Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
Iza Panek Andrzejewski50 (7299 niezalogowanych)
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
kosi_84 napisał:
A co do kwalifikacji takie posiadam, jednak zdaję sobie sprawy aby z moimi kwalifikacjami gdziekolwiek wystartować muszę najpierw bardzo dobrze nauczyć się języka. Czyli jak to się w UK mówi zacząć od zmywaka.
Co takie slabe ambicje masz? Z jednej strony piszesz " że miejsca fizyczne są zapchane, a dla wykwalifikowanych jest ogrom" a z drugiej strony chcesz powiekszyc to zapchanie.
I nie trzeba zaczynac od zmywaka, mozna zaczac nawet w swoim zawodzie, jezeli zawod jest OK.
No to jaki masz zazwod, ten potwierdzony papierami? Bo to co kiedys gdzies wykonywales niezgodnie z wyuczonym zawodzem ma na ogol male znaczenie w Norwegii przy poszukiwaniu pracy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Kasia Tłumacz
(kasiatlumacz)
Wiking
Cześć, jeśli szukacie pracy w Norwegii to wykonuję tłumaczenia i korektę CV dostosowując je do standardów norweskiego rynku pracy. Zachęcam do kontaktu.

Kontakt tel.:
z Polski + 48 58 743 07 53
z Norwegii + 47 21 999 409
lub mailowy tlumacz@multinor.no
Zgłoś wpis
45 Postów
Jakub K
(kosi_84)
Nowicjusz
optimus reaktywacja napisał:
Ty to już w ogóle nie zrozumiałeś tego co zostało napisane.

Czy tak ciezko cie zrozumiec? nie przesadzaj. Forma prosta, chaotyczna, tresc zorientowana na znalezienie pracy za wszelka cene, dodatkowy element dramatyczny w postaci rodziny majacy wywolac wspolczucie. Truizmy wojtyly to taki kwiatek do kozucha.

Produkujesz sie choc nic z tego nie wynika.

Ja współczucia nie potrzebuje, dam sobie radę sam.
Szukam pomocy, porady - to jest coś innego, chyba że to też trzeba Ci przetłumaczyć.

To czy używam cytatów czy nie zależy tylko i wyłącznie ode mnie, więc nie powinieneś nic w tym temacie pisać, a jeżeli masz problem z ich zrozumieniem to widać jaką inteligencją błyskasz.

Ciekawe tylko czy ta prosta i chaotyczna forma nie ma czasem więcej doświadczenia niż ty.

Kolejna sprawa to ciekawi mnie jak byś sobie dał radę w życiu gdyby doświadczyła Cie bardzo wielka tragedia.

Na tym polu tematu nie masz co wchodzić ze mną w polemikę.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
45 Postów
Jakub K
(kosi_84)
Nowicjusz
Elise napisał:
kosi_84 napisał:
A co do kwalifikacji takie posiadam, jednak zdaję sobie sprawy aby z moimi kwalifikacjami gdziekolwiek wystartować muszę najpierw bardzo dobrze nauczyć się języka. Czyli jak to się w UK mówi zacząć od zmywaka.
Co takie slabe ambicje masz? Z jednej strony piszesz " że miejsca fizyczne są zapchane, a dla wykwalifikowanych jest ogrom" a z drugiej strony chcesz powiekszyc to zapchanie.
I nie trzeba zaczynac od zmywaka, mozna zaczac nawet w swoim zawodzie, jezeli zawod jest OK.
No to jaki masz zazwod, ten potwierdzony papierami? Bo to co kiedys gdzies wykonywales niezgodnie z wyuczonym zawodzem ma na ogol male znaczenie w Norwegii przy poszukiwaniu pracy.

Elise bo jak napisałem bez języka norweskiego nie da rady się na takie stanowisko załapać.
Ale mam ambicję i po podszkoleniu języka będę atakował dalej, jednak od czegoś trzeba zacząć.
A co do zawodu to administracja systemami bezpieczeństwa i administracja służb ochrony porządku publicznego
Nie widzę tu możliwości bez języka, chyba teraz droga Elise sie ze mną zgodzisz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
812 Posty

(optimus reaktywacja)
Maniak
Tak, masz racje, Na polu tragedii nie mam z toba szans,
Watpie czy ktokolwiek mam. Jestes jedna wielka.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
@ kosi 84 twoje studia, choc imponujace, to tak jaki prawnicze - w Norwegii niewiele warte.
Uwazam, ze powinienes bardzo pzylozyc sie do jezyka, dac sobie czas i zrobic cos w kierunku pracy np. w policji w Norwegii

www.phs.no/Studietilbud/Bachelor/Minoritetsbakgrunn/

Pisales, ze kase masz, a w przypadku podjecia nauki mozesz wziac studielån. Pomysl o tym , bo szkoda cie na zmywaku, serio.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Do pracy w policji trzeba miec zdaje sie norweskie obywatelstwo:
www.phs.no/Studietilbud/Bachelor/Opptakskrav/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Elise napisał:
Do pracy w policji trzeba miec zdaje sie norweskie obywatelstwo:
www.phs.no/Studietilbud/Bachelor/Opptakskrav/

Punkt drugi, zgadza sie. Ale wsztsko przed nim, zdobyc norweskie obywatelsto nie jest trudno, trzeba tylko odczekac kilka lat.
A w tym czasie moze robic cos innego i niekoniecznie musi sobie przyspawac kielnie do rekawa.
Zadalam sobie trud, aby sie dowiedziec.
Powinien dac dokumentacje ze studiow do NOKUTu, tam nie uznaja mu wszystich przedmiotow, ale czesc mial takich, ktore sie nadaja. Potem moze podiac roczne studia tu w Norwegii, sa takie uzupelniajace, wtedy bedzie mogl oficjalnie miec wyksztalcenie wyzsze w NO. Nastepnie musi udac sie na kurs dla administracj, np. "saksbehandler", trwa 7 miesiecy. Potem moze spokojnie pracowac w administracji NOrweskiej i nabywac doswiadczenia. Jak mu sie spodoba, to bedzie kontynuowal, a jak nie, to pomysli o policji.
Norwegia daje wiele mozliwosci, bardzo wiele mozliwosci.
Ja mu zycze powodzenia.

edit: tylko najpierw oczywiscie norweski, bez tego ani rusz. Uwazam, ze warto inwestowac w siebie, a norweski trudny nie jest.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
45 Postów
Jakub K
(kosi_84)
Nowicjusz
W grę wchodzi praktycznie wszystko co z administracją idzie w parze i zarządzaniem jak i ludźmi tak i systemami. Ja sobie doskonale zdaję z tego sprawę że bez języka nie ma opcji aby ten temat ruszyć. Dlatego piszę że chcę się załapać na cokolwiek w między czasie i podnosić kwalifikacje. Nie zamierzam blokować pracy fizycznej łatwo dostępnej, gdyż może ona być przydatna następnym rodakom którzy będą szukać tak jak ja jakiegoś startu. Mam nadzieję że teraz to już będzie logiczne wytłumaczenie. Dziękuje wszystkim za podpowiedzi. Dzięki hilton za wnikliwe wytłumaczenie kwestii dokształcenia się.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
810 Postów
Maniak
kosi_84 napisał:
Dlatego piszę że chcę się załapać na cokolwiek
Czyli powrocilismy do punktu wyjscia
a problem nadal nierozwiazany,
ale to wszystko przez "obrzydzenie"!

Ale moze ktos "na zlosc" jednak zalatwi wszystko,
stymulowany obrzydzeniem?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
kosi_84 napisał:
Nie zamierzam blokować pracy fizycznej łatwo dostępnej, gdyż może ona być przydatna następnym rodakom którzy będą szukać tak jak ja jakiegoś startu.
nie obrazaj fizycznych... wielu by dalo miec taka prace jak ja... a jestem niby fizyczny.... yhm...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok