Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Norwegia, język, praca - przygotowanie na wyjazd - Norwegia

Czytali temat:
(735 niezalogowanych)
5 Postów
Kamil T
(KamilTom)
Wiking
===
Zgłoś wpis
Oceń wpis:11  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
KamilTomaszewski napisał:
+ znając norweski mogę się porozumieć z Szwajcarami

Ile mógłbym zarabiać jako Freelancer? Wiele firm = jest szansa na to, by utrzymać się jako freelancer. A jak zamierzasz znalesc ta prace - bedziesz chodzil od zakladu do zakladu? Czy golosisz sie na finn.no?
Osobiscie jakos nie wyobrazam sobie, zeby kogos zupenie nowy i bez kontaktow zdolal sobie taka prace nagrac.
No, ale co ja tam wiem, w koncu w tej branzy nie siedze.

Mam zamiar uzyskać obywatelstwo w NorwegiiNajpierw musisz pomieszkac te 7 lat w Norwegii, no i misusz zrzec sie obywatelstwa polskiego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Kamil T
(KamilTom)
Wiking
Elise napisał:
+ znając norweski mogę się porozumieć z Szwajcarami
Szwedami*
Bezwiednie napisałem taki błąd :|

Ile mógłbym zarabiać jako Freelancer? Wiele firm = jest szansa na to, by utrzymać się jako freelancer. A jak zamierzasz znalesc ta prace - bedziesz chodzil od zakladu do zakladu? Czy golosisz sie na finn.no?
Osobiscie jakos nie wyobrazam sobie, zeby kogos zupenie nowy i bez kontaktow zdolal sobie taka prace nagrac.
No, ale co ja tam wiem, w koncu w tej branzy nie siedze.

Mam zamiar uzyskać obywatelstwo w NorwegiiNajpierw musisz pomieszkac te 7 lat w Norwegii, no i misusz zrzec sie obywatelstwa polskiego.

Dziękuję za odpowiedź. Raczej będę bazował tam na umowie o pracę. Tak jak tutaj, pewnie ogłoszenia dam wszędzie gdzie się da

A co ze stałym pobytem, co trzeba zrobić, by go uzyskać?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:10  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Dziękuję za odpowiedź. Raczej będę bazował tam na umowie o pracę. Tak jak tutaj, pewnie ogłoszenia dam wszędzie gdzie się da

A co ze stałym pobytem, co trzeba zrobić, by go uzyskać?

Zeby uzyskac Registreringsbevis, czyli pozwolenie na przebywanie w Norwegii dluzej niz 3 miesiace, to musisz miec kontrakt na zatrudnienie lub zalozyc dzialalnosc jednoososbowa.
Po 5 latach pobytu mozesz starac sie o pobyt staly.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
Mlody Kolego, nie chcialabym cie pozbawiac entuzjazmu, ale sprawa wyglada troche inaczej
Pracowalam jako grafik komputerowy w zamierzchlej przeszlosci...... Na poczatku wieku XXI namnozylo sie tylu grafikow, ze ceny poszly w dol, z praca ciezko tak, ze majac tu nawet kontakty i mieszkajac wiele lat, dalam za wygrana. Od tego czasu pewnie grafikow jest jeszcze wiecej ..... Nie licz na kokosy, a tym bardziej jako freelancer
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(maciejko)
Maniak
juz było tyle razy wałkowane na tym forum te Twoje pytania chłopie, poczytaj sobie w archiwum a nie nowy post zakładasz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Kamil T
(KamilTom)
Wiking
Mlody Kolego, nie chcialabym cie pozbawiac entuzjazmu, ale sprawa wyglada troche inaczej
Pracowalam jako grafik komputerowy w zamierzchlej przeszlosci...... Na poczatku wieku XXI namnozylo sie tylu grafikow, ze ceny poszly w dol, z praca ciezko tak, ze majac tu nawet kontakty i mieszkajac wiele lat, dalam za wygrana. Od tego czasu pewnie grafikow jest jeszcze wiecej ..... Nie licz na kokosy, a tym bardziej jako freelancer

No to muszę się starać ze wszystkich sił, żeby mieć jak najlepsze CV... Obecnie grafik zajmuje się również korektą tekstu, wszystkimi użytkami na publikacji itd. W Polsce ludzie oczekują od grafików nie wiadomo jakich prac, a dają grosze...

Dziękuję za odpowiedzi, poczytam sobie w takim razie archiwum.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
345 Postów
P. H.
(Lomo)
Stały Bywalec
Chlopak nie wiem gdzie ty zyjesz ale chyba w jakims kosmosie. Primo po pierwsze nie wiadomo co bedzie za 3 lata ale bardziej sklanialbym sie do wizji totalnego kryzysu swiatowego niz prosperity. Primo po drugie bez juz zrobionego udokumentowanego cv nie masz co jechac do Norwegi bo nie wbijesz sie nawet na mopa gdyz bedac z Plski nie znasz nawet anglika tak jak azylanci z Afryki ktorzy mieli angielkski za jezyk ojczysty, norweskiego nawet nie probuj sie uczyc w Polsce bo sie trwale nauczysz zle . Primo po trzecie wybij sobie z glowy bez dobrych znajomosci i j. norweskiego jakiekolwiek prace powyzej fizola. Po co sie oszukiwac.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok