Bo ci powiem jak działa polska gospodarka. Pierwszy absolutny światowy hit czyli "Polnische Wirtschaft" - na dzień dzisiejszy przejawia się w tym że tak około 3/4 całej tzw. polskiej gospodarki to oświata i służba zdrowia, rodzice , dziadkowie i państwo wypruwają sobie żyły aby wychować, edukować , leczyć, odziać obywatela, do 25-30 -tego roku życia taki obywatel studiuje , nawet takie wielkopomne kierunki jak ostatnio widziałem "opieka nad osobami starszymi". A tym czasem taki Anglik w wieku 16 lat idzie do pracy, ma swoją kasiorkę , nie obiąża rodziców, a po jakimś czasie zostaje menagerem i zajmuje się pomiataniem baranów z Polski tyrających za psie pieniądze. A na wychowanie i edukację tych baranów Polska wydała krocie. Druga sprawa: polski model biznesowy , każda nawet najbrdziej żałosna i mała firma w Polsce ma zaraz zarząd i prezesa zarząd i cały tabun przydupasów z rodziny którym trzeba przecież po znajomości wypłacić wysokie pobory. A na to ma zapierdalać robol który często gęsto nie może się doczekać wypłaty i tak żałosnego wynagrodzenia. Ale to taka polska tradycja. W latach 20-tych istniała w ZSRR polska republika autonomiczna tzw. Marchlewszczyzna. I pewnego razu do polskich kołchozów i sowchozów przyjechała delegacja z Moskwy. I co zobaczyli na polach po dwóch- trzech wychudzonych robotników najemnych plus wychudzone szkapinki. Ale za w biurach czyli to tak jak po norwesku w kontorach o tam to spasione byczki ,całymi rodzinami. Rozkaz po tygodniu przybył krótki i zwięzły , natychmiast aresztować polaczków z kontorów i zesłać na Sołówki (to takie pierwsze łagry). Trzecia sprawa, Polska jest wg badań światowych organizacji , w czołówce krajów najbardziej eksploatownych ekonomicznie tzn. w czołówce krajów skąd wytransferowywanych jest za granicę najwięcej pieniędzy. Oczywiśie idzie tu nie o drobne ale o grubsze kwoty rzędu dziesiątek milardów dolarów. A na to wszystko nakłada się wszechobecne na szczeblach wszelkich władz złodziejstwo i marnotrawstwo publicznych pieniędzy (ustawiane przetargi, budowa aqwaparku w każdej gminie, itp.). I jak ma być w Polsce dobrze. Jak szukałem słusznych papierów w sprawie słusznych przodków to natknąłem się na jednego przodka który miał jednak pewne pośrednie zasługi w walce z polactwem , bo dostał od SS nagrodę za skonstruowanie wydajnego pieca krematoryjnego.