napisał:
Ja uzywajac slowa \'brutalny\', stosuje go doslownie w podstawowym znaczeniu. Wojna jest brutalna, wojna w Syrii jest brutalna.
Brutalnosc w sensie, ktorego Ty uzywasz, to raczej interpretacja czy ocena. Brutalnosc w stylu \'life is brutal and full of zasadzka\'.
Mysle, ze kazdy powinien zaczac od siebie, zanim bedzie oceniac czy obwiniac winnych. To samo mozna odniesc do calej spolecznosci. Od mechanika samochodowego w Polsce faktury nie uswiadczysz, od polskiego budowlanca - podobnie. Nie slyszalas nigdy o \'bezrobotnych\' na zasilku, dorabiajacych na czarno? Ja - owszem, wyłudzanie zasiłkow to polska specjalizacja, zaryzykowalbym takie twierdzenie.
W przeciwnym razie mamy moralnosc Kalego, Polacy wyludzaja zasilki - ok, ciapaci - nie.
k.
Lindemans napisał:
Mazury napisał:
Brutalna jest wojna, rowniez jej ofiary. Ja Syryjczykom czy Afgaczykom nie zazdroszcze ich sytuacji ani nie jestem zawistny tego, co dostaja od rzadu norweskiego.
k.
Lindemans napisał:
Mazury napisał:
Jest to praktyczne odzwierciedlenie chrześcijańskiej zasady miłości bliźniego i pomocy potrzebującym: głodnych przyodziać, spragnionych napoić, głodnych nakarmić.
Jest to sprawiedliwe, mądre i ma korzenie w Biblii (w przeciwieństwie do stawiania krzyży na każdym skrzyżowaniu).
k.
antychryst napisał:
Oto norweska hipokryzja,na ciapatych nierobów miliardy nok,a ludziom,którzy pracują i płacą podatki chcą zabrać zasiłki rodzinne,dzień dobry,jesteśmy w Norge.Amen.
Pelna zgoda, pod warunkim, ze sa faktycznie glodni, spragnieni, nadzy. Niestety rzeczywistosc jest bardziej brutalna, coraz bardziej brutalna.
O jakiej zazdrosci piszesz? Czy ja zaprzeczam, ze Ci ktorzy sa \\\"glodni, nadzy i spragnieni\\\" nie powinni otrzymac pomocy i schronienia ? Piszac, ze rzeczywistosc jest brutalna mam na mysli, ze Europa jest dojona jak krowa przez cwaniakow. Nie zauwazasz co sie dzieje dookola Ciebie ? Jak wielu nie jest faktycznie uchodzcami, a tylko lowcami socjalu ?
Jesli mnie cytujesz i odnosisz sie do mojej wypowiedzi, to nie wymyslaj cudow niewidow. Kazdy, kto wyludza zasilki jest zwyczajnym oszustem. Nadal jednak twierdze, ze to nie Polacy sa zagrozeniem dla Europy. Brutalnosc nie dotyczy wylacznie wojny. Brutalne moga byc rowniez gwalty, zamachy, oszustwa itp.