Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(1593 niezalogowanych)
90 Postów
Gosia Z
(goshia)
Początkujący
W wiadomosciach pan z Unibuss najbardziej skarzyl sie na brak pasazerow do Polski. Jesli teoretycznie owe pirackie busy mialyby pozwolenia, to sytuacja moglaby wygladac podobnie. Moze Unibuss nie jest gotwe na jakakolwiek konkurencje i najlepiej odpowiadalby im monopol na przejazdy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Grzes203)
Wiking
goshia napisał:
W wiadomosciach pan z Unibuss najbardziej skarzyl sie na brak pasazerow do Polski. Jesli teoretycznie owe pirackie busy mialyby pozwolenia, to sytuacja moglaby wygladac podobnie. Moze Unibuss nie jest gotwe na jakakolwiek konkurencje i najlepiej odpowiadalby im monopol na przejazdy.

Tylko że teraz to była trochę nie uczciwa konkurencja jeśli nasze Polskie busy nie musiały odprowadzać do kasy Norweskiej żadnych opłat poza paliwem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
90 Postów
Gosia Z
(goshia)
Początkujący
Osobiscie nie popieram tego procederu, tylko pragne podkreslic, ze rowniez uczciwa konkurencja moze sie nie podobac Norwegom. Kiedys np. osobiscie podslyszlam rozmowe kierowcow z Torp Ekspress, jak krytycznie wypowiadali sie o zatrudnianiu w firmie kierowcow ze Slowacji, czy z Polski. A to przeciez uczciwa konkurencja na rynku pracy. Takie postawy czesto prowadza do mobbingu w miejscu pracy, przynajmnej tego w lagodnej formie. Owego dnia mialam naprawde ochote wysiasc z tego autobusu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
Goshia a czy nie czytalas i na tym forum a czy nie slyszalas od Polakow jacy to Norwedzy sa denni i nic nie umieja.Ze w tym kraju poza sniegiem i ropa to nic nie ma.Ze norki to trole,sniete losie itd. Nie przesadzajmy! ja sam rozmawialem z nimi o tym ze cudzoziemcy odbieraja im prace.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
krolestwo za konia napisał:
Goshia a czy nie czytalas i na tym forum a czy nie slyszalas od Polakow jacy to Norwedzy sa denni i nic nie umieja.Ze w tym kraju poza sniegiem i ropa to nic nie ma.Ze norki to trole,sniete losie itd. Nie przesadzajmy! ja sam rozmawialem z nimi o tym ze cudzoziemcy odbieraja im prace.

ale taka jest prawda... maja rope i gaz - gdyby nie kasa to nie byloby tu 99% z nas... czy ktos kto dostal cos za darmo od razu musi byc lepszy ode mnie?? w druga strone tez to dziala.. ale patrzmy na wszytsko z dystansem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
90 Postów
Gosia Z
(goshia)
Początkujący

Mnie tylko irytuja takie postawy, ze jak Norwedzy skrytykuja jakis tam Polakow- kombinatorow to juz jest wielkie poruszenie, ze to niby psuja oni wizerunek calej nacji, wstyd i hanba. Ja pracuje na swoj wlasny wizerunek, a inni niech sobie radza jak chca, a czesto nie jest lekko. Nie zawszo musi byc tak, zeby sie podobalo Norwegom, bo oni tez nie sa idealni. Ta historia z busami to nie jest takie najgorsze zlo. Cieszmy sie, ze nie slyszymy o wlamaniach do domow, czy sklepow, a tak sie dzieje na przyklad z Litwinami, czy Rumunami. Najwazniejsze, ze Polacy w wiekszosci pracuja, chocby na czarno, a nie kradna. A niemieckie powiedzenie "gerade gestohlen, schon i Polen" powoli odchodzi do lamusa.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
Goshia jestesmy na 4 miejscu pod wzgledem deportacji z Norge.Tylko albo az na 4 miejscu. Ja wyjasnilem dlaczego oburzyla mnie ta sprawa w poprzednim moich postach. Bynajmniej nie dlatego ze ktos chce zarabiac ale ze wzgledu na glupote ktora coraz czesciej przejawiamy.Niestety czy chcesz czy nie zachowanie innych rodakow ma tez wplyw na to jak postrzegaja Ciebie.O ile w srodowisku w ktoreym sie obracasz bedziesz lubiana i szanowana osoba to juz kawalem za rogiem w sklepie mozesz byc postrzegana jako kombinatorka itp. a to raczej nie jest mile.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
111 Postów
piotr kasprzak
(traveleroslo)
Początkujący
goshia napisał:

Mnie tylko irytuja takie postawy, ze jak Norwedzy skrytykuja jakis tam Polakow- kombinatorow to juz jest wielkie poruszenie, ze to niby psuja oni wizerunek calej nacji, wstyd i hanba. Ja pracuje na swoj wlasny wizerunek, a inni niech sobie radza jak chca, a czesto nie jest lekko. Nie zawszo musi byc tak, zeby sie podobalo Norwegom, bo oni tez nie sa idealni. Ta historia z busami to nie jest takie najgorsze zlo. Cieszmy sie, ze nie slyszymy o wlamaniach do domow, czy sklepow, a tak sie dzieje na przyklad z Litwinami, czy Rumunami. Najwazniejsze, ze Polacy w wiekszosci pracuja, chocby na czarno, a nie kradna. A niemieckie powiedzenie "gerade gestohlen, schon i Polen" powoli odchodzi do lamusa.

nawet powiem wiecej udaremniaja kradzieze moze nie do konca w Norwegii ale jednak
www.nrk.no/nyheter/verden/1.6943898
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
417 Postów
Brudny Harry
(Hardi)
Wyjadacz
norgekowal napisał:
Dopóki polacy będą pazerni to takie wiadomości będą sie pojawiały. Autobuss na Torp przecież nie jest taki drogi www.torpekspressen.no/Informacjepopolsku...e/nb-NO/Default.aspx

Nie koniecznie musi to byc pazernosc, ale np. wygoda. Jak ostatnio przylecialem ze znajomymi to podszedl do nas gosc i zaproponowal transport bezposrednio do miejsca zamieszkania w Oslo lub okolicach. Podziekowalismy mu, bo czekal na nas samochod
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
95 Postów
M C
(Gruzin)
Początkujący
Co do ropy "za darmo".

Norwegia była kiedyś jednym z najbiedniejszych krajów w Europie, utrzymywała się z rybołówstwa i upraw w trudnym terenie (bagna skały). Zanim odkryto ropę, naród norweski zmobilizował się by ciężką pracą podźwignąć kraj z nędzy. Owszem z pomocą przyszła im ropa, ale zanim to się stało nauczyli się pewnej kultury i mentalności. Poczucia wspólnoty, uczciwej pracy i dbania o swoje wspólne dobro, której nam Polakom brakuje. Gdyby ropę odkryto na Bałtyku, Polacy pozabijaliby się siekierami w wyścigu po kasę, a całą smietankę wciągneliby skorumpowani politycy. W Norwegi korzystają wszyscy: Inzynier, murarz i bezrobotny.

Jeśli chodzi o sprawę busów to klasyczny przykład polskiej mentalności. Po co płacić podatek skoro można nie płacić. A wszystkiemu winny oczywiście nie nieuczciwy kierowca busa tylko norek co chce mieć monopol.
Jest mi wstyd za takich Polaków.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok