Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Bycie na zwolnieniu - sykemelding - Norwegia

Czytali temat:
Rafał Szymanski X Y sebastian m Jon Doe z s MultiNOR Konsultant Kasia K Ewa Adam zmroz Nika1 SKORA1 pufff Ergane1 (2459 niezalogowanych)
6 Postów
Nika1
(Nika1)
Wiking
Jestem zatrudniona w Norwegii na stale, ze wzgledu na problemy zdrowotne jestem na zwolnieniu. Dostalam list od Navu ze jestem na zwolneniu juz ponad 39tygodni i ze moge stracic sykepenger- 100% wyplate co miesieczna od Navu.. Co teraz? Strace prace skoro nie moge byc juz na zwolneniu? Niebede dostawac juz pieniedzy comiesiac i zostane bez doplywu pieniedzy ? Niemoge wrocic do pracy bo jestem swiezo po operacji. Pomozcie prosze znalezc jakas odpowiedz bo sie martwie !
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów

(barlog696)
Wiking
hej,
a miałaś dialogmøte z navem i pracodawcą?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:13  
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów

(barlog696)
Wiking
w takiej sytuacji jak ktoś jest chory i nie rokuje do dalszej pracy może się ubiegać o rentę.
tylko że w miedzy czasie odbywają się spotkania z pracodawcą z navem i osobą która nie jest zdolna do dalszej pracy, można jeszcze zaprosic tzw.>tillitsvalgt< ze związków zawodowych o ile się w nich jest i taka persona ma za zadanie udzielenia pomocy oraz mediatorem pomiedzy pracodawcą a navem...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:17  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Nika1
(Nika1)
Wiking
Nie , narazie dostalam od Navu pozwolenie na miesieczny wyjazd do Polski na operacje kolana, z zachowaniem sykemeldingu i sykepenger przez ten okres i teaz w czasie pobytu w Polsce dostalam wlasnie taki list o tym ze jestem juz ponad 39 tygodni na zwolneiniu i moge stracic do niego prawo. Dialogmøte - dostalam list w tej sprawie , ale ze maja balaga. To wyznaczyli mi date w czasie mojego pobytu w Polsce wiec dzwonilamdo navu i powiedzialam ze musiala zajsc jakas pomylka, to powiedzieli ze zalatwia to , ich wina, a wyznacza mi nowa date.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Nika1
(Nika1)
Wiking
Z tego co wiem to aby przejsc na rente trzeba przepracowac 2 lata ? A ja jestem zatrudniona 2,5 lat ale w tym czasie bylam na zwolnieniu tez, czy trzeba przepracowac pelne 2 lata, bez bycia na jakimkolwiek zwolnieniu? I jeszcze jedna sprawa - chce pracowac dalej na 100% tylko narazie musze po operacji dosjc do siebie a zajmie to poare miesiecy byc moze- renta brzmi jak koniec kariery...?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów

(barlog696)
Wiking
więc spokojnie... bez dialogmøte między tobą a pracodawcą i navem nie mogą cię pozbawić zatrudnienia ani pieniędzy, w czasie takiego spotkania są omawiane kwestie dalszego zatrudniana ciebie w tej samej firmie lub pomocy w znalezieniu ci innej pracy odpowiadającej twoim mozliwościom podjęcia pracy.... ja byłem chory 2 lata i miałem mnóstwo przygód z tym związanych... w tym ze 4 takie dialogmøte.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów

(barlog696)
Wiking
to czy będziesz pracowac na sto czy mniej % zdecyduje lekarz, zazwyczaj po długim leczeniu jeśli jest mozliwośc kontynuowania pracy u tego samego pracodawcy zaczyna się od 25 do 50 % a później stopwniowo się zwiększa.... zalezy też od pracodawcy czy chce takiego pracownika..... jęsli chodzi o rente to tak trzeba miec tyle przepracowane aby uzyskac 100% renty, jesli nie to bedzie ona adekwatna do twich zarobków z ostatnich lat...

jest jeszcze jedno roziwazanie... tzw Arbeidsavklaringspenger....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:19  
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów

(barlog696)
Wiking
renta wcale niebrzmi jak koniec kariery....
ja też przez to przechodziłem...
trzeba poprostu pomyśleć ewentualnie o zmianie zawodu...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:13  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Nika1
(Nika1)
Wiking
Ok czyli teraz czekam przedewszystkim na wyznaczenie mi daty tego dialodmøte i wtedy dowiem sie czegos wiecej. Dzieki wielkie za pomoc , uspokoiliscie mnie troche zobaczymy jak sie to dalej rozwinie.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Jak tu nie kochać tego foruma
Polskiego foruma
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-13  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok