Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Konkurs! Piszcie geniusze, powodzenia:)))) - Norwegia

Czytali temat:
(1814 niezalogowanych)
1 Post

(vika)
Wiking
Patriotyzm jak Walentynki - miłość od świeta

Polska jest niepodległa – to powód do radości, dumy i nadziei na coraz lepszą przyszłość kraju i narodu. Tak z pewnością myśli każdy Polak, który uważa się za patriotę. Ilu z nas może jednak tak o sobie powiedzieć? Ilu z nas jest dumnych z bycia obywatelem Polski?
Czekamy na Wasze opinie na temat polskiej dumy narodowej. Co ona dla Was oznacza i jak ją okazujecie? A może uważacie, że wciąż brakuje nam do niej powodów?

Jak Wy celebrujecie 11 listopada? Wywieszacie biało-czerwoną flagę, zdarza wam się wysłuchać politycznych przemówień, przeczytać artykuły o tematyce historycznej, a może idziecie w tym dniu na pochód? Piszcie, czekamy na Wasze artykuły w serwisie Dziennikarstwo Obywatelskie.

Niektórym z nas uroczyste obchodzenie rocznic narodowych wydaje się sztuczne, niepotrzebnie rozdmuchane przez media. Inni czują wyrzuty sumienia, że przez cały rok nie myśleli nawet przez chwilę o swoim kraju. Jeszcze inni narzekają, że cokolwiek by się 11 listopada nie wydarzyło, i tak jest mniej hucznie świętowane niż tzw. narodowe "porażki", jak wybuch wojny czy Powstania Warszawskiego.

Z jednej strony – tak, na co dzień zapominamy o cierpieniach i walce Polaków w czasie zaborów i I wojny światowej, po których odzyskaliśmy niepodległość po raz pierwszy. Zapominamy też o poświęceniu pokoleń żyjących w czasie II wojny światowej i PRL, dzięki którym odzyskaliśmy niepodległość po raz kolejny. Dlatego może warto raz do roku, właśnie 11 listopada, zatrzymać się na chwilę przy pomniku i z wdzięcznością wspomnieć tych, którzy dobro kraju i narodu stawiali na pierwszym miejscu?

Każdy z nas na swój sposób, nawet nieświadomie, wyróżnia swój kraj spośród innych. Duma narodowa budzi się szczególnie przy okazji meczów piłkarskich - wtedy każdy ma odwagę wymalować biało-czerowną flagę na własnym policzku. Czy jednak to tylko powierzchowne znaki, bez głębszych przeżyć? Duma trwa, dopóki piłka w grze, a potem - jeśli przegrywamy, pozostaje wstyd i zgorzknienie? I ciągłe narzekanie na własny naród.

Jak Wy manifestujecie swoją miłość do ojczyzny? Piszcie! Wolicie mówić "I love you" czy "kocham cię"? Częściej sięgacie po francuskie sery czy po oscypka? Zwiedzieliście pół świata, ale nie byliście we własnej stolicy? A może uważacie, że Polska jest najpiękniejsza i za nic nie odpuszczacie corocznych wakacji w Ustce?

Czy patriotyzm jest jak Walentynki – lepiej okazywać uczucia (w tym przypadku do kraju) na co dzień, a nie od święta? Czy może jednak warto spędzić 11 listopada wyjątkowo, tak, jak spędzamy urodziny bliskich nam osób albo rocznicę ślubu? Czekamy na Wasze artykuły.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1485 Postów
Darek ...
(ulv72)
Maniak
pieprz sie.... geniuszu....geniuszko....cala bando geniuszy.....z tym swoim serwisem obywatelskim
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
ulv72 napisał:
pieprz sie.... geniuszu....geniuszko....cala bando geniuszy.....z tym swoim serwisem obywatelskimNASTĘPNA PSYCHICZNA ....!!! CZYŻBY KLON...???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(vika)
Wiking
Agresywny? Dlatego tak siedzisz calymi dniami przed kompem na poskim serwisie, ze masz mnostwo przyjaciol za granica?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
ale zaraz zaraz vika....kto organizuje ten konkurs???i co oznacza czekamy?tzn kto czeka konkretnie i o co tu chodzi,bo wyskoczylas jak Filip z konopii
moze chcesz,zeby Ci jakies wypracowanie na szostke trachnac
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1485 Postów
Darek ...
(ulv72)
Maniak
nasz kraj ma zalety i wady... jak dla mnie ma wiecej wad niz zalet... byc moze dlatego tutaj jestem, byc moze to jeden z powodow, jedna cegielka wiecej...
byc moze jestem tutaj a nie tam, w kraju...i byc moze wielu tam wlasnie,w kraju pluje na mnie za to...
ale byc moze w razie tej potrzeby to wlasnie ja stane w JEJ obronie bo byc moze ten patriotyzm... lub ta zwykla czlowiecza milosc do ziemi, ktora mnie narodzila to sprawi...
ale byc moze , poki takiej potrzeby nie ma to nie chce mi sie uczestniczyc w JEJ zyciu takim, jakie jest dzisiaj bo mi to nie odpowiada...

duzo jest takich byc moze... i nie mam ochoty o nich pisac, wazne jest to co czuje a nie to jakim sie "pokazuje"

z pozdrowieniami... geniusz

p.s. i pieprzcie sie jeszcze raz z tym swoim serwisem, tytul tego watku to jawna kpina ze wszystkich uzytkownikow forum
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1485 Postów
Darek ...
(ulv72)
Maniak
vika napisał:
Agresywny? Dlatego tak siedzisz calymi dniami przed kompem na poskim serwisie, ze masz mnostwo przyjaciol za granica?

agresywny ? czy ty umiesz zrozumiec jak zatytulowalas ten watek ? "piszcie geniusze" ... to tak jakbys powiedziala "rzucilam wam zabawki, glupiutkie dzieciatka, macie i bawcie sie i cieszcie" ...

i o co ci chodzi z tym siedzeniem przed kompem i przyjaciolmi za granica, bo nie kumam tej twojej cza-czy ??
ktos, kto nie jest w Norwegii ale pisze na forum i zyskal tu znajomych jest wg ciebie kims gorszym ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
455 Postów
Wojtek B.
(DZIKI)
Wyjadacz
KRAJ mamy piękny, ale ludzie co nim rządzą zjeb...ni.
Co to ku..wa za zje..ny konkurs.................
Wygrałem??????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(vika)
Wiking
Na Onet.pl
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
vika napisał:
Agresywny? Dlatego tak siedzisz calymi dniami przed kompem na poskim serwisie, ze masz mnostwo przyjaciol za granica? SIEDZĘ CAŁYMI DNIAMI NIE NA POLSKIM SERWISIE TYLKO NA POLSKIM FORUM NORWEGIA ...!!! .
A przebywam właśnie TUTAJ bo jestem po PRACY ...i nudzi MI SIĘ okrutnie...!!!
A NIEZNAM NA TYLE NORWESKIEGO BY SIEDZIEĆ W TYM CZASIE Z NORWEGAMI DLATEGO JESTEM TUTAJ...!!! .
CHOCIAŻ NAJWYŻSZY CZAS BYŁO BY ZABRAĆ SIĘ ZA SNAKANIE på Norsk i więcej czasu przeznaczać na ten konieczny język...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok