Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

friskmelding til arbeidsformidling - Norwegia

409 Postów

(flink)
Wyjadacz
Mam pytanie, jesli ktos zna sie na rzeczy w temacie mojego tytulu prosze o podpowiedzi. Teorie chyba znam ale nie wiem jak to w praktyce wyglada. Tzn np udokumentowanie dlaczego pracownik nie moze pozostac w obecnej firmie. Jesli ktos mial takie doswiadczenie prosze o podpowiedzi . Dzieki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
flink napisał:
jak to w praktyce wyglada. Tzn np udokumentowanie dlaczego pracownik nie moze pozostac w obecnej firmie.
Tzn. co? Chcesz sie zwolnic i szukasz powodu, czy masz zamiar kogos zwolnic.
Brak zlecen moze byc powodem w tym drugim wypadku. Zwykle pismo jest wystarczajace.
Zwolnienie musi byc zgodne z przepisami, czyli musi byc zachowany okres wypowiedzenia, wyplacone feriepenger , itd.
Chyba ze zwalniasz kogos za wykroczenia, wtedy zdaje sie mozesz zwolnic w ciagu dnia, lecz o ile sie orientuje musisz mimo wszystko wyplacic za czas wypowiedzenia + feriepenger, itp.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
409 Postów

(flink)
Wyjadacz
Elise napisał:
flink napisał:
jak to w praktyce wyglada. Tzn np udokumentowanie dlaczego pracownik nie moze pozostac w obecnej firmie.
Tzn. co? Chcesz sie zwolnic i szukasz powodu, czy masz zamiar kogos zwolnic.
Brak zlecen moze byc powodem w tym drugim wypadku. Zwykle pismo jest wystarczajace.
Zwolnienie musi byc zgodne z przepisami, czyli musi byc zachowany okres wypowiedzenia, wyplacone feriepenger , itd.
Chyba ze zwalniasz kogos za wykroczenia, wtedy zdaje sie mozesz zwolnic w ciagu dnia, lecz o ile sie orientuje musisz mimo wszystko wyplacic za czas wypowiedzenia + feriepenger, itp.

Ja chce sie zwolnic, lekarz zaproponowal mi cos takiego, dlatego pytam jak to sie ma w praktyce,
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Jesli sie sam zwalniasz, to 8 tygodni bez dagpenger, a jesli sam, ale z atetstem od lekarza, ktory potwierdza, ze z przyczyn zdrowotnych - wtedy dagpenger przysluguja od 1 dnia kiedy zarejestrujesz sie. Zakladajac, ze masz wypracowana kwote do zasilku.

Do wypowiedzenia w pracy rowniez dolaczysz atest lekarski.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
66 Postów
Bogdan Drozd
(Bdrozd)
Początkujący
a mi dziś lekarka powiedziała że jak chce to może mi wypisac friskmelding til arbeidsforindlig i ze przec pierwsze 3 mce dostaje sykepenger a pozniej dagpenger
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
558 Postów

(Ronn)
Wyjadacz
Bdrozd napisał:
a mi dziś lekarka powiedziała że jak chce to może mi wypisac friskmelding til arbeidsforindlig i ze przec pierwsze 3 mce dostaje sykepenger a pozniej dagpenger

zgadza sie, mozna otrzymac sykepenger a nastepnie dagpenger ale proponuje nie zwalniac sie zbyt wczesnie... jesli sie zwolnisz minie czas chorobowego i jak wpadniesz w sidla NAVU tzn dagpenger, wtedy poznasz prawdziwe zycie. Postawia Cie w szeregu z azjatami afryka i ewentualnie robote na zmywaku zaproponuja. Nie rozwiazywac kontraktu jesli nie ma sie sprecyzowanych planow
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
66 Postów
Bogdan Drozd
(Bdrozd)
Początkujący
Ronn napisał:
Bdrozd napisał:

zgadza sie, mozna otrzymac sykepenger a nastepnie dagpenger ale proponuje nie zwalniac sie zbyt wczesnie... jesli sie zwolnisz minie czas chorobowego i jak wpadniesz w sidla NAVU tzn dagpenger, wtedy poznasz prawdziwe zycie. Postawia Cie w szeregu z azjatami afryka i ewentualnie robote na zmywaku zaproponuja. Nie rozwiazywac kontraktu jesli nie ma sie sprecyzowanych planow

Ja nie chce wcale się zwalniać.
Lekarka ma już papiery o moim trwałym inwalidztwie, i powiedziała, że nie może mi wystawiać sykmeldingu w nieskończoność, (wiem ze moge byc do 12 mce chory, teraz jestem na 3 tyg sykemelding dopiero)
powiedziała jeszce, żebym poszedł zapytał w pracy, czy mi dadzą lżejsza pracę - to da mi odpowiedni papier zalecający taką pracę, albo wypisze mi friskmelding til arbeidsforindlig.

Nie chce zmieniać pracy. Wydaje mi się ,że tam mają prace dla mnie. Mogę powiedzieć tyle, ,że od długiego czasu pracuje na najciężejszych stanowiskach pracy w tym zakładzie, kiedy obok inni pracownicy w pełni sprawni, mają zupełnie lekkie prace. To jest dla mnie niezrozumiałe.

Zastanawiam się jak wezme ten dokument friskmelding til arbeidsforindlig i zarejetruej sie jako bezrobotny to gdzie ja pojde do pracy jako inwalida?

Minie dagpenger i wyląduje na ulicy, bo nie mam Varig oppholdsrett.

Nie mam planu co robić. Zadzwonie do związków i zapytam sie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1262 Posty
pawel piotr
(wrzeszczot)
Maniak
nie wolno sie zwalniacv samemy
masz brac sykmelding do skutku az dostaniesz lekka prace
zadne bezrobocie

www.mojanorwegia.pl/forum/view/4/praca-_...agpenger.html#326803

a legevakt daje zwolnienia nie tylko w naglych wypadkach
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
66 Postów
Bogdan Drozd
(Bdrozd)
Początkujący
nie mam zamiaru sam się zwalniać. Ja chcę pracować.
Do pracy chodziłem nawet z usztywnionym łokciem i chciałem pracować, ale mnie nie dopuścił majster - kazał iść do lekarza.

Moim zamiarem nie jest kombinowanie i nigdy nie było.

Dziś zamiast tego friskemeldingu til arbeids... otrzymałem zaświadczenie o schorzeniu i zalecenie lekkiej pracy.
Zaniosłem to do roboty.
Chce wracac do pracy. Kierownik powiedział ze bedzie starał sie dawac mi lzejsze zajecia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
Generalnie to widze to tak.
Chlopak ma problemy ze zdrowiem, lekarz kazal mu isc do pracy, ale on do pracy isc nie moze.
Lekarz powiedzial mu zeby zmienil lekarza, ale on nie chce.
Do prawnika moze pojdzie, ale na razie sam wszystko zalatwia.
Skierowali go na operacje, ale on sie nie zgodzil.
W navie go nie wiedziec czemu wszyscy olewaja.
Leczy sie z uzaleznien i wszystko go wkurwia.
Chcial sie uczyc jezyka, ale szef celowo tak ustawil godziny aby mu to uniemozliwic...

Til oppsummere chlopak powinien isc do prawnika, ale puki co sam realizuje wlasne pomysly a nawet deprecjonuje decyzje lekarzy o koniecznosci zabiegu, lekarz ma go juz dosyc, wszyscy chca dla niego zle, a on sie wkurwia...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok