Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Wyjazd do Norwegii - Norwegia

Czytali temat:
(1786 niezalogowanych)
11 Postów
Wiking
Jeszcze mieszkam w Polsce ale chciałabym w najbliższej przyszłości osiedlić się z rodziną w Norwegii. Dziwnie może to brzmieć, ale parę lat temu spędziłam kilka razy po kilka tygodni w tym kraju i postanowiłam wrócić. Uczę się Norweskiego- niestety opanowuję dopiero podstawy. Szukam ofert pracy. Odwiedzam różne strony, żeby zdobyć informacje na temat życia w Norwegii. Nie jestem zainteresowana wyjazdem typowo "pod zarobek", czy też ucieczką z kraju. Oboje z mężem mamy raczej dobrą pracę, dom i nie tylko. Chcę się osiedlić na stałe z moją rodzinką ( 2 dzieci i mąż). Szukam osób, które chciałyby porozmawiać na forum i mogłyby udzielić mi kilka rad przy szukaniu pracy, mieszkania, szkoły dla dzieci lub zwyczajnie pogadać o wszystkim, chociażby o tym co sie dzieje w kraju.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
501 Postów

(Optimus)
Wyjadacz
wd1211 napisał:
Jeszcze mieszkam w Polsce ale chciałabym w najbliższej przyszłości osiedlić się z rodziną w Norwegii. Dziwnie może to brzmieć, ale parę lat temu spędziłam kilka razy po kilka tygodni w tym kraju i postanowiłam wrócić. Uczę się Norweskiego- niestety opanowuję dopiero podstawy. Szukam ofert pracy. Odwiedzam różne strony, żeby zdobyć informacje na temat życia w Norwegii. Nie jestem zainteresowana wyjazdem typowo "pod zarobek", czy też ucieczką z kraju. Oboje z mężem mamy raczej dobrą pracę, dom i nie tylko. Chcę się osiedlić na stałe z moją rodzinką ( 2 dzieci i mąż). Szukam osób, które chciałyby porozmawiać na forum i mogłyby udzielić mi kilka rad przy szukaniu pracy, mieszkania, szkoły dla dzieci lub zwyczajnie pogadać o wszystkim, chociażby o tym co sie dzieje w kraju.

Zeby nie powielac masz tu jak na tacy wszystko wlacznie z naszym jadem.

www.mojanorwegia.pl/forum/view/228/pozna..._do_norwegii%3f.html
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Wiking
Dzięki, przeczytałam. przekładanka opinii. Miejsce do życia jak każde. Jedni lubią inni nie widzą innych możliwości. Szukam ludzi, którzy maja ochotę pogadać o swoich doświadczeniach w Norwegii i życiu codziennym.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
252 Posty
Kaśka N.
(factorytka)
Stały Bywalec
wd1211 napisał:

a mogę spytać dlaczego wybór padł akurat na Norwegie?
Wbrew obiegowym opiniom, wcale nie jest tak bajecznie.
Poczytaj forum, popatrz jakimi flustratami uczynił nas ten land.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Wiking
Kieruję się emocjami. I tak wybrałam. Nie boje się nowości i nieznanego . W Polsce tez nie jest łatwo. Pewnie będę tęsknić, ale to nie księżyc a promy kursują kilka razy dziennie. Cięgle podejmuję wyzwania. takie pisanie na forum to też jedno z nich- jeśli np. ktoś jest nieśmiały.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
wd1211 napisał:
Kieruję się emocjami.
To glupio kierowac sie emocjami. Duzo lepiej wziasc i spisac sobie wszystkie plusy i minusy jezeli chodzi o wyjazd.

Nie wim czy bylas w Norwegii w lecie czy w zimie. Znam ludzi, ktorzy tez planowali wyjazd do Norwegii po swoich letnich wakacjach tutaj. Po miesiacu pobytu tutaj w zimie, kompletnie zmienili zdanie. Zima trwa pol roku. Idziesz do pracy - ciemno, wracasz z pracy - ciemno. A i lato nie nalezy do najcieplejszych.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
501 Postów

(Optimus)
Wyjadacz
wd1211 napisał:
Kieruję się emocjami. I tak wybrałam. Nie boje się nowości i nieznanego . W Polsce tez nie jest łatwo. Pewnie będę tęsknić, ale to nie księżyc a promy kursują kilka razy dziennie. Cięgle podejmuję wyzwania. takie pisanie na forum to też jedno z nich- jeśli np. ktoś jest nieśmiały.

Jak emocje to sprzedaj wszystko, i dawaj w ciemno. Norge wieksza od Polski na pewno cos znajdziesz, chocby sprzatanie albo przy tasmie na mrozonkach. Maz pokopie doly albo pomaluje ploty a i dzieci beda uwielbiane przez swoich norweskich przyjaciol. Moze cora pozna milosc zycia i sprowadzi do domu " lille svarte sambo" Bedziesz wniebowzieta.

Edit: Ty wybralas. A co na to twoj stary i dzieciaki?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Wiking
rozsądku też mi nie brakuje a decyzja jest wspólna. To że ktoś ma ochotę na zmiany to nie znaczy, że jest idiotą. A w Polsce tak jest cudownie, że aż pieję z zachwytu. Każde3 miejsce jest dobre jeśli umiesz 1) pracowac, 2) rozmawia z ludźmi, 3) masz wsparcie w najbliższych osobach. Jak sądzę Ty chyba nie. A jak Ci źle to po prostu wróc do kraju.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Wiking
Nie boję się zimy, nawet tej bardzo śnieżnej. Wiem jak to zostac odgrodzonym od świata bo mieszkam na głębokiej wsi i często zimą jesteśmy odcięci od świata. Co prawda faktycznie byłam latem i jesienią ale u nas w kraju jak dobrze się przypatrzyc to od października do marca też ciągle ciemno, jeśli wstajesz do pracy przed 6 ( bo dojazd) i wracasz po 16.00. To nie jest tak że chcę wyjechac bo mi tu źle. Jesli nie wyjade do Norwegii to nie kręci mnie UK lub Niemcy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Proponuję Australię, ewentualnie Nową Zelandię
jak już uparłaś się na północ, to Canada
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok