalezieniem mieszkania(znam przypadki ze prace ktoś znalazł a mieszkać nie miał gdzie), stać cie będzie wynająć na dzień dobry mieszkanie za 10 000nok i depozyt przykładowo 20 000nok a gdzie życie,paliwo, bramki.
jak byscie mieli tu kogos znajomego, rodzine jest na pewno duzo latwiej. zycze powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
19 Postów
A A
(Koczkodan)
Wiking
Z tym bliżej do domu, to bym polemizowała. Bo "bliżej" nie znaczy "szybciej" lub "taniej". Połaczenia lotnicze między Polską a Oslo są tak tanie, że właściwie można powiedzieć, że lata się za darmo... No, chyba że wywiałoby nas na odległą północ... Nad Liechtensteinem też się zastanawialiśmy, jednak rynek pracy jest tam malutki, a ogłoszeń niewiele. Niemcy i Austria - ciężko jest trafić na dobrze płatną pracę, generalnie po przeliczeniu na złotówki (wiem, że tak się nie robi, ale póki nie spłacimy zobowiązań w Polsce musimy liczyć się z tym, że miesiąc w miesiąc bedziemy musieli przelewać sporą kwotę na rzecz polskich instytucji...) szału nie ma. Standard życia/ siła nabywcza pieniądza w Niemczech i Austrii jest zapewne większa niż w Polsce, ale, tak jak wspomniałam, wykluczam te kraje (nooo, chyba że trafi się naprawdę fajna oferta; generalnie jestem otwarta na wszelkie rynki) dopóki musimy wysyłać pieniążki do Polski... kalkuluję więc również (niestety) przeliczniki na nasze szacowne plny....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok