Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

podwykonawca - Norwegia

Czytali temat:
Andrzej Urbaniak Przewóz Osób, Paczki Polska-Norwegia-Polska Marzena Eiesland Krzysztof Stepniakowski Zbigniew Zbigniewicz tomasz gajda Dariusz Kowalczyk Marcin W Mariusz Mazurek Krzysztof spyro Tomasz Tomasz Karol Pawlikowski Kamil Łopaciuk (6551 niezalogowanych)
8 Postów
maciek xxxx
(vvvv)
Wiking
Witam wszystkich forumowiczów i mam do was małą prośbę a mianowicie mam jechać w maju do pracy do Norwegii i mam pracować jako podwykonawca na budowie u polaka,który ma założoną norweską firmę a ja mam polską firmę chciałem się dowiedzieć jakie stawki obowiązują w Norwegii właśnie dla podwykonawców i jak to powinno wyglądać prawnie z pobytem w Norwegii. Jeśli ktoś wie i chce poświęcić chwilkę na wytłumaczenie mi tego to z góry dziękuje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
vvvv napisał:
Witam wszystkich forumowiczów i mam do was małą prośbę a mianowicie mam jechać w maju do pracy do Norwegii i mam pracować jako podwykonawca na budowie u polaka,który ma założoną norweską firmę a ja mam polską firmę chciałem się dowiedzieć jakie stawki obowiązują w Norwegii właśnie dla podwykonawców i jak to powinno wyglądać prawnie z pobytem w Norwegii. Jeśli ktoś wie i chce poświęcić chwilkę na wytłumaczenie mi tego to z góry dziękuje
jako polska firma?? ZUS, urzad skarbowy... eeeee... bez sensu....
mniej stresowo Ci wyjdzie pracujac bezposrednio na umowe w tej norweskiej firmie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
maciek xxxx
(vvvv)
Wiking
Myślę ,że całkiem nieźle by mi wyszło bo płacę w Polsce tylko 5,5 % jestem na ryczałcie tylko nie wiem ile powinien mi płacić mój pracodawca i gdzie musi mnie zgłosić żeby wszystko było w porządku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
smierdzi mi tu kolejnum wałkiem.....
czyt. "wynajem mieszkania na odległosc...."
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
maciek xxxx
(vvvv)
Wiking
Z tego co mi pracodawca powiedział to wynika, że na polskiej firmie mogę pracować w Norwegi jako podwykonawca ale tylko przez rok później muszę założyć norweską albo przyjąć się na umowę o pracę ale nie wiem czy stawka 175 NOK którą mi oferuje jest odpowiednia i czy to jest jakaś norma ustalona przez norwegów czy mój pracodawca taką podał.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
vvvv napisał:
Z tego co mi pracodawca powiedział to wynika, że na polskiej firmie mogę pracować w Norwegi jako podwykonawca ale tylko przez rok później muszę założyć norweską albo przyjąć się na umowę o pracę ale nie wiem czy stawka 175 NOK którą mi oferuje jest odpowiednia i czy to jest jakaś norma ustalona przez norwegów czy mój pracodawca taką podał.

nie poszalejesz z tą stawką ponosząc koszty ,to samo w polsce wykręcisz remontując babcią chaty
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
Glowy nie daje, ale chyba istnieje obowiazek rejestracji w Norwegii firm zagranicznych dzialajacych na terenie, a co za tym idzie placenia podatkow.
Jezeli znasz angielski, to na ponizszej stronie mozesz znalezc informacje na ten temat.
www.brreg.no
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
maciek xxxx
(vvvv)
Wiking
no nie przesadzaj bo miesięcznie wychodzi 31500 NOK gdzie od tego płace 5,5% i zostaje 29700NOK, 5000 NOK chata niech na czysto zostanie 20000 NOK to nie mów mi że w Polsce remontując babci chaty tyle na czysto odłożysz bo to nie możliwe na polskie realia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
vvvv napisał:
no nie przesadzaj bo miesięcznie wychodzi 31500 NOK gdzie od tego płace 5,5% i zostaje 29700NOK, 5000 NOK chata niech na czysto zostanie 20000 NOK to nie mów mi że w Polsce remontując babci chaty tyle na czysto odłożysz bo to nie możliwe na polskie realia

znam takich jak ty owszem pobujasz się i skończysz z długiem ta stawka na bank jest z vatem
i pewnie nikt ci konkretnie tu nie napisze bo przyjedziesz zobaczysz i wtedy zacznij liczyć swe tysiączki

i nie ma bolca by budowlaniec dobry 500 dziennie nie wykrecił w pl bo tyle kosmetyczka wykręca
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
vvvv napisał:

To sie nawet by i zgadzalo. Znalazlam strone na temat nowo-podpisanej umowy pomiedzy Norwegia a Polska i rzeczywiscie do 12 miesiecy firma polska placi podatek w Polsce.
Wez tylko podpisz jakas wiazaca umowe z ta norweska firma.

www.grette.no/no/Medarbeidere/Dag-Harlem...tteavtale-med-Polen/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok