Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pytanie o dźwięki dla niewidomych - Norwegia

Czytali temat:
(448 niezalogowanych)
2 Posty
Marc Kubi
(yaoztin1)
Wiking
Cześć

Przygotowuję się do wyjazdu do Norwegii z osobą niedowidzącą. Co prawda nie na stałe, tylko na jakiś czas, ale niektóre rzeczy są ważne dla mnie. Siedzimy i próbujemy znaleźć w internecie dźwięki sygnalizacji świetlnej na przyjściu dla pieszych. Chciałbym Was zapytać, czy dźwięki na przejściach dla pieszych są takie same jak w Polsce, czy może ta melodyjka jest inna przy świetle zielonym?

Pozdrawiam
Marcin
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
yaoztin1 napisał:
Cześć

Przygotowuję się do wyjazdu do Norwegii z osobą niedowidzącą. Co prawda nie na stałe, tylko na jakiś czas, ale niektóre rzeczy są ważne dla mnie. Siedzimy i próbujemy znaleźć w internecie dźwięki sygnalizacji świetlnej na przyjściu dla pieszych. Chciałbym Was zapytać, czy dźwięki na przejściach dla pieszych są takie same jak w Polsce, czy może ta melodyjka jest inna przy świetle zielonym?

Pozdrawiam
Marcin

Mieszkam w Stavanger, na ani jednym przejściu z sygnalizacją nie słyszałem melodyjki, ani dźwięków dla niewidomych i niedowidzących. Nie wiem jak jest w innych miastach. W Norwegii kierowca uważa na pieszych, a nie pieszy na samochody.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Marc Kubi
(yaoztin1)
Wiking
Dziękuję
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
yaoztin1 napisał:
Dziękuję
Nie ma za co
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
W Mojej Wiosce i Owszem , są słabe sygnały dźwiękowe , jednak tylko na przejściach w pobliżu Szkół podstawowych , pewnie dla roztrzepanej dzieciarni .
---
W Norge , Kierowca ma Nakaz , uważać na Pieszego , nawet jak tenże , jest na chodniku w pobliżu jezdni , a już bezwzględnie ma się zatrzymać , jak Pieszy jest w Pobliżu przejścia , skierowany przodem do Przejścia , oczywiście piszę tu o przejściu bez sygnalizacji ... a i na takim ze światłami , też musi uważać .
---
...PONIEWAŻ JAKAKOLWIEK KOLIZJA AUTA Z PIESZYM NA PRZEJŚCIU , SKUTKUJE NATYCHMIASTOWYM ZATRZYMANIEM PRAWA JAZDY ....
---
Jednak , jak do tej Pory , nie widziałem jeszcze Nikogo z Białą Laską .
---
Tu raczej takie Osoby , zawsze mają jakiegoś przewodnika .
Parę razy , widziałem Osoby z Psami i specjalną uprzężą , jednak byli bez lasek .
---
Miłego Tego Nowego Roku
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
na dworcu kolejowym w Oslo mozna wezwac asystenta przy kazdym wejsciu sa informacje alfabetem Braille`a i krawedzie peronow sa tez oznaczone
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
629 Postów
Karol Pitek
(karol3)
Wyjadacz
u mnie jest dźwięk tylko na zielonym.
tak jak na filmie:
www.nrk.no/video/ga_pa_gront/64B3EA8CBB6...emne/%20fotgjengere/
lepszego nie znalazłem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Moja sasiadka jest niewidoma. I chociaz ma psa, to nigdy jeszcze jej samej bez osoby towarzyszacej nie widzailam. Ma rowniez meza, ale ten zdaje sie nigdy z nia nigdzie nie chodzi, moze to tak z zasady - nalezy sie osoba towarzyszaca, to bez niej nigdzie nie pojdze, chociazby moga np. na plaże, te 20m od domu.
Ogolnie to malo ja widac i czesto zastanawiam sie po co jej ten pies, chyba ze w domu ja po pokojach oprowadza. Ale coz, panstwo daje, to trzeba brac.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok