Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Norweski samochod a Polski motocykl - Norwegia

2 Posty
Radoslaw Szymanski
(RADZIK78)
Wiking
Witam Was wszystkich,mam male pytanko?Czy jezeli posiadam od kilku lat samochod zarejstrowany w Norwegii a w Polsce mam motocykl to moge go uzywac tutaj bez poniesienia zadnych konsekwencjii???Za pomoc z gory dziekuje i pozdrawiam!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
Nie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
43 Posty
Michal Kozi.....
(kosma1410)
Nowicjusz
Sethur napisał:
Nie.

szybko i na temat , jest okres letni kiedy jest mult turystuw 4-5 miesiecy ,wydaje mi sie ze wtedy mozna poszalec a reszte roku i tak jest w garazu ,to dlaczego nie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
kosma1410 napisał:
Sethur napisał:
Nie.

szybko i na temat , jest okres letni kiedy jest mult turystuw 4-5 miesiecy ,wydaje mi sie ze wtedy mozna poszalec a reszte roku i tak jest w garazu ,to dlaczego nie.

Z prostego acz bardzo ważnego powodu....
Motocykliści są bardziej i częściej kontrolowani przez policję .... .
A w tym konkretnym przypadku nie warto narażać się na bardzo duże koszty grzywny za poruszanie się bez zezwolenia na obcych rejestracjach , wszak przepis dotycz wszystkich pojazdów mechanicznych... a nawet zwykłych przyczepek...
To już lepiej tą hipotetyczną forsę przeznaczyć na przerejestrowanie tego motocykla...
Domniemywam iż nie są to tak ogromne kwoty jak przy autach...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
gabriel napisał:
kosma1410 napisał:
Sethur napisał:
Nie.

Z prostego acz bardzo ważnego powodu....
Motocykliści są bardziej i częściej kontrolowani przez policję .... .
A w tym konkretnym przypadku nie warto narażać się na bardzo duże koszty grzywny za poruszanie się bez zezwolenia na obcych rejestracjach , wszak przepis dotycz wszystkich pojazdów mechanicznych... a nawet zwykłych przyczepek...
To już lepiej tą hipotetyczną forsę przeznaczyć na przerejestrowanie tego motocykla...
Domniemywam iż nie są to tak ogromne kwoty jak przy autach...

clo jest podobne wiec kwota bedzie spora tak czy siak. Mojemu bratu policzyli takie clo za Harleya ze bardziej oplacalo sie kupic tutaj taki sam model. To samo mialem z autem :/ , koszt kupna w Pl + clo + MVA wyszlo 246 tys kr a taki sam kupiony tutaj kosztowal srednio 190 tys kr...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
kosma1410 napisał:
Sethur napisał:
Nie.

Tak jak napisal gabriel. W okresie letnim motocyklisci sa pod specjalnym nadzorem... rutynowa kontrola rowna sie clo +kara, ew. zajecie mienia na jej poczet, kraksa o juz przechlapane. Owszem, ludzie jezdza, ale kazdy cwaniakuje do czasu. Najbardziej podobaja mi sie historie o tych, ktorzy kupili nowe, w Polsce na raty, lub wzieli w leasing i korzystali jak z firmowego... a teraz placza jak to zle w Norwegii.. Zasady/przepisy w Norwegii sa chyba proste, wszyscy wiemy jak mozna nimi beneficjowac, ale wszyscy takze znamy konsekwencje nieumiejetnego/glupiego cwaniakowania, wiec... po co?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Tobiasz Czapura
(TobiaszCzapura)
Wiking
prościej kupić dowód osobisty i prawko z serii kolekcjonerskich na jakiegoś iksińskiego, przecież zwłaszcza te nowe dokumenty są co chwilę inne i ciężko im(policji) będzie stwierdzić ich oryginalność dopuki masz dwa dokumenty na to samo nazwisko, to raczej nie wpadną na to że to fake. jeśli tylko nie sprawdzą Cię codziennie przez pół roku to mogą naskoczyć bo jesteś turystą... Poza tym można 25 dni w roku zgłaszając to na toll.no jeździć na nie norweskich blachach
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok