Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Gamle Lier Mentalsykehus - Norwegia

1564 Posty
Maniak
Zainspirowany wydarzeniami na forum, znalazłem ciekawe miejsce na wycieczkę: opuszczone budynki starego szpitala psychiatrycznego w Lier, niedaleko Drammen. Kultowe miejsce wśród norweskiej młodzieży, urządzają polowania na duchy, ze względu na legendy i mroczną historię tego miejsca. Znajdował się tu oddział dla najcięższych przypadków, przeprowadzano na nich lobotomie, różnorodne eksperymenty medyczne, traktowani byli jak zwierzęta, wiele osób zakończyło tu życie, ot taki fragment z historii norweskiej psychiatrii.
Sporo materiałów można znaleźć w necie, choćby tu: gamle-lier-mentalsykehus.piczo.com
pzdr
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1485 Postów
Darek ...
(ulv72)
Maniak
Dino napisał:
Zainspirowany wydarzeniami na forum, znalazłem ciekawe miejsce na wycieczkę: opuszczone budynki starego szpitala psychiatrycznego w Lier, niedaleko Drammen. Kultowe miejsce wśród norweskiej młodzieży, urządzają polowania na duchy, ze względu na legendy i mroczną historię tego miejsca. Znajdował się tu oddział dla najcięższych przypadków, przeprowadzano na nich lobotomie, różnorodne eksperymenty medyczne, traktowani byli jak zwierzęta, wiele osób zakończyło tu życie, ot taki fragment z historii norweskiej psychiatrii.
Sporo materiałów można znaleźć w necie, choćby tu: gamle-lier-mentalsykehus.piczo.com
pzdr

BARDZO CELNE ...czytajac np. wczorajsza konckowke postow "ile kosztuje dziwka "
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
230 Postów
joanna kidawa
(asia68)
Stały Bywalec
Dino napisał:
pzdr

szkoda, że z tego nic nie rozumiem. ciekawy i przerażający temat , szukałam w necie na polskich i tłumaczonych stronach, ale niestety nic nie znalazłam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak
Wątek "Ile kosztuje dziwka" był bardzo inspirujący , potrafi się dziać co nieco .
Asiu68, niestety ja również znalazłem materiały wyłącznie po norwesku. Przeglądając Youtube znalazłem za to filmy kręcone w Polsce, gdzie również istnieją podobne opuszczone szpitale i inne miejsca, choć już nie z tak dramatyczną historią. W ubiegłym roku obejrzałem wystawę w Muzeum Techniki pokazującą historię norweskiej medycyny, część poświęcona psychiatrii jeżyła włosy na głowie.

Obrazowe podsumowanie osiągnięć ówczesnych psychiatrów .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
Mateusz R
(meteorczyk)
Wiking
Dzisiaj po przeczytaniu tematu postanowiłem odwiedzić to miejsce
Wszedłem sobie z kamerą, więc można zobaczyć jak to wygląda
youtu.be/1ugFVeIj6Q4
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1