Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

pozwolenie na pobyt i podjecie pracy - Norwegia

Czytali temat:
(1146 niezalogowanych)
1 Post

(Alex_m)
Wiking
pisze w imieniu kolegi ktory mieszka tu nie caly rok i niestety nie posiada jeszcze netu! wlasnie konczy mu sie pierwsze pozwolenie na pobyt(1 roczne).
pytanie brzmi! czy to prawda ze nie dostanie kolejnego pozwolenia (5 letniego) jezeli waznosc jego paszportu konczy sie w 2010r oczywiscie jezeli wczesniej nie wymieni tego paszportu????
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
854 Posty
BEATA K
(B.K.)
Maniak
Nie będzie miał zadnych problemów. W chwili obecnej ten dokument tożsamości jest wazny i przecież drugiego mu nie wydadza poza tym ma jeszcze dowód osobisty,który tez jest honorowany.paszport stwierdza tylko tożsamość a nie daje jakies podstawy do pobytu....do tego potrzebna jest praca i stały adres zamieszkania...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Alex_m)
Wiking
B.K. napisał:
Nie będzie miał zadnych problemów. W chwili obecnej ten dokument tożsamości jest wazny i przecież drugiego mu nie wydadza poza tym ma jeszcze dowód osobisty,który tez jest honorowany.paszport stwierdza tylko tożsamość a nie daje jakies podstawy do pobytu....do tego potrzebna jest praca i stały adres zamieszkania...

masz na mysli meldunek! czy moze wystarczy umowa na wynajem mieszkania na czas nieokreslony???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Alex_m napisał:
...masz na mysli meldunek! czy moze wystarczy umowa na wynajem mieszkania na czas nieokreslony ???
Jest to równorzędne Tutaj z meldunkiem...ponieważ właściciel mieszkania spisując umowę zgłasza do urzędu ten fakt...
Niemniej samemu też można z tym dokumentem zgłosić się do meldunkowego...... co jest bezcelowe , niemniej ŚPI się spokojniej ...
Gdy ja ostatnio przedłużałem pobyt , to w UDI chciała tylko kartę bankomatową Norweską i tyle.... bo tam jest zdjęcie i numer personalny...
I jest to swego rodzaju dowód osobisty na terenie Norge...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(kkkrzysztof)
Wiking
kazdy jest zobligowany zglosic zmiane adresu w ciagu 8 dni.
Od 1 .09.2008 trzeba tez zalaczyc kopie waznego dokumentu. np. prawojazdy paszport.
www.skatteetaten.no/upload/skjemaer/alltid/RF-1400B.pdf

tu macie podanie ktore trzeba wypelnic
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Alex_m)
Wiking
gabriel napisał:
Alex_m napisał:
...masz na mysli meldunek! czy moze wystarczy umowa na wynajem mieszkania na czas nieokreslony ???
Jest to równorzędne Tutaj z meldunkiem...ponieważ właściciel mieszkania spisując umowę zgłasza do urzędu ten fakt...
Niemniej samemu też można z tym dokumentem zgłosić się do meldunkowego...... co jest bezcelowe , niemniej ŚPI się spokojniej ...
Gdy ja ostatnio przedłużałem pobyt , to w UDI chciała tylko kartę bankomatową Norweską i tyle.... bo tam jest zdjęcie i numer personalny...
I jest to swego rodzaju dowód osobisty na terenie Norge...

tak tylko nie ktorzy posiadaja numer personalny (DIN) ktory zaczyna sie od daty urodzin jak moj np. ale sa osoby ktorych personal number zaczyna sie nie od daty urodzin a od numeru przyporzadkowanemu danemu podatnikowi na zupelnie innej zasadzie np600884...) pierwsze 2 cyferki nie istnieja w kalendzazu bo nie ma 60 sierpnia przeciez prawda i co w tedy czy jest to jakas przeszkoda w otrzymaniu tego przedluzenia?????
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
854 Posty
BEATA K
(B.K.)
Maniak
Osobiście nie spotkałam się z nikim kto ma taki numer i nic nie moge na ten temat powiedziec ale wydaje mi się,ze to nie bedzie miało zadnego znaczenia jaki ma numer...jak ma prace i gdzie mieszkać to nie maja podstaw aby odmowic pozwolenia....jesli numer nie bedzie im pasowal to go też zmienią... oj tu jest wszystko mozliwe
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Alex_m)
Wiking
B.K. napisał:
Osobiście nie spotkałam się z nikim kto ma taki numer i nic nie moge na ten temat powiedziec ale wydaje mi się,ze to nie bedzie miało zadnego znaczenia jaki ma numer...jak ma prace i gdzie mieszkać to nie maja podstaw aby odmowic pozwolenia....jesli numer nie bedzie im pasowal to go też zmienią... oj tu jest wszystko mozliwe

oj nie sadze droga pani aby te ich mozliwosci byly az tak nie wymierne poniewaz te numery przydziela skattvest w porozumieniu z innymi instytucjami
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
854 Posty
BEATA K
(B.K.)
Maniak
I tak jak napisal Gabriel wystarczy karta bankomatowa ze zdjęciem...ale nie we wszystkich komunach...wiem bo pracuje na policji w dobie zasiłkow przedłużenie pozwolenia jest bardziej dokładnie sprawdzane i nieraz jest wymog aby dostarczyc dokumenty na bieżąco...chociaż mogą sobie wszystko sprawdzić to jednak tego żądają...nie wiem,może z lenistwa
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
Alex_m napisał:
pisze w imieniu kolegi ktory mieszka tu nie caly rok i niestety nie posiada jeszcze netu! wlasnie konczy mu sie pierwsze pozwolenie na pobyt(1 roczne).
pytanie brzmi! czy to prawda ze nie dostanie kolejnego pozwolenia (5 letniego) jezeli waznosc jego paszportu konczy sie w 2010r oczywiscie jezeli wczesniej nie wymieni tego paszportu????

a to nie jest tak przypadkiem ze waznosc paszportu nie mniej niz pol roku??

Alex_m napisał:

tak tylko nie ktorzy posiadaja numer personalny (DIN) ktory zaczyna sie od daty urodzin jak moj np. ale sa osoby ktorych personal number zaczyna sie nie od daty urodzin a od numeru przyporzadkowanemu danemu podatnikowi na zupelnie innej zasadzie np600884...) pierwsze 2 cyferki nie istnieja w kalendzazu bo nie ma 60 sierpnia przeciez prawda i co w tedy czy jest to jakas przeszkoda w otrzymaniu tego przedluzenia?????[/quote]

numer tymczasowy - tez taki mialem na poczatku...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok