Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Okna :) - Norwegia

4 Posty
Wiking
Witam !
Chcielibyśmy z mężem wymienić okna w domu i w związku z tym mam pytanko czy ktoś może kupował okna w Polsce, drewniane nie plastiki, czy są jakieś firmy godne polecenia, jaki koszt wychodzi za kupno okien w Polsce i jaki koszt jest przewiezienia ich do Norwegii i jaki jest podatek za to? Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuje
Zgłoś wpis
8929 Postów
Maniak
niusia23 napisał:
Witam !
Chcielibyśmy z mężem wymienić okna w domu i w związku z tym mam pytanko czy ktoś może kupował okna w Polsce, drewniane nie plastiki, czy są jakieś firmy godne polecenia, jaki koszt wychodzi za kupno okien w Polsce i jaki koszt jest przewiezienia ich do Norwegii i jaki jest podatek za to? Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuje

Wystarczy tylko wejść na strony producentów okien i przewoźników międzynarodowych , w podobny sposób jak Na To Forum .
Poszukać... zestawić , porównać , przekalkulować i najnormalniej w Świecie zamówić żądany okienny sort w Miejscowym Składzie Budowlanym .
ECH . tak sobie mniemam .
Zgłoś wpis
252 Posty
Kaśka N.
(factorytka)
Stały Bywalec
niusia23 napisał:
Witam !

Przerabiałam ten sam temat i w końcu kupiłam okna w Norge

Po pierwsze, polskie-ujowe okna otwierają się do wewnątrz -czy przy silnych wiatrach tylko się rozszczelniają - i tak to ludzie w PL po pięciu latach okna mają do wyrzutki bo je szlag trafia.

Po drugie - kupujesz okna w Norge to masz na nie gwarancje, kupując w PL gwarancje można w toalecie zużyć

Po trzecie, w PL są dostępne okna Topp turn (husmor) - o finezyjnej nazwie "okna norweskie" ale ich cena wynosi tyle samo co w NO więc gdzie tu sens i logika je zwozić ?

Z opłatami, zawsze 25% tego co na fakturze no chyba że ci się uda

Ja chcesz trochę przyoszczędzić to ściagnij sobie okna ze Szwecji.
Jeśli chatka jest wasza to warto zainwestować i kupić okna pokryte w stali (zewnątrz)
A najlepiej to zamówić w prywatnej firmie, zrobią ci takie okna jakie chcesz i nie będzie to taka masówka jak BM, BMaxx czy innym coop.
Zgłoś wpis
4 Posty
Wiking
Dzięki serdeczne poszukam i zobaczymy co wyjdzie
Zgłoś wpis
8929 Postów
Maniak
niusia23 napisał:
Dzięki serdeczne poszukam i zobaczymy co wyjdzie
Wbrew pozorom zakupy w Polsce nie są takie tanie , zwłaszcza jak kupuje się coś do dalszej Inwestycji .
Tu jak kupujesz , to masz kredyt /odpis od podstawy podatkowej/ nieraz odroczoną płatność , ---
W Polsce trzeba mieć żywą gotówkę ... ponadto stres transportowo - celny ... i w zasadzie trzeba kupić wszystko ...! by koszty Najmu transportu były jak najmniejsze .
Taka partyzantka dobra jest jak mamy własne auto dostawcze , lub jak kupujemy coś na dalszą odsprzedaż .
Budujesz sprzedajesz , remontujesz również sprzedajesz , wtedy taka kombinacja iluzorycznie daje jakiś zysk .
A tak ... ECH...
Zgłoś wpis
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
przywozilem okna z pl. co prawda plasiki./ dobrej jakosci/

4szt 120x110
1szt 210x80
1 szt 90x70
razem 2 900pln.

sprobujcie tu kupic jakiekolwiek plastiki w tej cenie.
cla nie placilem bo nie wozilem jednorazowo,/ 6000 nok na os.mozna przewiezc bez cla/
niepotrzebny bus,znajomy na caly dom wozil,osobowka,/nie naraz oczywiscie/

a okna otwierane na zewnatrz/tgzw. profil angielski/ to zaden problem,sa niewiele drozsze i bez problemu na zamowienie .

co do drewnianych,trzeba dobrze poszukac,i porownac ceny,ale mysle ze bedzie warto.
Zgłoś wpis
252 Posty
Kaśka N.
(factorytka)
Stały Bywalec
kryss napisał:

a okna otwierane na zewnatrz/tgzw. profil angielski/ to zaden problem,sa niewiele drozsze i bez problemu na zamowienie .

????? 25%-50% to mała dopłata?? dotyczy i okien i drzwi.
Jeśli znasz firmę która żąda mniejszej dopłaty to podaj koleżance namiar.

Aaa i jeszcze jedno. Jak mieszkasz w bloku z cegiełki to plastyki są ok, ale jak masz domek z drewienka to d...pa blada. Bo polskich parapetów nie zamontujesz a norweskie wchodzą pod całe okno - a do takiego monatażu polskie okna nie są przystosowane. Tak wiec trzeba albo się na tym znać, kupić dobrą zgniatarkę(3000zł), blachę i samemu zrobić parapety albo zlecić komuś w PL i wytłumaczyć dokładnie że pod oknem bedzie szła jeszcze kantówka - dodatkowe koszty.
Zgłoś wpis
4 Posty
Przemysław Rauchut
(Okna i Drzwi)
Wiking
Różne rzeczy wypisują ludzie którzy nie do końca o tym co piszą mają pojęciem. Dostarczamy na rynki skandynawskie okna PCV , drewniane i drewniano aluminiowe ( stalowych z zewnątrz jeszcze nie widziałem jak jestem w tej branży ). Niebawem uruchamiam cykliczne transporty, nie żadne spedycje !. Mogę pomóc.
Zgłoś wpis
4 Posty
Przemysław Rauchut
(Okna i Drzwi)
Wiking
"Po pierwsze, polskie-ujowe okna otwierają się do wewnątrz -czy przy silnych wiatrach tylko się rozszczelniają - i tak to ludzie w PL po pięciu latach okna mają do wyrzutki bo je szlag trafia."

To się przyjacielu działo w oknach skrzynkowych otwieranych do wewnątrz teraz nastała era okuć obwiedniowych. Włąściwa ilość zaczepów nie pozwala na "rozszelnienie" o którym piszesz. Polskie okna nie są ujowe jak to określasz. Polska jest obecnie największym w Europie producentem stolarki okiennej ! Ty chyba dawno tu nie byłeś że wypisujesz takie rzeczy. Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
62 Posty
Alicja HJfsjfh
(Ghalia)
Początkujący
Okna i Drzwi napisał:
"Po pierwsze, polskie-ujowe okna otwierają się do wewnątrz -czy przy silnych wiatrach tylko się rozszczelniają - i tak to ludzie w PL po pięciu latach okna mają do wyrzutki bo je szlag trafia."

To się przyjacielu działo w oknach skrzynkowych otwieranych do wewnątrz teraz nastała era okuć obwiedniowych. Włąściwa ilość zaczepów nie pozwala na "rozszelnienie" o którym piszesz. Polskie okna nie są ujowe jak to określasz. Polska jest obecnie największym w Europie producentem stolarki okiennej ! Ty chyba dawno tu nie byłeś że wypisujesz takie rzeczy. Pozdrawiam.

chyba tylko drewexim produkuje dobre okna w PL.
I zgodze sie z koleżanka. Napisz jak to sprawa sie ma z parapetami do takich okien PCV. Bo zapewne Ci wiadomo jaki jest system montowania parapetów w Norwegii...

Bo o ile te super, extra, niesamowite okienka z Polski sprawdzają sie w domach BUDOWANYCH o tyle swoich funkcji w ogóle nie spełniają w domach STAWIANO-SKRĘCANYCH
Zgłoś wpis

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok