Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Norwegia najlepszym krajem dla matek - Norwegia

1 Post
Redaktor
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Norwegia najlepszym krajem dla matek
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
trans sped
(transsped)
Wiking
Norwegia najlepszym krajem dla matek pod warunkiem ze ci dzieci nie zabiorą
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
W Norwegii ryzyko śmierci matki jest niskie - 1 na 14 900 przypadków, średnio w szkole i na studiach dzieci spędzą 17,5 roku, a PKB wynosi 102 610 dolarów, w rządzie kobiety zajmują prawie 40% miejsc. W Polsce ryzyko śmierci matki wynosi 1 na 19 800 przypadków, ryzyko śmierci dziecka przed piątym rokiem życia to 5 na 1000 przypadków, w szkole spędza się ok. 15,5 roku, PKB to 13 240 dolarów, a w rządzie kobiety zajmują 22% miejsc. Wyniki dały Polsce miejsce 28 na 179 - czyli nienajgorsze.

Więcej informacji: www.mojanorwegia.pl/zycie_w_norwegii/nor...8.html#ixzz3ZGJk99yS

No i kobieta rodząca w Norwegii może mniej się stresować pomimo że prawdopodobieństwo jej śmierci podczas porodu jest większe o 25% niż w Polsce, gdyż PKB jest kilkukrotnie większe i kobiet w rządzie jest 40%, a w Polsce tylko 22%. Nic tylko się radować.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
983 Posty
Dorota Hansen
(HotLips)
Maniak
Joseph napisał:
. W Polsce ryzyko śmierci matki wynosi 1 na 19 800 przypadków, ryzyko śmierci dziecka przed piątym rokiem życia to 5 na 1000 przypadków

W USA ryzyko smierci dziecka przed 5 rokiem zycia to 6,9 na 1000.

Nareszcie jest powod do zadowolenia - Polska lepsza od USA.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1262 Posty
pawel piotr
(wrzeszczot)
Maniak
DorHan napisał:
Joseph napisał:
. W Polsce ryzyko śmierci matki wynosi 1 na 19 800 przypadków, ryzyko śmierci dziecka przed piątym rokiem życia to 5 na 1000 przypadków

W USA ryzyko smierci dziecka przed 5 rokiem zycia to 6,9 na 1000.

Nareszcie jest powod do zadowolenia - Polska lepsza od USA.

Polska zwsze jest lepsza od USA.

wyborcza.pl/1,75477,17863929,Zaskakujace...ren__.html?piano_d=1

w Polsce niebezpieczeństwo w czasie ciąży i porodu grozi jednej kobiecie na 20 tys., a na Białorusi - jednej na 45 tys.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Wiking
haha te wszystkie statystyki to tylko cyferki. Rzeczywistość życia codziennego to inna bajka.Próbowaliście kiedyś wynająć mieszkanie w Norwegi z dziećmi miedzy 2/6 rokiem życia? Prędzęj wynajmiesz z psem ,kotem niżeli z dzieckiem. To jest prawdziwe oblicze państwa prorodzinnego!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
klops napisał:
haha te wszystkie statystyki to tylko cyferki. Rzeczywistość życia codziennego to inna bajka.Próbowaliście kiedyś wynająć mieszkanie w Norwegi z dziećmi miedzy 2/6 rokiem życia? Prędzęj wynajmiesz z psem ,kotem niżeli z dzieckiem. To jest prawdziwe oblicze państwa prorodzinnego!

A Próbowałaś wynająć od państwa norweskiego czy od osoby prywatnej? Jak od osób prywatnych to czego chcesz?! Ten kto ma mieszkanie do wynajęcia, wynajmuje komu chce.

Było zaoferować, że będziesz płacić więcej niż jest w ofercie za wynajem, wtedy dzieci nie stanowią problemu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Wiking
Przecież to nie ma znaczenia czy od państwa czy nie.Jasne że osoba prywatna wynajmuję komu chce. Chcialam tylko pokazać że niestety Norwegia jest krajem pozorantów mówią co innego a robią przeciwnie. Wszystko dla dobra dzieci haha. Naszczęście mnie to nie dotyczy ale jest to powszechny problem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
K. S.
(katharsis)
Wiking
Przepraszam o jakich tu swiadczeniach mowa? Moze jest cos o czym nie wiem? Chodzi o smieszne 970kr barnetrygt, gdzie za przedszkole lub SFO trzeba zaplacic 2.600kr!! Wielu ludzi zyje tym stereotypem ze w Norwegii sa najlepsze swiadczenia tylko pytam dla kogo? Dla uchodzcow moze i owszem, ale nie dla normalnie pracujacych ludzi..... Uswiadomcie mnie prosze jesli sie myle... Moze cos mnie ominelo....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
katharsis napisał:
Przepraszam o jakich tu swiadczeniach mowa? Moze jest cos o czym nie wiem? Chodzi o smieszne 970kr barnetrygt, gdzie za przedszkole lub SFO trzeba zaplacic 2.600kr!! Wielu ludzi zyje tym stereotypem ze w Norwegii sa najlepsze swiadczenia tylko pytam dla kogo? Dla uchodzcow moze i owszem, ale nie dla normalnie pracujacych ludzi..... Uswiadomcie mnie prosze jesli sie myle... Moze cos mnie ominelo....

To nie widziałaś PKB w rankingu i tego że 40% w parlamencie to kobiety? Sam fakt już że Norwegia jest pierwsza powinien Ci wystarczyć, tak robią praktycznie wszyscy norwedzy przy każdym rankingu i dlatego są najszczesliwsi na świece. Bycie krytycznym to niepożądana cecha w NoNorwegii.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok