Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Szlaki lesne - Norwegia

Czytali temat:
sM M Jan Maryjan Andrzej Oland Bogdan Tracz Ewa Adam Stanislaw Lisowski boj fra oszlo ja ja Mr. Kamil sykel Magosia (427 niezalogowanych)
193 Posty
Ewa Adam
(MalaCzarnaEwa)
Stały Bywalec
Witam, mam pytanie odnosnie regulacji prawnych, zwyczajow itp dotyczacych uzytkowania - szlakow lesnych - tych szerokich sciezek prowadzacych przez lasy. Najbardziej zima, poniewaz niejeden raz zauwazylam nastepujaca sytuacje. Ide z dzieckiem pod gorke, spacerkiem, z gory z duza predkoscia zjezdza sobie narciarz i z trudem hamujac i wymijajac nas niemalze drze sie - tu sie nie chodzi. Nie zdarzylo mi sie tak raz, i nie dwa, nie mam problemu z jezykiem norweskim, wiec powiedziane zostalo to, co uslyszalam. Pytanie jak to jest, czy naprawde z pierwszym sniegiem nie wolno pieszym chodzic tymi sciezkami? Bo pan narciarz sobie zjezdza? Nigdzie nie ma zadnych oznaczen, oprocz niebieskiego znaczka z ludzikami malym i duzym, wiecie o co chodzi. Sciezki wydaje mi sie ze sa ogolno dostepne, czy ja o czyms nie wiem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
193 Posty
Ewa Adam
(MalaCzarnaEwa)
Stały Bywalec
Nicas napisał:
albo zalozyc biegowki i na spacer

Mozna, tez uzywam biegowek jak tako...i nie spotkalam sie z sytuacja, ze pomimo ze sie ucze to mi kots kaze zejsc czy isc szybciej, ale chodzi mi o ta konkretna sytuacje...ja go widze, schodze na bok..a on jape drze ze tu sie nie chodzi, to jak jest?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
140 Postów
Bogdan Tracz
(BogdanTracz1)
Stały Bywalec
Chyba wszedles na skiløype, kolego. Sa szlaki turystyczne dla chodzacych na butach i skiløype dla tych, ktorzy w zimie jezdza na nartach. Tory zrobione ratrakiem, albo skuterem snieznym co najmniej. Czesc sciezek lesnych dostepnych w lecie zamiania sie w skiløype w zimie. Jesli chodzisz po skiløype i robisz dziury w rynienkach, to narciarze sie denerwuja. Nie ma sie co dziwic, jesli uslyszysz helvete, fæn albo jeszcze cos ciekawszego
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
193 Posty
Ewa Adam
(MalaCzarnaEwa)
Stały Bywalec
BogdanTracz1 napisał:
Chyba wszedles na skiløype, kolego. Sa szlaki turystyczne dla chodzacych na butach i skiløype dla tych, ktorzy w zimie jezdza na nartach. Tory zrobione ratrakiem, albo skuterem snieznym co najmniej. Czesc sciezek lesnych dostepnych w lecie zamiania sie w skiløype w zimie. Jesli chodzisz po skiløype i robisz dziury w rynienkach, to narciarze sie denerwuja. Nie ma sie co dziwic, jesli uslyszysz helvete, fæn albo jeszcze cos ciekawszego

No i dzieki za odpowiedz, o takiej zmianie sciezka - skiløype nie wiedzialam...dziur nie robie, widze tory, po prostu za dzieckiem szlam piechta wtedy, czyli generalnie unikac takich sciezek, sa one jakos oznaczone jesli moge spytac? I czy zawsze to bedzie skiløype czy moze byc dzielona z lazacymi tez...Ludzi chodzacych widywalam...choc nie wielu...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
140 Postów
Bogdan Tracz
(BogdanTracz1)
Stały Bywalec
czerwone szlaki i niebieskie szlaki. W tej chwili nie bede robil z siebie madrali. Jesli pamietam, to skiløype jest oznakowane na czerwono, idac tym szlakiem w lecie laduje sie np. na brzegu jesiorka albo stawu, albo bagna. W zimie przejezdne na nartach
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
193 Posty
Ewa Adam
(MalaCzarnaEwa)
Stały Bywalec
BogdanTracz1 napisał:
czerwone szlaki i niebieskie szlaki. W tej chwili nie bede robil z siebie madrali. Jesli pamietam, to skiløype jest oznakowane na czerwono, idac tym szlakiem w lecie laduje sie np. na brzegu jesiorka albo stawu, albo bagna. W zimie przejezdne na nartach

Super. Jak juz mi te szlaki nazwales po imieniu to poszukalam co nieco w necie, i faktycznie po nich nie powinno sie chodzic ze wzgledu na te tory, tyle ze kolo mnie to tylko takie by byly z tego wyglada...no coz...nastepnym razem zakladam narty, moze sie nie polame i tym razem...dzieki za uprzejme wyjasnienie...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
140 Postów
Bogdan Tracz
(BogdanTracz1)
Stały Bywalec
Zdarza sie, ze skiløypa biegnie wzdluz sciezki dla turystow na butach. To widac Rynienki obok sciezki. Ale jesli sa rynienki, a obok szeroki pas ze sladami grzebienia, to nadal dla narciarzy. Styl klasyczny i wolny (lyzwowy)
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
140 Postów
Bogdan Tracz
(BogdanTracz1)
Stały Bywalec
Nie polam sie
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
193 Posty
Ewa Adam
(MalaCzarnaEwa)
Stały Bywalec
Nicas napisał:
[quote]A czlowiek to takie stworzenie ,ze jak chce to nauczy sie [/quote

Ucze sie, ucze...wtedy akurat z dzieckiem bylam, nie wiedzialam, moja wina, poczytalam troszke i nawet norwegowie miedzy soba sie spieraja, czy wolno, czy nie, i pojedyncze komuny moga miec swoje wytyczne..
.allemannsretten.no/2012/03/03/skiloyper-...r-lov-a-gjore-i-dem/
tu jest roszke o tym. U nas sa po dwoch stronach tory i posrodku pas szeroki, wiec raczej to byla skiløypa, heh, musze uwazac, gdzie laze...od dzis narty i byle do wiosny...dzieki jeszcze raz...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok