Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Nauczyciele boją się omawiać islam - Norwegia

1 Post
Redaktor
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Nauczyciele boją się omawiać islam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
431 Postów

(Turysta11)
Wyjadacz
Żeby omawiać religię trzeba mieć wiedzę na ten temat, niewłaściwe przedstawienie danej religii może wywołać niezrozumienie u niektórych osób. Religia jest interpretowana na wile sposobów zależne od sytuacji i potrzeb, coraz mniej ludzi traktuje jako sferę duchową lecz materialną*czyli wykorzystywaną do pozyskania dóbr materialnych w różnej postaci*. Ja natomiast nie skupiał bym się na omawianiu w szkołach, trzeba pamiętać jaka religia jest w Norwegi i na niej się skupiać, tolerancja nie ma nic wspólnego, kultura, tradycja i religia powinno się respektować w danym państwie.

#Polityk Bente Thoren z rządowej komisji edukacji widzi, że nauczyciele mają problem z omawianiem islamu, ale podkreśla też, że norweska konstytucja opiera się na wartościach chrześcijańskich i nie można o tym zapomnieć.#

Pan Bente Thoren musiałby przygotować wraz z komisją pierwsze program żeby nauczyciele mogli przeprowadzić go w szkołach i jestem ciekawy czy wezmą odpowiedzialność za taki program.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
431 Postów

()
Wyjadacz
Przy systemie jaki panuje w Norwegi nie powinni się niczego obawiać tylko sitko z np turystami
dokładniej przebierać. Choć wiara że każdy obywatel Norwegi jest uczciwy może być błędna
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
431 Postów

(Turysta11)
Wyjadacz
aj tak myślałem że ktoś skomentuje filmik powyżej, pytanko co myślicie, nie macie być poprawni tylko co prawdziwy przekaz, kto się zgadza z Douglas Murray to łapkę w górę temu tematowi kto nie to nie >P ja nie ukrywam że się zgadzam z nim trzeba respektować ale i respektować muszą się nauczyć.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
431 Postów

(Turysta11)
Wyjadacz
i nie mnie łapkę tylko artykułowi >P
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
Januszu, piszesz gdzies tam wyzej ze nalezy sie skupiac na wartosciach chrzescijanskich.
Generalnie wszyscy ostatnio mowia o wartosciach chrzescijanskich.
Zupelnie tak, jakby to chrzescijanie wykupili sobie prawo wylacznosci do takich wartosci jak poszanowanie drugiego czlowieka, milosc, milosierdzie itp...

Czy w zwiazku z tym Ty, lub ktokolwiek inny jest w stanie podac mi przyklad jakiejs wartosci chrzescijanskiej (pozytywnej i godnej szacunku i nasladowania) ktora nie jest jednoczesnie uznawana za WARTOSC I FUNDAMENT WIARY w innych religiach i nurtach filozoficznych, niejednokrotnie o wiele starszych niz chrzescijanstwo (np. Taoizm, Konfucjonizm, Buddyzm, Judaizm, Muzulmanizm).

Jedna, wystarczy ze ktokolwiek znajdzie JEDNA taka wartosc...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
431 Postów

(Turysta11)
Wyjadacz
kiciu wystarczy popatrzeć na 10 przykazań i już masz, ale nie chodzi mi oto która religia jest lepsza , wiesz co czyni sama nazwa Państwo? Ludzie, język, Religia, i teren, czas się zmienia i ludzie też niestety wartości też sa zagrożone, czyli twoim zdaniem ktoś nie ma prawa powiedzieć> nie to mi się nie podoba bo to jest niezgodne z moją religią a muszę ustępować innej, zastanów się. Jeżeli chodzi o mnie jest to jestem bardzo tolerancyjny. Ale też jak mi się coś nie podoba to mówię, jak nie przynosi efektu to trzeba coś zrobić. np napisać list do wróżki z życzeniami. i to robię
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1262 Posty
pawel piotr
(wrzeszczot)
Maniak
islam to nie religia to jest ustrujj spoleczny
totalitarny zreszta tak jak faszyzm czy komunizm
przeciez koran reguluje kazda dziedzine zycia
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
wrzeszczot napisał:
islam to nie religia to jest ustrujj spoleczny
totalitarny zreszta tak jak faszyzm czy komunizm
przeciez koran reguluje kazda dziedzine zycia

Nie do konca, podobnie mozna powiedziec o chrzescijanstwie,buddyzmie, konfucjonizmie etc.
Wszystko zalezy od interpretacji.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
a może by tak dziad z magistrem ruszyli te swoje głowy
z których to im się coś leje na zdjęciach
i wpisali do Wikipedii definicję "Ustroju społecznego"
czym zapisali by się w dziejach jako pierwsi
pl.wikipedia.org/wiki/Ustr%C3%B3j