Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Praca dorywcza - NAV - Norwegia

4 Posty
Wiking
Witam.

Czy ktoś może mi powiedzieć jak wygląda sprawa z podjęciem pracy dorywczej będąc zarejestrowanym w NAVie??
Wiem, że trzeba zaznaczać w karcie meldunkowej przepracowane dni i godziny.
Chodzi mi bardziej czy są jakieś limity na wynagrodzenie albo godziny pracy.
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
To bylo omawiane juz wiele razy.

Podsumowujac, jezeli dostajesz dagpenger:
1. W liscie od NAV o przyxnaniu dagpenger pisze ile godzin tygodniowo uznano za twoj czas pracy.
2. W karcie meldunkowej zaznaczasz ile godzin prracowales.
3. Twoje dagpenger sa pomniejszane o jakis tam procent, gdy pracujesz. Im wiecej pracujesz, tym mniej dostajesz dagpenger.
4. W momencie przepracowania 50% godzin wymienionych w liscie z NAV (patrz punkt 1), nie dostajesz dagpenger za dany okres (2 tyg). 50% liczy sie w okresie 2-tygodniowym. Czyli nie ma znaczenia . ze jednego tygodnia pracowales 100%, a drugiego zero -w azne jest, ze ogolnie pracowales 50% lub wiecej w ciagu 2 tygodni.
5. Jezeli 3 razy pod rzad nie dostaniesz dagpenger (6 tyg), to zasilek jest zatrzymywany calkowicie i musisz przedstawic do NAV zaswiadczenie, ze znowu jestes bez pracy, by zasilek zostal wznowiony.
6. Nie ma granicy ile mozna zarobic.

Jak nie dostajesz dagpenger, to co tam wpisujesz do karty meldunkowej jest kompletnie bez znaczenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok