Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
119 Postów
Leon .
(benek22)
Początkujący
to Polacy kradna prace norwegom
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
DorHan napisał:
WujekJanek napisał:
Stafhair, a w jakiej to Europie lezy Polska, czy Litwa? Zachodniej? A moze na Balkanach, lub w dorzeczu Amazonki??? Zes mnie chlopie rozbawil...

A tak na powaznie, to chcialbym zwrocic uwage na zupelnie inna sprawe, a mianowicie na pewien pokretny sposob przedstawienia problemu. Leniwi emigranci naciagaja NAV na zasilki, juz co 4 bezrobotny to emigrant - taki wniosek mozna wysnuc z artykulu.

Tymczasem prawda wyglada zupelnie inaczej. Na kazdego jednego bezrobotnego emigranta (lacznie z azylantami a nawet tysiacami Somalijek ktore nie pracuja z zasady, choc rowniez z zasady pobieraja z tego tytulu zasilki) przypada 1,5 bezrobotnego Norwega. O ile emigrant nie ma pracy bo nie moze jej sobie znalezc, o tyle Norweg (a jest ich o 50% wiecej) nie idzie do pracy bo po prostu mu sie nie chce.

No tak na logike... Jesli Ty, ktory czytasz to teraz, a jestes bez pracy byl bys lub byla bys rodowitym Norwegiem, tu sie urodzila i wychowala, miala setki znajomych Norwegow i dziesiatki przyjaciol, rodzine, powiazania, biegla znajomosc jezyka... Ile czasu zajelo by Ci nalezienie sobie jakiejkolwiek pracy? 3 godziny, czy moze az 2 dni???

Tymczasem powtarzam: na kazdego bezrobotnego nienorwega przepada 1,5 bezrobotnego Norwega, lenia i prozniaka, ktoremu z nadmiaru dobrobytu w dupie sie poprzewracalo. I tak moim zdaniem te dane statystyczne nalezy interpretowac.

Interpretacja danych zalezy od jednostki ( szklanka 1/2 pelna lub 1/2 pusta). W Norwegii mieszkaja w wiekszosci norwegowie, tak wiec idac tym tropem naturalnym jest, iz odsetek bezrobotnych jest najwiekszy wsrod norwegow. Mozna badac odsetek bezrobocia wsrod emigrantow, ale wtedy stopa bezrobocia odnosi sie do ogolnej liczby emigrantow. Zreszta dane statystyczne i tak nie beda odzwierciedlac problemu bezrobocia, gdyz wiele osob pracuje na czarno, na pare procent etatu itp.

Zasilki socjalne sa dobrem panstwa dobrobytu. Czy mozna na nich sie upasc, to zupelnie inne zagadnienie. Stawka na jedna osobe wynosi okolo 5.700 + mieszkanie i prad.
Jezeli sa chetni na tym forum zazdroszczacy ludziom pobierajacym zasilki, to nic nie stoi na przeszkodzie aby zwrocili sie do NAV o te pieniadze stojace koscia w gardle wypowiadjacym sie.

Forumowe twierdzenia o lenistwie norwegow sa "faktami" pisanymi z duza czestotliwoscia.
Zazdrosnicy norweskiego lezenia brzuchem do gory moga wykorzystac naiwnosc panstwa.
Wystarczy po paru latach wystapic o obywatelstwo i po uzyskaniu jego mozna truchcikiem isc do NAV po pieniadze oraz inne dobra.

Ja zawsze oceniam jednostki, nie ogol danego spoleczenstwa. Lenistwo jest cecha znana kazdemu. Ja lubie leniuchowac i staram sie pracowac w miare jak najmniej. Nie wiedze w tym nic zlego - ale droga do tego byla dluga i czasami zmudna.

Przyslowiowe lenie znajduje sie na kazdym kroku i w kazdym panstwie. Pewien rodzaj ludzi nigdy nie bedzie pracowal i bedzie na utrzymaniu spoleczenstwa. Ludzie sa "leniami" z roznych powodow, a czesto nie przyznaja sie dlaczego nie chca pracowac.

Wielu norwegow nie ma pracy, bo pracodawcy zatrudniaja za niskie stawki emigrantow z Polski czy Lotwy. Rozmawialam z wieloma mlodymi ludzmi, ktorzy nie moga dostac pracy oprocz pracy letniej. Wedlug niektorych sa oni leniami.

Zycze kazdemu dobrej koniunktury i duzo norweskich leniow na drodze.

Nie mam czasu na elaborat bo w pracy jestem.

Też nie lubię generalizowac i nie twierdzę że wszyscy Norwegowie żyjący z socjalu są leniami którym nie chce się pracować.
Tak lenistwo jest cecha międzynarodową, tyle że norweski system prowokuje do niepracowania.

Tu gdzie pracuje czasem trafiają się młodzi po szkole i są niezadowoleni ze stawki początkowej(186kr) a jak się dowiedzą za ile pracują ludzie ze stażem 10+ lat to już im całkowicie chęć do pracy przechodzi, o ile kiedyś była (w firmie pracują sami norwegowie, ja i szwed).

Koledzy z pracy sami to mówią że młode pokolenie jest "ustabil" i twierdzą wszystko im się należy.

Zdaje sobie sprawę że na całym świecie staży narzekają na młodych, od czasów zanim jeszcze wynaleziono koło, ale w tym kraju chyba bardziej. Nadmiar pieniędzy psuje społeczeństwo.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1577 Postów
cysiek33
(cysiek33)
Maniak
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
345 Postów
P. H.
(Lomo)
Stały Bywalec
Niech ten Chińczyk tak nie mądruje bo : pierwsze, u nich była praca kosztem likwidacji europejskiego wytwarzania zwłaszczaniezbyt drogich wyrobów , drugie, to film jest nienajmłodszy "jeśli wszystko pójdzie dobrze z planem to w 2015... " , a właśnie się już teraz u nich w 2015 wsio sypie. Giełda , produkcja, banki, stoją miasta widma w których nie ma klientów na mieszkania, stoją 6 pasmowe autostrady w polu. Nie mam nic do Chińczyków, ale ich model rozwoju już się wyczerpał jak model Gierkowski w Polsce pod koniec lat 70-tych. To mniej więcej to samo , długi, długi, export, export, rozbuchane inwestyje , wszyscy pracują , a i tak szału nie ma. A w końcu jeb. Zresztą POlska też przerabia za rządów PO ponownie model gierkowski , tylko z pewnymi modyfikacjami , państwo nie buduje fabryk , lecz robi maskryczne długi na brukowaniu i asfaltowaniu wszystkiego i budowaniu aqwaparków w każdej wsi. Też będzie jeb. Budowa pozorów dobrobytu na długach zawsze się kończy tak samo. Bez względu czy dług wewnętrzny czy zewnętrzny. No przy finansowaniu picu długiem zewnętrzym jest gwałtowniejsze załamanie.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1577 Postów
cysiek33
(cysiek33)
Maniak
to przy okazji wizyty nauczycieli w angli
parezja.pl/brytyjscy-uczniowie-nie-stara...ga-zyc-na-zasilkach/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
76 Postów
Dan M
(DaM86)
Początkujący
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
345 Postów
P. H.
(Lomo)
Stały Bywalec
Jak nie będzie zasiłków , a jest więcej ludzi do pracy niż pracy ,to się robi model POlski że jest pełno kandydatów nawet na żenujący chłam. I jak ktoś w robocie coś napomknie że mała kasa a dużo roboty , to zaraz usłyszy że na twoje miejsce jest 100 chętnych. Zresztą wielu chujów przedsiębiorców w POlsce ma sprawdzony system że przymuje ludzi do pracy i jak przychodzi termin wypłaty to kasy nie płaci .I doskonale wie że jak da ogłoszenie o pracy to zaraz będzie w pip podań i telefonów nastepnych frajerów do wyruchania. A ludzie co im się polskie szambo nie podoba to nie mają wbrew pozorom za dużego wyboru, no bo co mogą zrobić pojechać np. do Norwegi w ciemno i okradać garaże. Albo pojechać do Holandi i robić tylko na opłatę łóżka w spleśniałej przyczepie. Jedynym pożytkiem z braku socjalu w POlsce jest fakt że uchodzcy omijają POlskę szerokim łukiem bo jak powiedział w tv przedstawiciel uchodzzców "nie jesteśmy zaintersowani bo w POlsce nie ma socjalu". Ale za to ile razy dochodzi do takich rzeczy jak polskie ubogie matki wyrzucają dzieci do śmietnika, kiszą w beczkach , duszą , itp.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
345 Postów
P. H.
(Lomo)
Stały Bywalec
Do Daniela. To nie tak działa. Polak zabiera bardzo często pracę bo podejmuje się tej pracy za każde pieniądze. I jeszcze by za każdą prace buty lizał angolowi. Angol nie może kalkulować że będzie mieszkał na spędzie w 10 osób i żarł barachło z przeceny. Czemu Polacy robią z siebie takie bydło. Jak chcieli ściągnąc Ukraińców na budowy w Polsce to się okazało że Ukraińcy są zaiteresowani ale za 1000 euro i darmowe zakwaterowanie. A Polak w POlsce jebie na budowie za 8 zeta/h. Ja pierdolę co za popierdolony kraj i naród.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1577 Postów
cysiek33
(cysiek33)
Maniak

a od tego zeby nie pracowac za psie pieniadze to sa ZZ ,inspekcja pracy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
345 Postów
P. H.
(Lomo)
Stały Bywalec
To teraz ci Cysiek przełożę na polski język. Pojechałem swego czasu Faroe Islands i podpisałem umowe za 150 dkk, co było dla mnie dość atrakcyjną stawką. Ale do czasu jak nie zobaczyłem cen w sklepach czyli Norwegia x 2. Do czasu jak nie zobaczyłem paska wypłaty zasiedziałego Eskimosa który miał 300 dkk, a operator koparki na zlecenie 600 dkk. No i wysłuchiwanie od sąsiadów "czemu tu przyjechaliście , co pracy nie ma w Polsce" nie było miłe.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok