shownomercy66 nie wiem z jakiej wioski przyjechałeś, ale odwiedź choćby Warszawę i zobacz jak ludzie żyją. Moja rodzina prowadzi firmy w Warszawie a ja mam firmę w Norwegi, która bardzo dobrze prosperuje mimo kryzysu, ale do pięt nie dorastam z poziomem życia tym w Warszawie i przepaść między nami jest coraz większa. Pocieszanie się ze będę miał dobra emeryturę nie wystarczy, życie jest jedno a ja mam wrażenie ze ogrom pracy jaki wkładam w prowadzenie firmy nie jest adekwatnie wynagradzany ponieważ państwo kładzie łapę na każdej koronie zarobionej prze ze mnie i daje ja tym, którzy nic nie robią choć są zdrowi, tacy jak ty uważają to za plus. Ja sobie z tych darów zażartowałem, ale to przykre widzieć ze ktoś grzebie po śmietnikach, to będzie rodziło patologie. Zaraz powstaną gangi i ludzie będą mówić ze obcokrajowcy odbierała miejscowym prace. Norwegia ma ogromne zasoby finansowe, by doprowadzic do takiej sytuacji to trzeba być totalnym nieudacznikiem. Poprzedni rząd sprzyjał tylko bogatym, a ten to chyba sprzyja tylko pasożytom. Nie bądź taki krytyczny dla własnego kraju, w Polsce jest o niebo lepiej niż było, choć na pewno jest tam gozej dla przeciętniaków i nieudaczników, to jest lepiej dla ludzi ambitnych i pracowitych. Spróbuj w Norwegi zarabiać dużo i zobaczysz ile ci zostanie. Obcokrajowcy zaczęli postęp jaki polska dokonała doceniać, żygać się chce na takich Polaków, którzy tego nie widza. Od dawna w Polsce służba zdrowia jest darmowa, nawet do dentysty można na kasę chorych pójść, w moim mieście szpital jest nowoczesny choć personel stednio miły, studia dzienne są za darmo, strażacy ba przykład przechodzą wcześnie na emeryturę… Można tych plusów wyliczać. Patrz obiektywnie! Oczywiście Norwegia na wiele plusów, ale to ze w tak bogatym państwie pojawiła się bieda i ze system się sypie to jest sygnał ze trzeba działać. Przestań po prostu porównywać Norwegię do swojej wsi, tylko zwiedź Polskę i dopiero się wypowiadaj na jej temat! Nie cierpię takich buraków, którzy plują na własny kraj!