Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Łukasz Wojnowski (1348 niezalogowanych)
417 Postów
Brudny Harry
(Hardi)
Wyjadacz
psie budy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
345 Postów
P. H.
(Lomo)
Stały Bywalec
Chłopie jak cię nie stać to nie pluj jadem. Miałem swego czasu wspólpracownika który o norweskich domach wypowiadał się w twoim stylu , a sam z rodziną w Polsce mieszkał w poniemieckim rozpadającym się czworaku strasznie wyglądającym i przerośniętym grzybem przez całość. Sam mam dwa domy typu norweskiego w PL i zachorowałem jeszcze na jeden piękny biały ze szkloną werandą nad gankiem Svalen. Nawet namierzyłem już pokrycie dachowe o wyglądzie tego norweskiego w starym stylu z kamiennych płytek. Bawią mnie ludzie którzy wstrząśnięci są jak się elewację robi ze zwykłej szorskiej deski , a sami mieszkają w czymś co nazwać psią budą było by obrazą psich bud .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
347 Postów

(sorlandet)
Stały Bywalec
Do DorHan,Makaryna
- Delikatnie mogę ludkom bez wiedzy zaproponować,aby zapoznali się z norweskim "dawnym" budownictwem,a później możecie sie wypowiadać,bo na dzień dzisiejszy "własną widzę" macie wyssane z własnego palca...
Wystarczy,abyście odwiedzili w szczególności głównie norweskie hyble,stawiane dawniej na skałach,aby się przekonać co sorlandet miał na mysli wczesniej się wypowiadając
życzę wam miłej lektury o Norwegii warto ją pogłębiać....,a nie zataczać tylko wokoło ronda....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
558 Postów

(Ronn)
Wyjadacz
sorlandet napisał:
Do DorHan,Makaryna
- Delikatnie mogę ludkom bez wiedzy zaproponować,aby zapoznali się z norweskim "dawnym" budownictwem,a później możecie sie wypowiadać,bo na dzień dzisiejszy "własną widzę" macie wyssane z własnego palca...
Wystarczy,abyście odwiedzili w szczególności głównie norweskie hyble,stawiane dawniej na skałach,aby się przekonać co sorlandet miał na mysli wczesniej się wypowiadając
życzę wam miłej lektury o Norwegii warto ją pogłębiać....,a nie zataczać tylko wokoło ronda....

Sorlandet niestety ta odpowiedz Cie nie usprawiedliwia... wlaciwie dyplomatycznie probujesz sie wywinac
..przyznaj sie po prostu ... czy to te trudne dni ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
558 Postów

(Ronn)
Wyjadacz
Hardi napisał:
większość norweskich domów to pasie budy za cenę willi z Beverly Hills, takie są przykre fakty, jedno wielkie nieporozumienie...

nieporozumienie jest w twojej glowie.... nie pamietam abys kiedykolwiek wypowiedzial sie pozytywnie na jakikolwiek temat...

...to jest straszne...nie mialbym ochoty Cie poznac osobiscie jesli taka sytuacja moglaby miec miejsce
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
558 Postów

(Ronn)
Wyjadacz
A co do samych domkow... to zdecydowanie JA uwielbiam architekture norweska. Drewniane domki sa bardziej przyjazne dla organizmu niz beton... wykonczenie i umeblowanie w Norge daje szerokie pole do popisu...

... i ogolnie patrzac na calosc co jest bardzo WAZNE.... Jest zachowana spojnosc w architekturze, lad i porzadek, umiar...

Jadac samochodem z Norge do Polski gdyby nie granice i morze poznalibysmy ze wjezdzamy do Polski wlasnie po architekturze a raczej architektonicznym chaosie i samowolce...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
983 Posty
Dorota Hansen
(HotLips)
Maniak
Ronn

Dyskusje mozna prowadzic z osobami posiadajacymi chocby wiedze 10% na temat, na jaki sie wypowiadaja.
Nie mozna ludzic ustrzedz przed samym soba. Jak ktos chce trzymac sie glownego nurtu tego forum ( czyli wypowiadac sie bezsensownie byle negatywnie ) to nie bron im tej przyjemnosci.

Ja polecam sorlandet, aby sama zastosowala sie do swojej rady. Wiedza nie boli, no chyba ze ktos ma kwadratowa glowe.

Ronn...nie otzymalam jeszcze twojego cv. Czekam niecierpliwie i pozdrawiam serdecznie.
Milego dnia ci zycze
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Buduje sie z drewna, bo to tutaj jest najtansze. Jakby cegla byla najtansza, to by budowano z cegly.
No i domy z drewna latwiej izolowac, a w Norwegii zimno.

Nie wiem po co ta dyskusja o wyzszosci betonu nad drewnem czy odwrotnie. Kazdy w koncu moze sobie kupic czy budowac, to co mu sie zywnie podoba.
Choc najczesciej kupuje sie czy buduje to, na co kogos stac. W koncu jak cos, to zawsze mozna sprzedac i kupic cos innego, co bardziej odpowiada.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
345 Postów
P. H.
(Lomo)
Stały Bywalec
Jak mogą być wysokie zarobki w budowlance przy budownictwie murowanym Nie ma takiej możliwości. W murowanym jest znacznie większy nakład pracy, okropnie wydłużające budowę przerwy technologiczne. Jest kilka firm w Norwegi które mają w ofercie domy murowane , ceny realizacji są zawrotne. Ale w Polsce wciąż znajdują się ludzie którzy robią w budowlance za 6-10 zeta /h i koszty robocizny mają w Polsce znikome doświadczenie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
983 Posty
Dorota Hansen
(HotLips)
Maniak
Moj nowy sasiad wybudowal dom murowany w 9 mcy. Sam...wlasnemi rencami.
Jest co prawda majstrem budowlanym, ale jak widac, jak trza to mozna.

Nie wiem jak dlugo buduje sie domy z leca, ale potrzeba moze uczynic cuda.
Sam do nie jest zbyt piekny w moim odczuciu, bo jest w stylu funkis.

Kazdy ma swoj wlasny smak i dyskutowanie o wyborze zamieszkania w domu murowanym czy drewnianym jest tematem rzeka.

Najwazniejsze, aby dom nie byl czerwony ani zolty.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok