Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
reklama | kup tutaj »

Pomocy... doradźcie co zrobić - Norwegia

Czytali temat:
Róża Więcław Katrzyna Smółka (782 niezalogowanych)
4 Posty
anna lopacka
(apolonja)
Wiking
Witam jestem na forum nowa. W listopadzie urodziłam dziecko. Jako że konsul będzie w Stavanger w lutym możemy załatwić paszport bez jeżdżenia do Oslo. Niestety mamy pewien problem. Otóż małżeństwem nie jesteśmy i do uzyskania paszportu potrzebny nam dokument Erkjennelse av farskap. I tu zaczyna się problem. Byliśmy w szpitalu, bo tam Ojciec podpisywał paiery, mówią że wysłali do folkeregister no więc pojechaliśmy i tam. Na miejscy PAni powiedziała że nic takiego nie może nam wystawić ale dała nam potwierdzenia bodatest czy jakoś tak przepraszam za błędy ale nie mam tych papierów teraz przy sobie. Wyczytałam na forum że można taki dokument załatwić w NAV. Więc byliśmy tam dziś, pani dąła nam do wypełnienia taki druk właśnie o nazwie Erkjennelse av farskap. Ale powiedizała że ona to wysyła do skate a kopi nam nie może dać. Dostaniemy na pocztę nowy akt urodzenia z nazwiskiem ojca na nim. Tylko, że na starym też jest ojca nazwisko bo podpisywaliśmy papiery w szpitalu. Dzwoniłam dziś do ambasady i Pani powiedizała że niby dają to w szpitalu, my nic nie dostaliśmy;/ podsunęła pomysł że może uda się to zrobić przed konsulem jak przyjedzie w Stavanger. Niestety konsul powiedział że nie będzie na to czasu i owszem możemy to zrobić ale w Oslo, jak przyjedziemy prze urzędnikiem. I teraz moje pytanie. Czy ktoś ma jakiś pomysł co zrobić? Jak uzyskaliście ten papier? Czy po wypełnieniu tego papieru z NAV przyjdzie nam on pocztą zamiast jak ona to określiła jeszcze jednego aktu urodzenjia. Już zgłupiałam a nie uśmiecha mi się z takim maluchem do Oslo jechać. Poradzcie coś... Dziękuje z góry za wszelkie rady i wskazówki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
anna lopacka
(apolonja)
Wiking
Czy nikt z Was nie robił paszportu dla dziecka?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(MaW)
Wiking
Wyglada na to ze dostaniecie akt urodzenia poczta i wszystko sie rozwiaze. Ale do paszportu potrzebujecie akt urodzenia czy "Erkjennelse av farskap"?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
apolonja napisał:
Czy nikt z Was nie robił paszportu dla dziecka?

widocznie nikt nie mial takich problemow.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
anna lopacka
(apolonja)
Wiking
MaW napisał:
Wyglada na to ze dostaniecie akt urodzenia poczta i wszystko sie rozwiaze. Ale do paszportu potrzebujecie akt urodzenia czy "Erkjennelse av farskap"? Dzięki za odpowiedź. Akt urodzenia mamy( dostaliśmy poczta) potrzebujemy dokument Erkjennelse av farskap. Byliśmy w NAV wypełniliśmy wniosek ale babeczka mówiła o nowym akcie urodzenia, że przyślą z ojca danymi ale na tym starym też są jego dane. Na pytanie czy może nam skserować ten papier co go wypełniliśmy mówi, że nie bo ona to wysyła do folkeregister. Chyba objadę jeszcze raz szpital, folkeregister i NAV, bo konsul przyjedzie niedługo.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(MaW)
Wiking
Zobacz co znalazlem na stronie NAV:
Faren kan erkjenne farskapet både før fødselen, i forbindelse med fødselen og etter fødselen. Erkjennelse av farskap skal gjøres skriftlig på fastsatt blankett utarbeidet av NAV. Faren må møte personlig, samt forevise legitimasjon for en av nedenstående instanser:
Lege/jordmor i forbindelse med svangerskapskontroll/fødsel
Skattekontoret
NAV-kontor
Dommer
Norsk diplomatisk eller konsulær tjenestemann i utlandet
Skipsfører på norsk skip i utenriksfart

Z grubsza znaczy to ze mozesz wyslac Erkjennerse av farskap rowniez ze skattekontoret.
Moim zdaniem nie zaszkodzi jesli wezmiesz blanket, wypelnisz w domu, zrobisz kopie i dopiero wtedy z ojcem pojdziesz do skattekontoret na nowo i potwierdzajac tozsamosc oddacie im papiery. Ale jesli musicie miec kopie papieru podbita przez skatt/nav to sporobujcie urzednika w skattekontoret poprosic o zrobienie kopii, moze bedzie bardziej ludzki niz NAVowiec. W sumie nie rozumiem dlaczego mialby Wam odmowic.
Dobrze jest miec kopie kazdego papieru ktory podpisujecie czy to umowa czy podanie. Pamiec jest ulotna a dobrze jest wiedziec po czasie co i kiedy sie podpisalo...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
anna lopacka
(apolonja)
Wiking
Tez to czytałam Masz rację nic nie szkodzi spróbować, potrujemy im troszkę, od pn znów rundka od szpitala przez skate aż do NAV moze będą inne osoby. A wiadomo, ze w Norwegi co osoba to inne zdanie...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok