KRZYS11233 napisał:
a ja myślę tak Ci którzy tam są też przez różne osoby mają załatwioną robote . Sa teraz mądrzy, a żeby komuś pomóc to raczej nie no bo po co, boja się a może przyjedzie taki Kowalski i zabierze mi tą robotę tacy są Polacy !!!!!!!!!!!!!!!!!! jeden drugiemu wilkiem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a wystarczyło by doradzic i nie mówi się tu od razu o podaniu na tacy i prywatnych odrzutowcach ale wystarczy trochę chęci i dobrej woli .Sami kiedys byliscie w takiej samej sytuacji i rozumie ze niektórzy sie poparzyli ale nie wszyscy są tacy sami
Ja po prostu wpisałem w wyszukiwarce kraj i profesje jaką się zajmuje (pracowałem w trzech krajach Włoch>>Holandia>>Norwegi) Z pośród firm i ofert wybrałem te na które się łapie i wysyłałem CV i uprawnienia. Potem rozmowa kwalifikacyjna, test i okres próbny w nowej pracy, wszędzie wygląda to podobnie i jak sie nadajesz to pracujesz a firma ci pomoże w załatwieniu formalności i mieszkania. (w NO to akurat sam musiałem wszystkie urzędy odwiedzić ale prace i mieszkanie załatwił pracodawca)
Im prostsza praca tym więcej chętnych, a tych co mają tylko dwie ręce do pracy to jest tu nadwyżka.
Najsensowniej to najpierw znaleźć ofertę pracy, a potem lokum i papiery. Dziwią mnie osoby które jadą w ciemno i jak są na miejscu to oczekują że praca im sie należy bo za coś trzeba żyć.
Nikt od tak nie pomaga obcym bo sam ma znajomych i rodzinę którzy też by chętnie wyjechali, a z pracą kiepsko i tu jest główny powód braku pomocy plus to że nie wiadomo na kogo trafisz i potem można świecić oczami za kogoś.
Po moich dwóch latach pobytu w NO doświadczenie i znajomość języka rośnie, a w moim przypadku o prace trudniej niż kiedyś i może niedługo pozostanie tylko NAV, więc możesz przyjechać i być nawet dla mnie konkurencją,
( jak jednym z warunków o ile sie już jakaś oferta trafi jest"Flytende norsk" gdzie taka znajomość języka nie jest potrzebna w moim zawodzie), powodzenia życzę.
nawet link znalazłem całe 30s mi to zajęło, reszta w twoich rękach.
www.mojanorwegia.pl/forum/view/praca%2c_...ukajacych_pracy.html