Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Marcin Latacz Łukasz Ch (11236 niezalogowanych)
89 Postów
D Z
(kerad)
Początkujący
Już za miesiąc na tronie pod żyrandolem ma zasiąść umiłowany gajowy Bronek, jedynie słuszny prezydent IIIRP, żeby nie powiedzieć KRÓL.
Wszyscy winni delektować się szczęściem jakiego dostapimy dzięki Bronkowi królowi IIIRP.
Przynajmniej tego oczekuje salonowszczyzna i cyngle medialni wiszący na pasku i liżący buty obecnej ekipie trzymającej władzę.
I byłaby niemal sielanka, a nawet raj na ziemi w II Irlandii gdyby nie to oszołomostwo, które domaga się rzetelnego wyjaśnienia katastrofy smoleńskiej w dniu 10 kwietnia br.
Skutecznie udało się władzy wspomaganej przez zaprzyjażnione media zepchnąc ten temat na okres kampanii wyborczej w niebyt i tak miało pozostać.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(DVD)
Wiking
kerad napisał:
Wyniki wyborów prezydenckich i wcześniejsze pospieszne nominacje marszałka sejmu dokonane jeszcze przed wyborami, wypełniły lukę w obsadzie kluczowych stanowisk w państwie. Staliśmy się państwem rządzonym praktycznie przez jedną partię, która może robić co zechce, jak zechce i kiedy zechce.

W sferze sloganów przypominają się pezetpeerowskie hasła w rodzaju „siła partii siłą narodu”, „program partii programem narodu”, czy „pod przewodem partii ku lepszej przyszłości narodu”, „naród z partią, partia z narodem”. .

Nie wiem, czy to dobrze, czy zle, gdy cala wladza pozostaje w rekach jednej partii. Po owocach poznamy. Kerad, mowisz ze to zle - w zwiazku z tym pytanie - pare lat temu tez byles temu przeciwny, gdy cala wladza /premier i prezydent/ nalezala do jednej opcji?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
89 Postów
D Z
(kerad)
Początkujący
Pęknięta na pół Polska jest "faktem medialnym", znacznym uproszczeniem, mającym uzasadnić, że na Jarosława Kaczyńskiego głosowały niemal wyłącznie "wsiowe przygłupy" z Polski B, gdzie oczywiście nie mieszkają ludzie wysoko oświeceni.

Zadałam sobie trud porównania - i wychodzi mi zupełnie inna statystyka: tam, gdzie Komorowski wygrał wysoko - wynik zrobiła mu wieś.

Nienawidzę statystyk, zwłaszcza jeśli mam je robić sama, ale spróbuję.

Oto próbka - porównanie, w którym - z czystej ciekawości - wzięłam pod uwagę województwa, które wykazują sromotną przegraną Kaczyńskiego:

warmińsko - mazurskie: dla Kaczyńskiego wieś 41% , dla Komorowskiego 58%

lubuskie, wieś dla Kaczyńskiego 36.06, dla Komorowskiego 63.94

kujawsko - pomorskie, wieś dla Kaczyńskiego 46.82, dla Komorowskiego 53.18

opolskie, wieś dla Kaczyńskiego 38.07, dla Komorowskiego 61.93

zachodniopomorskie, wieś dla Kaczyńskiego 34.45, dla Komorowskiego 65.55

Tak więc ten słynny graficzny podział Polski na wysoko wykształcony Zachód i wschodni, barbarzyński Ciemnogród jakoś nie bardzo się sprawdza.
Niby jestem wieśniarą, ale ci, których pytałam ( wciąż - z czystej ciekawości), odpowiadali mi głupotami: że Kaczyński nieuchronnie wywoła wojnę z Rosją, etc. Dalej jestem głupia, bo na pewno nie powiedział im tego ksiądz z ambony, jakby chciał "salon".

A miasto?

Nie wiem, czy niniejszym nie popełnię przestępstwa, ale diabli mnie kuszą, ponieważ wciąż jestem ciekawa - skąd się biorą "wykształciuchy", dlaczego myślą - jak myślą.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(DVD)
Wiking
kerad napisał:
Pęknięta na pół Polska jest "faktem medialnym", znacznym uproszczeniem, mającym uzasadnić, że na Jarosława Kaczyńskiego głosowały niemal wyłącznie "wsiowe przygłupy" z Polski B, gdzie oczywiście nie mieszkają ludzie wysoko oświeceni.

Zadałam sobie trud porównania - i wychodzi mi zupełnie inna statystyka: tam, gdzie Komorowski wygrał wysoko - wynik zrobiła mu wieś.

Nienawidzę statystyk, zwłaszcza jeśli mam je robić sama, ale spróbuję.

Oto próbka - porównanie, w którym - z czystej ciekawości - wzięłam pod uwagę województwa, które wykazują sromotną przegraną Kaczyńskiego:

warmińsko - mazurskie: dla Kaczyńskiego wieś 41% , dla Komorowskiego 58%

lubuskie, wieś dla Kaczyńskiego 36.06, dla Komorowskiego 63.94

kujawsko - pomorskie, wieś dla Kaczyńskiego 46.82, dla Komorowskiego 53.18

opolskie, wieś dla Kaczyńskiego 38.07, dla Komorowskiego 61.93

zachodniopomorskie, wieś dla Kaczyńskiego 34.45, dla Komorowskiego 65.55

Tak więc ten słynny graficzny podział Polski na wysoko wykształcony Zachód i wschodni, barbarzyński Ciemnogród jakoś nie bardzo się sprawdza.
Niby jestem wieśniarą, ale ci, których pytałam ( wciąż - z czystej ciekawości), odpowiadali mi głupotami: że Kaczyński nieuchronnie wywoła wojnę z Rosją, etc. Dalej jestem głupia, bo na pewno nie powiedział im tego ksiądz z ambony, jakby chciał "salon".

A miasto?

Nie wiem, czy niniejszym nie popełnię przestępstwa, ale diabli mnie kuszą, ponieważ wciąż jestem ciekawa - skąd się biorą "wykształciuchy", dlaczego myślą - jak myślą.

Ja juz to czytalem:
lubczasopismo.salon24.pl/elekcyjna/post/...cipnie-nas-oglupiaja
A jesli chodzi o moje do Ciebie pytanie???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(DVD)
Wiking
DVD napisał:[/b]

Ja juz to czytalem:
lubczasopismo.salon24.pl/elekcyjna/post/...cipnie-nas-oglupiaja
A jesli chodzi o moje do Ciebie pytanie???[/quote]

Cos widze, ze myslenie zajmuje Ci wiecej czasu anizeli kserowanie.
Powiem wprost: jestes dupek nie idiota. Co prawda nie wiem jaka jest Twoja plec, ale z tego co widze nie masz zadnej.
A teraz Ulv prosze mnie zamknac albo zastrzelic.

Z powazaniem:
Kowalski.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
89 Postów
D Z
(kerad)
Początkujący
Jeżeli ktoś nie jest w stanie uzasadnić swoich wyborów i zapatrywań, . Myliby się ten, który upatrywałby tego w prostej formule" "Dziś pytanie - dziś dpowiedź!" Nie trzeba nawet roztrzygać o niedoskonałości takiego rozwiązania (udzielenie odpowiedzi ze zbioru "A" na pytania ze zbioru "B" - o możliwościach intelektualnych zastosowania tego przez "zainteresowanych" nawet nie wspomnę). Istotą przekazu ma być ciągłe utwierdzanie odbiorcy, że uczynił dobrze a jeśli nawet uczynił źle to też uczynił dobrze i ogólnie to nie musi się przed nikim z tego tłumaczyć...etc. Naturalnie utrwalanie tego i nadawanie ram "stadnych" ma między innymi przeradzać się w poczucie wyższości(sic!), neutralizować poczucie alienacji, a w nieodosobnionych przypadkach również pogardy w stosunku do tych, którzy w schemat ten się nie wpisują. Ten swoisty bezideowy synkretyzm, którego celem jest rozmycie wszelkich norm i zasad z równoległą "personalizacją" wszelkiego zła (i znów zła dialektycznego ), to raison d'erte tego podłego systemu.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
89 Postów
D Z
(kerad)
Początkujący
Nowy prezydent usiłuje demonstrować siłę, samodzielność i niezależność, nominując podobno bez porozumienia z Tuskiem dwóch członków Krajowej Rady Radia i Telewizji, czy rozmawiając z ministrami Rostowskim i Kopacz za plecami premiera. To zapewne tylko epizody (jeżeli prawdziwe), których nie należy poważnie traktować. Pozory mają zmylić. To oczywiste.

Odłogiem leży śledztwo dotyczące tragicznej katastrofy pod Smoleńskiem. Co raz więcej znaków zapytania, o których prezydent elekt milczy, milczy premier (zamiast walnąć pięścią w stół!), choć prokurator generalny RP coraz otwarciej o tym mówi publicznie. Cierpliwość widocznie się wyczerpuje. Niegodna jest postawa polskich władz w tej sprawie. Jak długo w „trosce” o poprawność stosunków z Rosją, można lekceważyć oczekiwania całego narodu? Czy taki stosunek do wschodnich sąsiadów nie przypomina wiernopoddańczych relacji z ZSRR?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1132 Posty
Gosia P
(małgośka)
Maniak
kerad napisał:
Nowy prezydent usiłuje demonstrować siłę, samodzielność i niezależność, nominując podobno bez porozumienia z Tuskiem dwóch członków Krajowej Rady Radia i Telewizji, czy rozmawiając z ministrami Rostowskim i Kopacz za plecami premiera. To zapewne tylko epizody (jeżeli prawdziwe), których nie należy poważnie traktować. Pozory mają zmylić. To oczywiste.

Odłogiem leży śledztwo dotyczące tragicznej katastrofy pod Smoleńskiem. Co raz więcej znaków zapytania, o których prezydent elekt milczy, milczy premier (zamiast walnąć pięścią w stół!), choć prokurator generalny RP coraz otwarciej o tym mówi publicznie. Cierpliwość widocznie się wyczerpuje. Niegodna jest postawa polskich władz w tej sprawie. Jak długo w „trosce” o poprawność stosunków z Rosją, można lekceważyć oczekiwania całego narodu? Czy taki stosunek do wschodnich sąsiadów nie przypomina wiernopoddańczych relacji z ZSRR?

kerad może wrzucaj linki , mniej roboty
a właściwie jeden link , bo tam jest chyba wszystko co zamieszczasz :

niepoprawni.pl/blog/991/co-nowego-w-panstwie-polskim
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
89 Postów
D Z
(kerad)
Początkujący
Sposób Platformy na rządzenie: obietnice, zamiatanie i straszenie

niepoprawni.pl/blog/705/sposob-platformy...iatanie-i-straszenie