Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Poważna sprawa z Politi, zatrzymali mi prawko. - Norwegia

Czytali temat:
Piotr Cidylo Arni -------- Milena Mis (1236 niezalogowanych)
8 Postów
Dawid Niklas
(poszkodowany2012)
Wiking
Witam, wczoraj w nocy zatrzymała mnie Politi z powodu nie dostatecznie zeskrobanych szyb ze szronu, i zatrzymali mi prawko za to, i żadnych papierów nic nie wypisywali. I powiedzieli że mam przyjść i się dopytać w poniedziałek na komendzie co się będzie działo. A ja wciąż w to nie dowierzam, i nie mogę uwierzyć, że takie drobne wykroczenie jest powodem do zatrzymania prawa jazdy, rozumiem mandat to tak. Dosłownie co zdążyłem przjechać samochodem 100 metrów, a oni gdzieś tam byli ustawieni i mnie zatrzymali.

Czy to jest jakaś nadgorliwość policjanta że zobaczył polskie prawko, czy faktycznie mają prawą mi zabrać prawko za to że miałem zeskrobane ze szrony 1/3 szyby przedniej, wiem że jakieś zagrożenie stwarzałem ale wszystko widziałem na drodze ale porpostu było mi zimno i nie zeskrobałem całej, a napewno nie jest to większe zagrożenie niż przejazd na czerwonym a za to przecież prawka nie biorą tylko mandat dają, więc proszę doradźcie mi co z tym robić. Policjant powiedział żebym odskrobał szyby i jechał do domu 10 km dalej, a na komende przyjechał autobusem lub taxówką, przy czym nie dostałem żadnego pokwitowania ani nic i nie wiem czemu mam iść na komendę dowiadywać się dopiero w poniedziałek a prawo jazdy potrzebne mi jest do pracy w Norwegii. Pomóżcie!!!

Następnym razem będe skrobał zawsze całe auto, ale ja nie byłem świadom konsekwencji.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Niestety nie jestes jedyny, komu z tego samego powodu zabrali prawo jazdy:
dittoslo.no/forbruker/bil-og-trafikk/ise...deg-lappen-1.7724926
www.nordlys.no/nyheter/article6408949.ece
www.tv2.no/underholdning/broom/mistet-fo...-stedet-3676639.html

Jednym slowem nalezy czytac gazety - uniknie sie wtedy niektorych bledow.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Dawid Niklas
(poszkodowany2012)
Wiking
co jak co, ale przesadzają akurat z tym, w jednym z artykułów które przesłałeś pisze że można stracić licencję na 3 miesiące, to znaczy że można ale nie trzeba, czyli co mam z tym robić, iść do sądu czy prawnika, ponieważ oznacza to dla mnie bezrobocie na 3 miesiące, czy to że prawo jazdy jest potrzebne do pracy mi nie jest wystarczającym powodem, żeby złagodzić tą karę.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Idz na policje i poplacz tam troche, ze stracisz prace, moze sie zlituja.
Powiedz, ze zplacisz kare, itp. Tylko sie nie kloc i nie awanturuj, bo to pewna droga do utraty prawa jazdy na jakis czas - czyli pokaz sie z tej najlepszej strony.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
patim napisał:
powinni ci oddac prawko i przeprosic
www.forum-norwegia.pl/viewtopic.php?f=20...t=14409&start=24

To teraz jedynie pozostaje pytanie, czy w tym przypadku policja tez urwala klamke od drzwi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
463 Posty
Przemysław xxx
(Przemko)
Wyjadacz
poszkodowany2012 napisał:
co jak co, ale przesadzają akurat z tym, w jednym z artykułów które przesłałeś pisze że można stracić licencję na 3 miesiące, to znaczy że można ale nie trzeba, czyli co mam z tym robić, iść do sądu czy prawnika, ponieważ oznacza to dla mnie bezrobocie na 3 miesiące, czy to że prawo jazdy jest potrzebne do pracy mi nie jest wystarczającym powodem, żeby złagodzić tą karę.

Powinienes zmienic sobie opis na WINNY tak mieli prawo odebrac ci prawo jazdy dlatego ze stwarzales zagrozenie ruchu na drodze wizyta u adwokata bedzie tylko twoimi kosztami Powinienes sie zglosic na posterunek i postarac sie jakos wytlumaczyc tylko nie jebnij ze ci sie nie chcialo bo ci zimno bylo mysle ze jak sie dobrze wytlumaczysz i z pokora przyjmiesz mandat to powinni ci oddac twoje prawojazdy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
463 Posty
Przemysław xxx
(Przemko)
Wyjadacz
Chodz jak podpowiada mi tu znajomy to podobno lepiej sie przyznac ze popelniles blad i sprawe prosciej zalatwisz no jak tam chcesz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów

(PhilLeotardo)
Wiking
Z tego co wiem to nie moge ci zabrac polskie prawko. Jedyne co moga zrobic jest dac ci zakaz jezdzenia na terenie Norwegii.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
463 Posty
Przemysław xxx
(Przemko)
Wyjadacz
PhilLeotardo napisał:
Z tego co wiem to nie moge ci zabrac polskie prawko. Jedyne co moga zrobic jest dac ci zakaz jezdzenia na terenie Norwegii.

A to ciekawa teoria
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok