Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Lidka O. (1242 niezalogowanych)
13 Posty

(joanna8)
Wiking
jeszcze chciala bym ci sie zapytac lepsza tutaj jest opieka czy w polsce przy porodzie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Rodziłam w obu krajach i tutaj było znacznie lepiej! Ważne informacje dla ciężarnych: wizyty u lekarzy masz teraz za darmo (chyba że zupełnie nie dotyczą ciąży), poród, opieka, znieczulenie w tym zewnątrzoponowe za darmo (oczywiście muszą być wskazania, aby podano, ja miałam), poród rodzinny to norma, poród w wodzie i wszystkie luksusy za darmo. Ciążę prowadzą: lekarz rodzinny oraz położna. To jest za darmo, możesz mieć tłumacza, nie daj się omamić polskimi położnymi, które biorą sporą kasę za "polski" poród.
Co do porodu, to nie objadą cię, że wrzeszczysz i zachowujesz w sposób irracjonalny (niestety to mi się zdarzyło w Polsce- tzn. niezadowolenie położnych, że krzyczę), przy porodzie, jeśli jest wszystko OK jest tylko położna. Lekarz pojawia się, gdy są problemy, ew. anestezjolog jeśli trzeba podać znieczulenie. Wokół porodu nie ma paniki, jest spokój i cisza i co tylko ci potrzebne, aby czuć się komfortowo.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
Numer do polskiego lekarza w Skien 997241137.
Sorki że późno ale gościa wcieło co mi miał ten numerek podać
Jest to lekarz ogólnego kontaktu ale zawsze to po polsku. może podpowie co i jak.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
400 Postów

(marta86)
Wyjadacz
gama28 napisał:
Rodziłam w obu krajach i tutaj było znacznie lepiej! Ważne informacje dla ciężarnych: wizyty u lekarzy masz teraz za darmo (chyba że zupełnie nie dotyczą ciąży), poród, opieka, znieczulenie w tym zewnątrzoponowe za darmo (oczywiście muszą być wskazania, aby podano, ja miałam), poród rodzinny to norma, poród w wodzie i wszystkie luksusy za darmo. Ciążę prowadzą: lekarz rodzinny oraz położna. To jest za darmo, możesz mieć tłumacza, nie daj się omamić polskimi położnymi, które biorą sporą kasę za "polski" poród.
Co do porodu, to nie objadą cię, że wrzeszczysz i zachowujesz w sposób irracjonalny (niestety to mi się zdarzyło w Polsce- tzn. niezadowolenie położnych, że krzyczę), przy porodzie, jeśli jest wszystko OK jest tylko położna. Lekarz pojawia się, gdy są problemy, ew. anestezjolog jeśli trzeba podać znieczulenie. Wokół porodu nie ma paniki, jest spokój i cisza i co tylko ci potrzebne, aby czuć się komfortowo.

gama28 ja ze znieczulenia mogłam skorzystać jeśli miałam na to ochotę, bez żadnych wskazań... był to tylko i wyłącznie mój wybór
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty

(joanna8)
Wiking
dziekuje slicznie za numer i za rady jakbym czegos nie wiedziala bede pisac pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Z tymi wskazaniami do znieczulenia miałam raczej na myśli, że ci nie podadzą przy pierwszym skurczu, tylko wtedy gdy jest czas na to, źle się wyraziłam. Mi chciano podać dużo wcześniej niż dostałam, ale się nie zgodziłam, a jak już umierałam i błagałam, żeby mnie dobili, pokroili lub przynajmniej znieczulili, to się okazało, że był jakiś poważny wypadek i wszyscy anestezjolodzy przy operacjach zajęci byli i sobie poczekałam jeszcze jakieś 2 godziny (najstraszniejsze w moim życiu, bo jak się nastawisz, że zaraz będzie po bólu, a tu czekasz, to nie jest wesoło). Oczywiście położna strasznie przepraszałam, że tak się nieszczęśliwie zdarzyło. Na szczęście po 22,5 godz męczarni urodziłam szczęśliwie, a teraz znów jestem w ciąży
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty

(joanna8)
Wiking
i bedziesz rodzic w norwegi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
91 Postów
Magdalena X
(SoShy)
Początkujący
gama28 napisał:
Z tymi wskazaniami do znieczulenia miałam raczej na myśli, że ci nie podadzą przy pierwszym skurczu, tylko wtedy gdy jest czas na to, źle się wyraziłam. Mi chciano podać dużo wcześniej niż dostałam, ale się nie zgodziłam, a jak już umierałam i błagałam, żeby mnie dobili, pokroili lub przynajmniej znieczulili, to się okazało, że był jakiś poważny wypadek i wszyscy anestezjolodzy przy operacjach zajęci byli i sobie poczekałam jeszcze jakieś 2 godziny (najstraszniejsze w moim życiu, bo jak się nastawisz, że zaraz będzie po bólu, a tu czekasz, to nie jest wesoło). Oczywiście położna strasznie przepraszałam, że tak się nieszczęśliwie zdarzyło. Na szczęście po 22,5 godz męczarni urodziłam szczęśliwie, a teraz znów jestem w ciąży

Omatko aż tyle czsu,to ja bym tam chyba umarła jabym tyle miała rodzić.Ja byłam 2 tyg.,po terminie wody płodowe miałam zielone,na szczescie w nieszczesciu moja malutka sie dusila jak ja miałam skurcz i zaraz mnie wzieli na stoł i cieli,ale to jest ból po tym wszystkim,masakra,ale masz dzidzia i jest wszystko dobrzePodziwiam cię gama
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Będę rodzić w Norwegii, oczywiście jak wszystko dobrze pójdzie z ciążą, bo to dopiero 6-7 tydz. Mam już za sobą poronienie, poród w Polsce prawie 7 lat temu i tu w Norwegii 8 mies temu. Drugi poród było wielokrotnie gorszy od pierwszego, straszne przeżycie. W salach obok kobiety tylko wchodziły, rodziły i wychodziły, a ja wyłam i wyłam. Gdyby nie znieczulenie, to prawdopodobnie i tak by mnie pocięli, bo sama położna stwierdziła, że tak ciężkie porody nieczęsto się zdarzają. Mam pecha
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty

(joanna8)
Wiking
ja tez raz poronilam przez 2 lata nie moglam zajsc w ciaze no ale teraz mam nadzieje ze bedzie wszystko w porzadku no i mam nadzieje ze porod tez jakos wytrzymam bo najbardziej sie tego boje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok