Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
reklama | kup tutaj »

Zasiłek rodzinny - Norwegia

1 Post
dominika sawka
(miskensowka)
Wiking
Witam . Mam do Was pytanie i mam nadzieje , że ktoś jest lub był w podobnej sytuacji. Mieszkałam w Norwegii z synem oraz mężem. Rozstaliśmy się i ja wyrejestrowałam siebie z Navu wróciłam z dzieckiem razem do Polski. Nie pobieramy zasiłku ani ja ani mój mąż na dziecko. I teraz chciałabym się dowiedzieć czy mój były mąż mieszkający nadal w Norwegii może pobierać ten zasiłek na syna pomimo tego ja się wyrejestrowałam stamtąd? Próbowałam się dowiedzieć czegos i jedni twierdzą , że nie mamy prawa do zasiłku ponieważ dziecko ze mną wrocilo do Pl. Prosze o inf
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Andrzej Frączek
(fafel33)
Wiking
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Andrzej Frączek
(fafel33)
Wiking
poczytaj tam jest wszystko
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
miskensowka napisał:
Witam . Mam do Was pytanie i mam nadzieje , że ktoś jest lub był w podobnej sytuacji. Mieszkałam w Norwegii z synem oraz mężem. Rozstaliśmy się i ja wyrejestrowałam siebie z Navu wróciłam z dzieckiem razem do Polski. Nie pobieramy zasiłku ani ja ani mój mąż na dziecko. I teraz chciałabym się dowiedzieć czy mój były mąż mieszkający nadal w Norwegii może pobierać ten zasiłek na syna pomimo tego ja się wyrejestrowałam stamtąd? Próbowałam się dowiedzieć czegos i jedni twierdzą , że nie mamy prawa do zasiłku ponieważ dziecko ze mną wrocilo do Pl. Prosze o inf

Jeżeli mąż jest juz formalnie byłym mężem, czyli macie rozwód lub separacje, to nie moze on pobierać żadnych zasiłków na dziecko w Norwegii.
Ty możesz pobierać w Polsce, jeżeli sie kwalifikujesz według dochodu.
Jeżeli zostałabys w NO z dzieckiem, to miałabyś status samotnej matki, dodatkowe rodzinne oraz zasiłek przejściowy dla samotnych matek dzieci do lat 8 jeżeli nie pracowałabys na 100% etatu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
704 Posty
MultiNOR Konsultant
(MultiNOR)
Wyjadacz
Prawo do zasiłku ma osoba, która opłaca składki na ubezpieczenie społeczne w Norwegii oraz mieszka z dzieckiem i partycypuje w kosztach jego utrzymania.

Jeśli jesteście Państwo po rozwodzie, dziecko mieszka z Panią w Polsce zgodnie z wyrokiem sądu, zaś były mąż jest w Norwegii, żadne z Państwa nie ma prawa do norweskiego świadczenia. Inaczej wyglądałaby ta sytuacja, gdyby Pani pracowała w Norwegii lub pobierała stamtąd opodatkowane świadczenia socjalne (np. zasiłek chorobowy, zasiłek dla bezrobotnych itp.).

Więcej informacji o zasiłkach na dzieci: www.mojanorwegia.pl/zasilek-rodzinny
Zgłoś wpis

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok