Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Anatan1 (7934 niezalogowanych)
1 Post

(Hilton)
Wiking
Dino, wydaje mi sie ze Barbarze chodzi o to, ze mozna sie nauczyc rozwiązywac testy na inteligencję, a takze kazde inne testy.
Jezeli ktos swietnie sobie radzi z krzyzowkami, to oznacza to ze jest
a) mądry
b) inteligentny
c) ma dobra pamiec
?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
A czym ze jest inteligencja jak nie sztuka przetrwania ????

Coz ci po pisaniu i czytaniu - nawet tym inteligentnym po pl. jak jestes w No. albo i Indochinach ???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak
Hilton napisał:
Dino, wydaje mi sie ze Barbarze chodzi o to, ze mozna sie nauczyc rozwiązywac testy na inteligencję, a takze kazde inne testy.
Jezeli ktos swietnie sobie radzi z krzyzowkami, to oznacza to ze jest
a) mądry
b) inteligentny
c) ma dobra pamiec
?

Odpowiedź d) umie rozwiązywać krzyżówki. Dziwne, można nauczyć się testów egzaminacyjnych na prawo jazdy, są dostępne. Niestety, nie wszyscy z tych, którzy się uczyli, zdają je. Niektórzy próbują wielokrotnie. Pisałaś, że warunkiem wiarygodności testu IQ jest jego jednokrotność, więc nie ma jak poćwiczyć. Rozumiem, że można jakoś zdobyć materiały do nauczenia się owego testu i poćwiczyć ze znajomym psychologiem, bądź po prostu kupić wynik, ale jest to zwykłe oszustwo, niedotyczące większości. Moim zdaniem, Barbara chce podważyć sens istnienia takich testów, nazywając je idiotycznymi i rasizmem naukowym. Zastanawia mnie, czemu psycholodzy się w to bawią i wnioskują na podstawie idiotycznych, rasistowskich i niemiarodajnych testów? Religia, czy co?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak
barbara67 napisał:
A czym ze jest inteligencja jak nie sztuka przetrwania ????

Coz ci po pisaniu i czytaniu - nawet tym inteligentnym po pl. jak jestes w No. albo i Indochinach ???

To już zniesiono podziały? Jak miło. Cóż mi po... choćby to, że mając rozwinięte te zdolności, łatwiej jest przyswoić sobie czytanie i pisanie w nowopoznawanym języku. Umiejętność czytania i pisania po polsku pozwala na skorzystanie z podręczników do nauki języka obcego, słowników, polskojęzycznych źródeł wiedzy o Norge, czy Indochinach, zapytania się o cokolwiek na polskojęzycznym forum internetowym ( ) itp. itd..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Z edukacji w NO:
Co to jest FAU????
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak
gama28 napisał:
Z edukacji w NO:
Co to jest FAU????

Fachowcy nie piszą, to może ja tak po laicku. Przeczytałem tutaj: www.bbu.bronnoy.no/fau/HvaerFAU.shtml , że jest to komitet wykonawczy Rady Rodziców. W Norge do Rady Rodziców należą wszyscy rodzice i opiekunowie dzieci chodzących do szkoły. FAU jest odpowiednikiem polskiej Rady Rodziców (Zasiadałem w takowej jakiś czas temu i nie mam zbyt dobrego zdania na temat funkcjonowania i możliwości tejże w Polsce. Dobre rzeczy jakie pamiętam, to kawa i ciasteczka.).
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Wszyscy rodzice ktorzy maja dzieci w no. szkole sa czlonkami Foreldrerådet ( rada rodzicow ) i ta rada wybiera swoich reprezentantow ktorzy maja przedstawic zdanie rodzicow na roznych zebraniach n.p przy podjeciu decyzji o regulaminie szkolnym, zmian w funkcjonowaniu szkoly, skolerute ( rozklad jazdy szkoly) .
Rodzice moga ingerowac we wszystkie decyzje jakie szkola podejmuje w stosunku do ich dzieci .

Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Testy iq sa krytykowane - nie tylko przeze mnie - przede wszystkim z powodu tego, ze nie sa kulturowo neurtalne i dlatego, ze testuja umiejetnosci co nie sa zwiazane konkretnie z poziomem inteligencji n.p motoryke i umiejetnosc czytania ( wlasnie czytania !) i moga byc wykorzystywane do ideologi spoleczenstwa asortywnego - wlasnie w taki sposob ktory jest nam znany z historii . Stad ten moj komentarz o komorach gazowych .
Krytyka tych testow idzie czesto w parze z krytyka zawezonego pojecia inteligencji jako czegos jednolitego i prawie dotykalnego .

Juz kiedys pisalam o roznych rodzajach inteligencji i nie bede sie powtarzac - ale kto decyduje o tym ktory jej rodzaj jest bardziej wartosciowy od innego .

Jest takie no. powiedzenie ( a moze tez i pl. ?) : Kaste stein når man sitter i glasshus - Rzucac kamien jak ktos ( sam ) siedzi w szklanym domu . Tzn. b. latwo jest krytykowac innych - gorzej byc samokrytycznym w stosunku do siebie samego, a przeciez nikt nie jest bez wad.

I tak tez jest z inteligencja - jeden czuje sie inteligentny bo umie pisac inny bo jest ekspertem z biologii , a jeszcze inny bo jest mistrzem strzelanie ze strzaly.

Trzeba tez pamietac o tym , ze czesto nieprzecietny talent ( inteligencja - jezeli ktos tak chce to nazwac ) graniczy z obledem
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Basia Skoczeń
(basia_sk)
Wiking
Ja mam pytanie takie trochę dygresyjne. Czy ktoś z Was wie, jakie szanse na znalezienie pracy w zawodzie nauczyciela j. ang. są w tej chwili w polskich dużych miastach? Chcę już wrócić do Polski i wykorzystać lata studiów. I jak tak patrzę na oferty pracy, to tylko szkoły językowe się ogłaszają. Jak więc szukać roboty w szkołąch? Jest wogóle sens?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Dzięki za odpowiedź na temat FAU, nie zauważyłam jej wcześniej.

basia_sk poszukaj na google.no International School w Norwegii, w każdym większym mieście mają, może tam coś znajdziesz. Są to wprawdzie szkoły podstawowe, ale angielski jest wykładowy. Prócz nauczycieli nauczania początkowego oraz nauczycieli konkretnych przedmiotów potrzebują tam też wielu innych ludzi. Być może twoje wykształcenie wystarczy. W takich szkołach rotacja pracowników jest dość duża, bo większość z nich przybywa z zagranicy na roczne lub dwuletnie kontrakty, a potem wracają do siebie.

Ależ jestem zakręcona, pytania dotyczyło pracy w Polsce, a ja tu o Norwegii piszę. Nic tylko muszę zwalić na mój ciężarny stan
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok