Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Katarzyna Siemaszko Ania Najewska (4173 niezalogowanych)
1549 Postów

(aga31)
Maniak
To chyba najlepsze wyjscie. Najpierw znalezienie pracy przez meza. Tak jak napisala Ania, np. przez Adecco itp. Niech przyjedzie, popracuje, zobaczy jak sie zyje w Norwegii. A potem niech Was sciagnie Co do nauki norweskiego, to wszystko zalezy jak sie do tego podejdzie. Znam osoby co po paru miesiacach juz sobie niezle radzily. Ale sa takie co i po paru latach nic ani nic Kwestia zaciecia i systematycznosci. Jezyk nie jest jakos specjalnie trudny. Przynajmniej ja tak uwazam Co do tych 50 koron to jest to faktycznie jalmuzna. Ale przyparci do muru pracuja za takie pieniadze. Niestety Praca dla Ciebie,to tylko sprzatanie u Polki. Moze za 80 koron na godzine. Albo opieka nad malym dzieckiem innej pracujacej Polki. Innej perspektywy raczej nie widze. A nawet z dobra znajomoscia jezyka nie bedzie latwo. Znajomosci przede wszystkim No i podstawowa sprawa. Nawet jakbym miala do zaoferowania prace, to przeciez Cie nie znam. I nikt inny tez. Ciezko jest zareczyc za kogos kogo sie nie zna. Przykro mi ale taka jest rzeczywistosc Mimo wszystko zycze powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty

(Kasia.)
Wiking
Wszystkim bardzo dziękuję...
idę spać - jutro nowy dzień, może coś wymyślę, może mi przejdzie?

ciężko kłaść się spać ze świadomością, że jutro niestety nie będzie lepiej...

hmmm.. i tak myślę, że przecież teraz jestem sama cały tydzień w domu z dziećmi, a chcieliśmy razem wyjechać, żeby w końcu być ze sobą cały czas, a nie tylko w weekendy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
155 Postów

(Motyl)
Stały Bywalec
Właśnie jak napisała koleżanka powyżej bez znajomosci w norwegii jest bardzo cieżko i pozostaja pośrednicy bo załatwiaja prace i mieszkanie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
Kasia. napisał:
- chciałabym coś zrobić dla siebie, a przede wszystkim dla swoich dzieci...
jakieś inne propozycje?

...jesli

o dzieciach mowa,to najlepiej zaraz po przyjezdzie zglosic sie do barnevernet (jesli sami wczesniej tego nie zrobia)

to jest taka instytutcja,ktora dba o to zeby dzieci byly szczesliwe i wie co jest dla nich najlepsze!

jedyny feler to taki,ze po objeciu opieka bernevernet,dzieci sa tak wniebowziete,ze ciezko je nawet sprowadzic do domu...

powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
brzydal napisał:...jedyny feler to taki,ze po objeciu opieka bernevernet,dzieci sa tak wniebowziete,ze ciezko je nawet sprowadzic do domu...
I wbrew pozorom , ..."brzydal"... poruszył bardzo ważny problem ...!!!
DZIECI emigrantów , które są sprowadzane Tu do Norge , bez żadnego przemyślenia i Własnego -/dorosłych/-przygotowania , związanych ze znajomością Norweskiego Prawa Rodzinnego .
A następnie Typy zwane Rutkowskimi mają chwilę medialnej wątpliwej sławy ..
.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
mam Cię Gabryś
nie obijaj się na urlopie
do roboty
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
jasta102 napisał:mam Cię Gabryś
nie obijaj się na urlopie
do roboty

E...tam ,to tylko przebłysk trzeźwości ,
pomiędzy jednym pijaństwem a następnym...
Za parę godzin zaczynają się gody i przez następne trzy dni ,
będę fruwał jak cherubin tylko.... , że w oparach alkoholu...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
gabriel napisał:

Za parę godzin zaczynają się gody i przez następne trzy dni ,
będę fruwał jak cherubin tylko.... , że w oparach alkoholu...

pozostaje jeno żywić nadzieję, że będą to znośne opary, a nie smród z polskich gorzelni
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
jasta102 napisał:...pozostaje jeno żywić nadzieję, że będą to znośne opary, a nie smród z polskich gorzelni
Raczej nie za bardzo...!!!
To jest Wiejska balanga , dlatego i samogon będzie w używaniu ...
Mam jedynie cichą nadzieję , iże Mój wzrok po tej imprezie ...
będzie w podobnym stanie jak i przed .

Nic , czas na Mnie , przerwa trzeźwości zakończona !!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
Kasia. napisał:
Wszystkim bardzo dziękuję...
idę spać - jutro nowy dzień, może coś wymyślę, może mi przejdzie?

ciężko kłaść się spać ze świadomością, że jutro niestety nie będzie lepiej...

hmmm.. i tak myślę, że przecież teraz jestem sama cały tydzień w domu z dziećmi, a chcieliśmy razem wyjechać, żeby w końcu być ze sobą cały czas, a nie tylko w weekendy

jesli twoj mąz znajdzie prace w norge jako kierowca "tira" to zapomnij,ze bedziecie w tyg razem.....
jest tak jak w pl > od pn do pt poza domem....
takze nic poza finansami sie nie poprawi w waszym zwiazku( o ile w ogóle)......
cos mi sie jednak nie zgadza> jesli jest tak jak piszesz,ze mąż jest b.dobrym mech samochodowym i w ogóle sprytny i gramotny to po co wyjezdzac????
w pl bardzo dobry mechanik ciezarówek jest w stanie zarobic min.4/5 tys netto i chcodzic do pracy na 7 do max 17!
Wiec czemu jezdzi "tirem" kiedy jest "bardzo dobrym" mechanikiem....???
aaaaaa skoro taki gramotny,to niech zapakuje 10 kart fajek 2x w miesiacu jadac np: do Uk lub chocby do Niemiec......
Poza tym Anno,uwazam ze jestes typowa matka polką,która ma zbyt wiele wolnego czasu i robi nic, zeby jakos sie zabezpieczyc, bo urlop wychowawczy skonczy sie niebawem i trzeba bedzie wrócic do pracy......
co wtedy???
Mysle ze na poczatek,powinnas pójsc do lekarza,poniewaz wyczuwam u ciebie poczatek depresji, ktora moze przerodzic sie w cos powazniejszego.......
Pisze tak, poniewaz jestes modelowym przykładem stanu depresyjnego.......
ps: moi przedmówcy radza ci "poczytaj forum" i ja tez polecam,poniewaz jest tu bardzo wiele przykładów i wniosków do wyciagniecia pani magister ........
pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok