Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Nie wypłacanie chorobowego Przez NAV Internasional - Norwegia

9 Postów
Adrian Adrian
(dolcegabana25)
Wiking
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
Adrian Adrian
(dolcegabana25)
Wiking
dolcegabana25 napisał:

Witam - Mam problem bo od pazdziernika 2013 jestem na zwolnieniu Lekarskim przez Norweskiego lekarza:
A więc miałem wypadek samochodowy w Norwegii w 2013 r gdzie miałem złamany kręgosłup po operacji w Norwegii przez wybitengo Ortopede w Trondheim oczywiście szacunek dla Pana że mnie poskładał . Wstawili mi 7 śrub 6 w miednice 1 w kość krzyżową (WOW) dzięki bogu mogę chodzić ,poczym sprawa została zgłoszona do NAV internasional - lekarz i nav wyrazili zgodę że mogę wrócić do Polski na czas Zwolnienia i wrócić po 3 miesiącach na Kontrole .Wróciłem do Norwegii lekarz znów mi dał zwolnienie na kolejny miesiąć ,dziś mija 5 miesięcy gdzie NAV Internasional nie wypłacił mi ani złamanej KORON - gdzie wszystkie dokumenty cały czas wysyłałem to co tylko chcieli .Lecą sobie tak w H..... że tak powiem że mała historia już nie wiem co robić mam w takiej sytułacji kontrakty,zwolnienia Skatekort wysłane i co nic nowego czekać nie wiem na co .A jak pojechałem na kontrole do Norweskiego lekarza to napisali mi tylko czy konsultowałem to z Polskim lekarzem i chcą od Polskiego Lekarza wiadomość ze również dał mi zwolnienie ... Lekarz ma podważać opinie lekarza z Norwegii???? to chyba jakieś nie porozumienie. Z tego co ja myślę ze grają sobie jak chcą z Polakami i tylko czekają aż ktoś sam się podda i da sobie spokój ...Pierwszy raz widzę taką sprawę czy ktoś miał podobnie Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
36 Postów
ANDY A.
(ANDY1300)
Nowicjusz
Klage i to szybko pisemnie im wysłać,muszą się odnieść do sprawy i oczywiście odpowiedzieć.Ci co siedzą cicho i czekają są na przegranej pozycji.Wiem co pisze bo sam miałem problem z zaleglym rodzinnym.Po napisaniu skargi i wysłaniu jej do 3. różnych urzędów po 3 dniach miałem telefon a po 5-ciu zaległe pieniądze na koncie. I tak jest do dzisiaj. Można napisać tez po angielsku.Pamiętajcie - Musicie walczyć o swoje.Pozdrawiam i życzę sukcesów.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
Adrian Adrian
(dolcegabana25)
Wiking
Właśnie o to chodzi że wysłałem 2 razy już ( Klage ) i nic cisza.....Raz jak dostali Klage to odezwali się drogą Emailową abym zapozałl się z artykułem 4.4 i 4.8 o Sykepenger ..następnie pytali czy bywam w Norwegii u lekarza napisałem że tak biore konsultacje i w polsce i w norwegii .. to napisali że moje dokumenty są nie kompletne... i tak cały czas...... a mineło już 18 tygodni ... od wczecia sprawy.... Masakra co za wyzysk człowieka,Wszystkie Pieniądze swoje zaoszczędzone wydałem bo żyć za coś trzeba .. a oni nic nie reagują na moje Pisma... nawet Prawnik w Mojej sprawie dzwonił co z wypłatą dla mnie ,to powiedzieli że brakuje im Skatekort na 2014 - Oczywiśćie Wysłałem i zero kontaktu ,dokument był wysłany tydzien temu to zapewne na biurku juz mają u siebie...Co robić więcej Szok!
Dzięki za odpowiedz kolego
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
370 Postów
Bunia D.
(buniusia79)
Stały Bywalec
Mój znajomy też miał wypadek tyle, że w pracy. Na odszkodowanie i zapłacenie za kilkumiesięczne zwolnienie lekarskie czekał grubo ponad rok. Łatwo nie było, walczył, wynajął adwokata.
Życzę Ci, żebyś tak długo nie musiał czekać, ale wiedź, że czasami jak się na kogoś uprą to non stop będą dokumenty gubić...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
35 Postów
Juli Juli
(Juli86)
Nowicjusz
Mi też nie wypłacali za zwolnienie lekarskie. Rada jest jedna, musisz tam chodzić, dzwonić i dopominać się o swoje nawet codziennie. W moim przypadku dziwnym cudem ginęły im papiery, które przynosiłam osobiście, jednak kiedy zrozumiałam, że nic nie wskóram jak tylko regularnym nękaniem ich to i papiery się znalazły i dostałam w końcu zaległe pieniądze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
Adrian Adrian
(dolcegabana25)
Wiking
A Ile czasu czekałeś kolego na kase..???? Juli>>>???

A i t u masz rację - że trzeba dzwonić itp u mnie już mineło 5 miesięcy dzwoniłem tam w Poniedziałek - i faktycznie była rozmowa że nie mają mojego Personal numeru - pozniej że nie jestem zarejstrowany ,więc mówie prosze sprawdzić Jeszcze raz .I następnie okazało się że wszystkie dokumenty mają moja i Pani zgłosi moją sprawę do wypłacenia chorobowego - i teraz ciekawe czy wypłacą jeśli Babka w NAV tak powiedziała abym się nie martwił ,że w ciągu 2 tygodni wypłacą ,ale czy wypłacą? czekać znów... czy dzwonić i dopytywać o to pytanie ,więc poczekam tydzień nic nie będzie będe znów dzwonić ... co za CYRK
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
35 Postów
Juli Juli
(Juli86)
Nowicjusz
hej, nie pamiętam ile czekałam, ale chyba coś około pół roku. Mi też obiecywali, że pieniądze niedługo otrzymam, a nic z tych obietnic nie wynikało, musiałam do nich chodzić i się dopominać. Ciągle niby ginęły im moje papiery. Moja koleżanka też teraz ma ten sam problem. Bądz stanowczy i nie daj się zbyć.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
Adrian Adrian
(dolcegabana25)
Wiking
Co Powiecie na ten temat ,może ktoś miał Podobny . Moja Firma zabnkrutowała czyli poszła w ( KONKUS) czy jak to zwał... w tym czasie miałem wypadek ,ogłoszenie upadłości było 24 Pazdziernika 2013r a ja wypadek miałem 13 Pażdziernika/ Co do czego doszło dzwoniłem do NAV pisałem itp... i w Piątek 21.03.2014 dostałem odpowiedz że mają wszystkie moje dokumenty Pieniądze są do wypłacenia ,ale oni nie mogą wypłacić bo moja firma z bankrutowała jak miałem wypadek w Norwegii..
Stwierdzili abym im przesłał dokument stwierdzający że naprawdę Firma zbankrutowała 24 .10.2013 i ogłosiła upadłość /
Nie wiem czy ktoś miał taką sytułację jak ja ,gdzie obawiam się że temat jest nie do zrobienia i obawiam się że kasy nie dostane.........Masakra !
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
dolcegabana25 napisał:
Co Powiecie na ten temat ,może ktoś miał Podobny . Moja Firma zabnkrutowała czyli poszła w ( KONKUS) czy jak to zwał... w tym czasie miałem wypadek ,ogłoszenie upadłości było 24 Pazdziernika 2013r a ja wypadek miałem 13 Pażdziernika/ Co do czego doszło dzwoniłem do NAV pisałem itp... i w Piątek 21.03.2014 dostałem odpowiedz że mają wszystkie moje dokumenty Pieniądze są do wypłacenia ,ale oni nie mogą wypłacić bo moja firma z bankrutowała jak miałem wypadek w Norwegii..
Stwierdzili abym im przesłał dokument stwierdzający że naprawdę Firma zbankrutowała 24 .10.2013 i ogłosiła upadłość /
Nie wiem czy ktoś miał taką sytułację jak ja ,gdzie obawiam się że temat jest nie do zrobienia i obawiam się że kasy nie dostane.........Masakra !

To czy firma zbankutowala czy nie nie ma nic do rzeczy jezeli chodzi o chorobowe.
Piewsze 16 dni placi za chorobowe pracodawca - i tych pieniadzy prawdopodobnie nie dostaniesz, jako ze firma zbankutowala. Po 16 dniach placi NAV czyli panstwo i wysokosc chorobowego oblicza sie od wysokosci twoich zarobkow, ale ponizej 6G (zdaje sie).
Wiec powiedz, ze olewasz te 16 dni i niech ci placa za pozostale - z tym przynajmniej nie powinno byc problemu.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok