Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
mati miki (2659 niezalogowanych)
5 Postów
Lucyna Kowalska
(LucyXXX)
Wiking
Witam wszystkich !!! Czy ktos moze mi powiedziec jakie dokumenty nalezy złozyc do Navu w Norwegii o rodzinne? Wiem , że musza byc przetlumaczone na ang.lub norweski ale gdzie je moge przetlumaczyc?Tzn czy to jacyś tlumacze przysiegli musza byc, których sama musze znależć czy jak? Akty urodz.dzieci i akt małzeństwa mam na drukach wielojezycznych.Na pewno wniosek musi być,pozwolenie na prace, zaswiedczenie o zameldowaniu dzieci w Polsce i zaswiadczenie o zasilkach rodz.pobieranych w Polsce oraz kontrakty męża. Czy coś jeszcze?A te dokumenty sa po polsku... Ja z dziećmi mieszkam w Polsce a mąż pracuje w Norwegii. Wiem, że sa jakies instytucje , które zajmuja sie tym ale trzeba zaplacic dlatego szukam rozwiazan moze samej uda mi sie jak bede wiedziala co i jak! Pozdrawiam!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
wiesz nie pamietam juz dokładnie ale poszperaj w archiwum tegop forum lub spojz
www.mojanorwegia.pl/pomoc_socjalna_i_pod...ilek_na_dziecko.html
www.mojanorwegia.pl/pomoc_socjalna_i_pod...orcy_w_norwegii.html
wydaje i sie ze tam znadziesz odpowiedzi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
854 Posty
BEATA K
(B.K.)
Maniak
Składasz tylko(tzn.twoj mąż)wniosek-możesz sciągnąć i wydrukowac z neta...metryki urodzeń dzieci,metryka ślubu(starczy wersja unijna) i kontrakt męża z pozwoleniem na pobyt i prace...o reszte dokumentów Norwegia wyśle prosbe do Polski i wtedy cię wezwą abys dostarczyła...i uzbroj sie w cierpliwość bo tak roczek czekania to normalka ale wszystko wyrownują...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
122 Posty
Magda P
(pepcia83)
Stały Bywalec
z wiesci ktore ostatnio dostalam a propo rodzinnego to mam takie ze, podobno pisze podobno ,jak dzieci sa w polsce to rodzinne jest tu wyplacane raz w roku i to na koniec ale ile w tym prawdy to niepowiem , pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fullcasco)
Wiking
PEPCIA83 to prawda
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
wiecie co cos w tym musi byc bo kumpel tez tak dostaje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
PEPCIA83 napisał:
z wiesci ktore ostatnio dostalam a propo rodzinnego to mam takie ze, podobno pisze podobno ,jak dzieci sa w polsce to rodzinne jest tu wyplacane raz w roku i to na koniec ale ile w tym prawdy to niepowiem , pozdrawiam
Nawet nie podobno, ale na pewno Wyplacaja raz w roku w grudniu ale tylko za okres w ktorym wnioskodawca mial pozwolenie. Teraz, po 1 pazdziernika, czyli po zmianie przepisow bedzie podobnie, ale nie beda sprawdzac pozwolen i sumowac okresow, bo my Polacy juz nie potrzebujemy w Norwegii pozwolen, jedynie rejestracje na czas nieokreslony.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak
PEPCIA83 napisał:
Hilton napisał:
Nawet nie podobno, ale na pewno Wyplacaja raz w roku w grudniu ale tylko za okres w ktorym wnioskodawca mial pozwolenie. Teraz, po 1 pazdziernika, czyli po zmianie przepisow bedzie podobnie, ale nie beda sprawdzac pozwolen i sumowac okresow, bo my Polacy juz nie potrzebujemy w Norwegii pozwolen, jedynie rejestracje na czas nieokreslony.

Wypłacają normalnie, raz w miesiącu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(adis)
Wiking
ja dostaje pod koniec każdego miesiąca
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Lucyna Kowalska
(LucyXXX)
Wiking
Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi . Pozdrawiam !!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok